sâmbătă, 21 august 2010

Sfânta Liturghie Arhierească la Isacova – Valea Moravei

Pe data de 18 august în biserica ortodoxă română cu hramul Sf. Mucenici Montanus şi Maxima din Isacova a fost oficiata Sf. Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte Dr. DANIIL, Episcop al Daciei Felix (al românilor din Serbia) împreună cu Părintele Boian Alexandrovici, protopop al Daciei Ripensis, Părintele Teodor Miclea parohul Uzdinului, Părintele Petru Măran parohul Seleuşului, Părintele Emanuel Tăpălagă parohul Sănmihaiului şi fratele Iel Buobu Lui ipodiacon al Parohiei de Horreum Margi şi Isacova. La slujbă au participat câteva zeci de credincioşi din care mulţi s-au împărtăşit.



Sursa: http://www.protopopiatuldaciaripensis.rs/

O nouă troiţă în Timoc

Pe data de 9 august a fost sfinţită o nouă troiţă în satul Gorneana, com. Bor – Valea Timocului. Aceasta troiţă a fost ridicată pe terenul care a fost donat Bisericii Ortodoxe Române – parohiei din Gorneana de către familia lui Nenad Lapadatovici din satul respectiv. Slujba de sfinţire a fost oficiată de către Părintele Boian Alexandrovici, protopop al Daciei Ripensis.


Sursa: http://www.protopopiatuldaciaripensis.rs/

Maşina lui Fred Flintstone este reală: Dai din mâini şi ajunge la 90km/oră

The HumanCar Imagine PS, cum se numeşte vehiculul, este rezultatul a peste 40 de ani de muncă depusă de inginerul britanic Charles Greenwood. Vehiculul poate transporta patru persoane, iar când toate patru trag cu mâinile de manete, maşina circulă exclusiv cu forţă umană.

Când sunt mai puţini pasageri, efortul uman este dublat de o baterie electrică. HumanCar poate urca pante cu 50 de km/h şi poate atinge 96 de km/h în acceleraţie pe teren orizontal.

Ceea ce vedeţi este doar prototipul: anul viitor, cînd HumanCar va fi comercializată în serie, va avea acoperiş, un ecran cu touch screen pentru cei care nu conduc şi, bineînţeles, GPS. Totul pentru puţin peste 12.000 de euro.


Integrarea ţiganilor? Încercaţi cu legea!


"Dacă Guvernul chiar vrea să-i integreze pe ţigani, ar trebui ca alături de programele sociale să folosească legea.

Dacă ei îşi îndeplinesc obiceiurile în materie de justiţie paralelă, trafic de copii, cerşetorie, căsătorie între minori, furt, neplată a taxelor şi impozitelor etc. etc., ar trebui să îndeplinească şi autorităţile obiceiurile noastre, care spun că oamenii ce fac astfel de lucruri merg la închisoare."

Detalii:

http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/integrarea-tiganilor-incercati-cu-legea-196992.html

joi, 19 august 2010

Turism ecumenic în jurul Bucureştiului - obiective de vizitat!

Jurnalul Cultural vă propune campania Turism ecumenic în jurul Bucureştiului.

Zece obiective turistice îşi vor spune povestea, timp de două săptămâni, de luni până vineri, în fiecare ediţie a Jurnalului Cultural.

Prima oprire - Mănăstirea Cernica  video

A doua oprire - Mănăstirea Pasărea  video

A treia oprire - Mănăstirea Căldăruşani  video


Sursa: http://tvr.ro/articol.php?id=87475&id_media=74302

Inpolitics: PC: „Ministrul Cseke Attila e vinovat pentru moartea bebelusilor”

Articol din Inpolitics.ro

Ministrul Sanatatii Cseke Attila trebuie sa isi dea demisia deoarece este in mod direct vinovat pentru dezastrul de la Maternitatea Giulesti si pentru moartea micutilor nevinovati prin subfinantarea sistemului sanitar, sustine vicepresedintele PC, Bogdan Diaconu, intr-un comunicat de presa remis redactiei.

„Toti ministrii UDMR sunt incompetenti”

„Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, trebuie să-şi dea demisia pentru că este direct vinovat de dezastrul de la Maternitatea Giuleşti şi de moartea micuţilor nevinovaţi prin subfinanţarea sistemului sanitar. Cseke Attila este cel mai prost ministru al Sănătăţii pe care l-a avut România şi este o ameninţare la adresa sănătăţii publice.
De altfel, toţi miniştrii UDMR sunt incompetenţi şi inconştienţi. Ministrul Sănătăţii se ocupă cu autonomia şi cu defilările la Ziua Maghiarilor în loc să aibă grijă de sănătatea românilor. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, se ocupă cu vânzarea urşilor din munţii României în loc să aibă grijă să nu mai fie defrişate pădurile şi să ia măsuri împotriva inundaţiilor. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, lasă monumentele româneşti în paragină, dar are bani pentru manifestările secuilor, prezentate exclusiv în limba maghiară. Cât despre vicepremierul Marko Bela, care are responsabilităţi în educaţie, prima grijă a acestuia este să trimită scrisori în limba maghiară inspectoratelor şcolare şi să obţină predarea istoriei şi geografiei României în limba maghiară”, precizeaza Diaconu. (R.Gheorghe)

Slujba Shimbarii la Fata la romanii timoceni din Isacova

Timoc Press 19.8.2010. Religia

dsc00174.jpg

Isacova, Morava, Serbia/Romanian Global News/joi, 19 august 2010/ - In 18 august, la Isacova in Timoc, in prezenta Episcopului Daniel Partosanu, Episcop al Romanilor din Serbia al parintelui Boian Alexandrovici, Protopop de Dacia Ripensis, al Ipodiaconului El Bobului si a inca trei preoti romani din Voivodina, alaturi de peste o suta de romani timoceni din zona, s-a slujit liturghia Schimbarii la Fata pe stil vechi.

Adunati in a doua biserica romaneasca din Timoc, proaspat vopsita pe afara, dar inca nepictata, romanii timoceni au ascultat cu bucurie si piosenie slujba inaltului ierarh si a preotilor, tinuta in limba lor materna, limba romana.Au fost prezenti lideri ai romanior timoceni printre care Dusan Parvulovic, Directorul Federatiei Romanilor din Serbia, Dragan Demici, Vicepresedinte al Partiei Democrate Romanilor din Serbia si Zavisa Jurj, presedinte al Asociatiei „Ariadnae Filum”. Au fost prezenti si reprezentanti ai diasporei romanilor timoceni din Elvetia, iar copiii lor care canta si in biserica romaneasca din Zurich, au cantat in biserica de acasa, din Isacova. In 19 august aceeasi slujba a fost facuta in biserica romaneasca de la Malainita.

Romanian Global News reaminteste ca in Timoc au fost peste 80 de biserici si 17 manastiri romanesti. Ele au fost distruse sau preluate de Biserica Ortodoxa Sarba de-a lungul ultimilor 180 de ani.

Lansare de carte la Negotin in Timoc: “O tara inconjurata de romani”

Nigotin, Timoc, Serbia/Romanian Global News/joi, 19 august 2010/ - Pe 20 august, orele 12:00, la Nigotin, Agenţia de presă TimocPress, Fundaţia SCRISUL ROMÂNESC, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional DOLJ şi TELE U Craiova vă asteapta la lansarea cărţii “O tara inconjurata de romani” – Reacţii jurnalistice la problematica românilor din jurul graniţelor a scriitorului şi jurnalistului craiovean Liviu Andrei. Evenimentul editorial va fi găzduit de sala de conferinţe a Comitetului pentru Drepturile Omului Nigotin.

Constituită într-un document obiectiv şi necesar, cartea conţine interviuri de marcă extrase din talk-show-ul Verba Volant şi din emisiunea informativă Reportajul Săptămânii, ambele difuzate la postul de televiziune Tele U Craiova.

Mai mult, prin publicarea acestor interviuri, „reacţiile” s-au transformat în luari de poziţie.Fiind, de altfel, şi prima realizare de gen, cartea tratează pe larg situaţia tuturor românilor din jurul graniţelor. Un loc aparte îl ocupă însă problematica vlahilor/românilor din Timocul sârbesc. De altfel, scriitorul şi jurnalistul Liviu Andrei cunoaşte prin deplasări în teren, realitatea concretă în care convieţuieşte minoritatea română din fosta Iugoslavie.

Aşadar, cartea oferă o imagine obiectivă asupra problematicii acestei minorităţi, cu obsevaţia că atitudinea autorităţilor belgrădene faţa de conaţionalii noştri din Voivodina (Banatul sârbesc) diferă totalmente faţă de românii din Timoc. Această carte este rezultatului jurnalismului fără compromisuri. Astfel, distinşii Tudor Nedelcea, Dan Lupescu, Valentin Băluţoiu, Sorin Fira, Duşan Pârvulovici, Milan Anghel Cosoveanu şi – nu în ultimul rând – Boian Alexandrovici sunt cei alături de care am aprins flacăra românismului, într-un mic platou de televiziune. Alături de autor, prezentarea cărţii va fi făcută de: DUŞAN PÂRVULOVICI – Director Federaţia Rumânilor din Serbia. Preşedinte Comitetul pentru Drepturile Omului Negotin. Director TimocPress. DAN LUPESCU – Director Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional DOLJ. BOIAN ALEXANDROVICI – preot paroh de Malainiţa şi Remesiana, protopop al Protopiatului Dacia Ripensis.

Romanian Global News

Editorial Napocanews: Prostia nu este efemeră, o dovedeşte Marko Bela!

de George Bara

La Cluj-Napoca se desfăşoară în aceste zile un fel de festival maghiar combinat. Spun combinat pentru că este o combinaţie de manifestări culturare, combinate cu altele şovine şi cu unele de spălări de bani. Sub înaltul patronaj al extremistului nr.1 din România, Tokes Laszlo, un preot-exemplu şi un soţ-model, acest festival a debutat exact cum mă aşteptam.

Desigur, scepticismului meu legat de Festivalul Zilelor Maghiare din Cluj-Napoca, festival făcut pe banii statului român dar organizat de diferite ONG-uri ungureşti faimoase pentru aspiratul de bani publici, nu a putut fi zguduit nici când am fost asigurat că festivalul are un caracter pur cultural. Desigur, aveam să nu mă înşel, căci la deschiderea acestui eveniment aspirator de bani publici, Marko Bela, Tokes Laszlo, Gergely Balazs şi Laszlo Attila (care în timpul liber este cel mai incompentent viceprimar al oraşului nostru, dacă nu ştiaţi cine e…) au început să facă declaraţii tipice, condamnând epoca comunistă, când oraşul şi-a primit binemeritatul nume de Cluj-Napoca sau epoca funariotă, când oraşul era împânzit de bănci tricolore, dar măcar era curat şi boom-ul imobiliar nu transformase cartierele oraşului în nişte favele braziliene. Deci au transformat, în nicio oră, un festival cultural într-unul politic! Perfect previzibil!

Dar cel mai tare a fost vicepremierul României, Mako Bela, care cu toate că s-a născut în România şi trăieşte de atunci, din păcate, tot în România, a dovedit că nu este în stare să înveţe limba română. De altfel, eu nu am văzut până acum vreun ungur care să vorbească vreo altă limbă în afară de maghiară.”Culorile naţionale dispar, dar Clujul rămâne efemer”, a declarat Marko Bela ieri, pe scena din Operei Maghiare de Stat. Cu alte cuvinte, chiar dacă naţiunile mai dispar, nici oraşele nu rămân o veşnicie. Dovadă o fac aztecii, asirienii, Babilonul şi Atlandida. Fără să vrea, citind probabil vreun discurs scris de vreo somitate maghiară pe post de secretar, vicepremierul României a spus un adevăr crunt, dar care nu a fost probabil realizat de ungurii din sală, ale căror cunoştinţe de limba română nu cred să le depăşească pe cele ale lui Marko.

Dar şi mai interesante au fost magyar- happeningurile de după! Un exemplu este concursul “Să cucerim Clujul!”, pe tema cunoştiinţelor generale. Un fel de concurs “Să cucerim Polonia”, pe teme folclorice hitleriste. Câtă perfidie se poate ascunde în aceşti oameni, care pe faţă declară că vor să conlocuiască cu românii, dar în realitate le-ar băga cuţitul în spate aşa cu au făcut-o de atâtea ori! Eu aş organiza şi nişte concursuri româneşti, cu nume la fel de interesante: “Să punem pământ pe ei!”, concurs de geologie, “Să punem opinca pe parlamentul Budapestei!”, concurs de etnografie, “Să scoatem ungurii afară din ţară!”, concurs de cunoştinţe generale cu premii în croaziere pentru maghiari. Dar dacă aş face aşa ceva, aş deveni brusc şovin, extremist şi ne-multicultural. Şi să nu uităm de alte ediţii ale Zilelor Culturii Maghiare, de la Ip şi Trăznea din 1940, festivaluri prin care vasta cultură maghiară de tip european a rămas de-a pururi în istorie!

Integral in Napocanews

"SA NE FACEM CA MUNCIM", deziva prefectului de Covasna, Gyorgy Ervin. In bataie de joc, Prefectura Covasna mi-a expediat de doua ori aceeasi adresa!






Prefectul judetului Covasna mi-a expediat de doua ori aceeasi adresa, mimand ca isi face datoria pentru care este platit atat de gras din fonduri publice


La sfarsitul lunii mai 2010 l-am sesizat pe reprezentantul Guvernului Romaniei in judetul Covasna, prefectul Gyorgy Ervin (fost membru UDMR si sustinut in aceasta functie de catre formatiune maghiara!) in legatura cu o noua situatie in care administratia publica locala din Covasna, de aceasta data Consiliul Judetean Covasna, condus de un alt UDMR-ist pe nume Tamas Sandor, utilizeaza in spatiul public inscriptii ilegale in care limba maghiara, limba minoritatii, apare inaintea limbii oficiale de stat in Romania, limba romana. De aceasta data este vorba de bannerul de promovare al "Anului artelor plastice in Covasna" instalat de CJ Covasna in centrul municipiului Sfantu Gheorghe (detalii aici).
Prin adresa nr. 7900/01.07.2010 reprezentatul Guvernului Emil Boc in judetul Covasna, prefectul Gyorgy Ervin, trimite petitia subsemnatului Consiliului Judetean Covasna, fara sa se pronunte asupra ilegalitatii sau a legalitatii situatiei si solicita CJ Covasna sa verifice cele semnalate de mine si sa dispuna masurile legale ce se impun. Frumos, nu?

Raspunsul CJ Covasna vine destul de repede, prin adresa nr. 6950/07.07.2010. Adresa semnata de catre presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, face referire la HG nr. 1206/2001 si drepturile minoritatilor nationale si concluzioneaza ca in acest caz legea este respectata intrucat acel banner este inscriptionat atat in limba romana cat si in limba maghiara. Inutil sa mai adaug faptul ca eu nu reclamasem faptul ca acel banner nu ar fi fost inscriptionat si in limba romana ci am sesizat doar faptul ca, in mod ilegal, este inscriptionat mai intai in limba maghiara si abia mai apoi in limba romana, "detaliu" pe care Tamas Sandor se face ca nu il intelege. De remarcat faptul ca desi CJ Covasna a raspuns in data de 7.07.2010 Prefectura Covasna imi comunica raspunsul abia in data de 22.07.2010, adica dupa mai bine de doua saptamani!

Pentru cam refuzat sa inghit acest teatru de oligofreni in care ditamai prefectul, Gyorgy Ervin, se face sa aplica legea iar ditamai presedintele de consiliu judetean, Tamas Sandor, se face ca nu intelege ce anume am sesizat, am adresat Prefecturii Covasna o noua sesizare in care am cerut cat se poate de lipede sa mi se comunice ce anume va face Prefectura Covasna in urma raspunsului idiot al CJ Covasna, pentru ca legea sa fie respectata in acest caz. Stupefactie! Prin adresa nr. 11423/12.08.2010 Prefectura Covasna imi comunica, sec, pentru a doua oara consecutiv aceeasi adresa a CJ Covasna, nr. 6950/07.07.2010.

O institutie a statului, Prefectura judetului Covasna, isi bate joc pe fata de un cetatean care ii adreseaza o petitie si semnalaza o incalcare a legii. Un inalt functionar public, platit cu un salariu gras ca sa vegheze ca legile si Constitutia Romaniei sunt respectate, isi bate joc de un cetatean caruia Constitutia Romaniei ii garateaza dreptul la petitionare.
Sunt siderat! Se pare ca nesimtirea prefectului judetului Covasna, Gyrogy Ervin (foto), nu are limite. Sa aservesti o instutie a statului intereselor de grup ale liderilor UDMR din Covasna se numeste simplu constituire de grup mafiot. Sa nu iti dai seama ca esti doar un efemer functionar al unei institutii publice si ca nu poti sa tarasti o institutie in asemenea mizerii inseamna ca esti mai limitat intelectual decat un sobolan!

Vezi si http://tanasadan.blogspot.com/2008/11/prefectul-gyorgy-ervin-baronul-local.html

COVASNA. Sac fara fund pentru sensibilitatile maghiarilor. Primaria Moacsa cheltuie 15.000 de lei pentru inca o poarta secuiasca!

Conform ziare.com, Primăria Moacşa marchează intrarea din Pădureni cu o poartă secuiască

Autorităţile locale din Moacşa nu par a fi afectate de criză, acestea plănuind amplasarea unei porţi secuieşti la intrarea din zona turistică Pădureni. O poartă secuiască din lemn, cu dimensiuni de şapte metri înălţime şi patru metri lăţime, va fi postată la intrarea de la Pădureni, pentru a marca specificul secuiesc al localităţii. Potrivit secretarului comunei Moacşa, Fegyver Rózália, administraţia locală a scos din bugetul local 15.000 de lei pentru achiziţionarea porţii, urmând ca aceasta să fie inaugurată în data de 28 august în prezenţa mai multor reprezentanţi ai Consiliului Judeţean.

Primaria Sfantu Gheorghe mai cheltuie si ea 20.000 de lei tot pentru o poarta secuiasca, conform ziare.com.

Perspective sumbre

De mihaivoicu

În timp ce România încearcă să se adune după o cumplită tragedie veștile proaste continuă să sosească. Acolo unde ne doare foarte tare pe toți.

În ultima săptămână mai mulți analiști economici independenți au declarat că declinul economic va continua și în 2011, cifrele avansate pentru scădere fiind între 2 și 2,5%. Asta în timp ce parcă alții se dezmeticesc rapid. Nu vreau să menționez creșterea economică spectaculoasă a Germaniei, pentru că nu ne putem compara. Tragem doar speranțe că principala economie europeană ne va trage cumva după ea. Dar ne uităm la cei din fostul bloc comunist și constatăm că Cehia, Estonia, Lituania, Ungaria sau Slovacia înregistrează creștere economică față de 2009.

Asta se vede și în starea de spirit. Există puține speranțe și multă neîncredere.

Fiecare poate analiza cauzele cum dorește. Indiferent că vom auzi din nou despre Tăriceanu, Vosganian, moguli sau modernizarea statului, România este condusă de aceeași putere executivă din 2009. Perioada de grație a trecut demult și nu contează că eu cred asta, ci că de aceeași părere sunt peste 80% dintre cetățeni.

Sursa: http://mihaivoicu.wordpress.com/2010/08/19/perspective-sumbre/

AMR…

Chiar asa, cat a mai ramas pana la eliberarea de sub “grozava” guvernare Boc? Eu sper sa nu fi fost o alta gluma sau minciuna data de 1 septembrie. Daca e sa credem in veridicitatea demersului basescian, ar insemna ca ne apropiem cu pasi repezi de termen.
Ce vremuri ciudate am ajuns sa traim. Am uitat ce benefice sunt stabilitatea si continuitatea; singurul gand care ne anima este sa scapam de oamenii astia care ne-au facut viata un chin, ne-au facut sa ne uram intre noi, sa dispretuim politicienii (da, chiar si eu am ajuns sa schimb programul cand dau de o prelegere politica marca Boc & Company) si sa plecam din tara sau sa ne gandim tot mai serios la posibilitatea asta.
Asa ca, iata-ne cu mic cu mare numarand zilele si sperand ca odata cu temperaturile caniculare sa dispara si ministrii ineficienti sau Cabinetul in totalitate.

Sursa: http://www.alinagorghiu.ro/2010/08/19/amr-2/

miercuri, 18 august 2010

SEMNAL DE ALARMA. Singurul teatru romanesc din judetul Covasna risca sa fie inchis. Teatrul maghiar pe lista privilegiatilor!

Directorului Teatrului Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe, Horatiu Mihaiu (foto), trage un semnal de alarma cu privire la iminenta inchidere a singurului teatru romanesc din judetul Covasna

Teatrul Andrei Muresanu se afla in subordinea Consiliului Local Sfantu Gheorghe, controlat in totalitate de UDMR si PCM, si deci la discretia totala a comunitatii maghiare din oras care nu pare deloc interesata sa salveze de la inchidere singura institutie de acest gen din judetul Covasna.
Datorita reducerilor de costuri impuse administratiilor locale prin Ordonanta nr. 63/2010, TAM este nevoit sa reduca numarul de salariati de la 41 la 36.

Teatrul maghiar Tamasi Aron se afla pe lista privilegiatilor

Din nefericire TAM nu se regaseste pe lista celor 37 de institutii de cultura din toata tara care nu vor fi nevoite sa isi reduca cheltuielile. Potrivit acestei liste, o serie de institutii de acest gen din tara sunt ferite de efectele Ordonantei 63/2010m pe aceasta lista figurand si numele Teatrului Tamasi Aron, teatrul maghiar din Sfantu Gheorghe.

„Nu înţeleg logica acestei liste. Adică dacă un teatru e catastrofal, e scutit de reduceri de cheltuieli doar pentru că e înfiinţat înainte de 1989 şi nu prin Consiliul Local, iar un teatru cu rezultate excelente înfiinţat recent îl desfiinţăm doar pentru că aparţine de un Consiliu Local? Am înţeles mereu măsurile luate împotriva crizei, dar de data aceasta nu cred că e corect. Care e raţiunea acestei discriminări între teatre, asta aş vrea să se explice. Este un act eroic ce se întâmplă cu TAM, un teatru cu rezultate incredibile an de an, chiar dacă e într-o situaţie de avarie. TAM este competitiv cu teatre cu peste 100 de angajaţi din ţară, cu organigrame enorme. TAM este invitat la festivaluri, câştigă premii, dar nimeni nu s-a interesat pe plan local de acest lucru”, a explicat directorul TAM, Horaţiu Mihaiu, citat de cotidianul Observatorul de Covasna.

„Dacă această situaţie va persista – mai ales că la un moment dat ni s-a cerut să renunţăm la 12 angajaţi, adică să rămânem cu 12 angajaţi, nu văd altă soluţie decât cea a demisiei sau renegocierii contractului. Măsura desfiinţării TAM nu o voi lua eu şi nu ştiu dacă se mai doreşte fiinţarea acestui Teatru, căci deocamdată nu am văzut să se dorească salvarea sa, în acest moment fiind într-o situaţie asemănătoare unui bolnav ţinut în viaţă de aparatele din spital”, a mai spus Horaţiu Mihaiu, citat de cotidianul Observatorul de Covasna.

Vezi si http://www.tam.ro/

UNGARIA MARE SI DROGURI in tabara extremistilor maghiari de la Gheorgheni finantata cu fonduri publice de CJ Harghita!

Agentia de presa Medifax transmite:

Doi participanţi la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, prinşi cu droguri pe care voiau să le vândă


Doi adolescenţi din Târgu Mureş, participanţi la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal ("Erdely Magyar Ifiak" - EMI), desfăşurată săptămâna trecută în apropierea oraşului Gheorgheni, au fost prinşi cu droguri pe care intenţionau să le comercializeze.

Şeful Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Harghita a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Poliţiei Judeţene din Miercurea Ciuc, că sâmbăta trecută s-a primit o sesizare de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, conform căreia în cadrul taberei EMI un tânăr a încercat să comercializeze fragmente vegetale, suspecte a fi droguri. Poliţiştii antidrog au mers în tabără şi, cu sprijinul poliţiştilor din Gheorgheni, au identificat doi tineri de 16 şi 17 ani, ambii din Târgu Mureş, care deţineau în vederea comercializării şi a consumului propriu cantitatea de 67,3 de grame de cannabis.
Sursa: Mediafax

marți, 17 august 2010

IN HARGHITA, tabara paramilitara a extremistilor maghiari care lupta pentru crearea Ungariei Mari pe pagina de internet a CJ Harghita!

IN HARGHITA, tabara paramilitara a extremistilor maghiari care lupta pentru crearea Ungariei Mari pe pagina de internet a CJ Harghita!

Consiliul Judetean Harghita a publicat pe pagina sa de internet, exclusiv in limba maghiara, o stire cu privire la tabara paramilitara organizata pe bani publici de catre „Tineretul Maghiar Ardelean” – „Erdelyi Magyar Ifjak” (EMI). CJ Harghita recomanda de asemenea si pagina de internet a celor de la EMI.

Vezi si http://tanasadan.blogspot.com/2010/01/liderii-emi-din-sfantu-gheorghe.html

http://tanasadan.blogspot.com/2010/08/document-fonduri-publice-pentru.html

http://tanasadan.blogspot.com/2010/08/adevarul-extremistilor-de-la-karpatia.html

Ce anume se intampla la Gheorgheni in cadrul acestei tabere maghiare organizata pe bani publici? Foto de pe pagina web a taberei!

Dan Tanasa

Sursa: http://www.napocanews.ro/2010/08/in-harghita-tabara-paramilitara-a-extremistilor-maghiari-care-lupta-pentru-crearea-ungariei-mari-pe-pagina-de-internet-a-cj-harghita.html

PC: Ministrii UDMR reprezintă un pericol public pentru România

PC: Ministrii UDMR reprezintă un pericol public pentru România

Conservartorii au cerut marti demisia ministrului Sanatatii, Cseke Attila, sustinand ca s-ar face direct vinovat de dezastrul de la Maternitatea Giulesti si de moartea micutilor nevinovati prin subfinantarea sistemului sanitar.

In plus, PC considera ca Cseke Attila este cel mai prost ministru al Sanatatii pe care l-a avut Romania si o amenintare la adresa sanatatii publice.

“De altfel, toti ministrii UDMR sunt incompetenti si inconstienti. Ministrul Sanatatii se ocupa cu autonomia si cu defilarile la Ziua Maghiarilor in loc sa aiba grija de sanatatea romanilor. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, se ocupa cu vanzarea ursilor din muntii Romaniei in loc sa aiba grija sa nu mai fie defrisate padurile si sa ia masuri impotriva inundatiilor”, se arata intr-un comunicat remis marti Ziare.com.

Conservatorii se plang si de ceilalti ministri udemeristi.

“Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, lasa monumentele romanesti in paragina, dar are bani pentru manifestarile secuilor, prezentate exclusiv in limba maghiara. Cat despre vicepremierul Marko Bela, care are responsabilitati in educatie, prima grija a acestuia este sa trimita scrisori in limba maghiara inspectoratelor scolare si sa obtina predarea istoriei si geografiei Romaniei in limba maghiara. Scolile romanesti care nu beneficiaza de apa curenta si au toaleta in curte nu il intereseaza, ci statutul minoritatilor si diferite forme de autonomie”, mai sustin acestia.

PC considera ca ministrii UDMR reprezinta un pericol public pentru Romania si pentru domeniile pe care le guverneaza.

Sursa: www.ziare.com

Presa rusă: Renasterea separatismului etnic în UE – România, centrul conflictului

Presa rusă: Renasterea separatismului etnic în UE – România, centrul conflictului

O noua serie de conflicte etnice tinde sa izbucneasca in Europa, in contextul crizei economice globale, inca actuala. Cu radacini adanci in istorie, aceste conflicte apar, in mod surprinzator, intr-o epoca a integrarii europene. Iar Romania este in centrul acestora, chiar scena acestor conflicte, noteaza agentia de presa ruseasca Ria Novosti.

Extinderea NATO si a Uniunii Europene nu a adus nici stabilitate continentului si nici nu are cum sa impedice reaparitia acestui fenomen comun in secolul XIX, dar total neasteptat in Europa unita. Adevarul gol-golut este ca aceste conflicte, aparute mai ales in contextul episodului Kosovo, ameninta coeziunea Uniunii Europene, relateaza Ria Novosti.

Natiunile Unite se gasesc intr-o pozitie oarecum ingrata, 3 asociatii maghiare, aflate in stransa legatura cu Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania, inaintand un raport in care acuza Bucurestiul ca incalca drepturile etnicilor maghiari la toate nivelurile. Asociatiile cer un statut legal special in concordanta cu legislatia europeana – o autonomie de facto – pentru regiunile din Romania locuite de etnicii maghiari.

Maghiarii din Romania, discriminati pe toate planurile

Raportul mentioneaza ca cei 1.500.000 de maghiari din Romania nu au intentia de a abandona dreptul la identitatea nationala. Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale din cadrul Natiunilor Unite a pus examinarea cererii pe agenda, intrevazandu-se o dezbatere la un nivel inalt, cel mai probabil in prezenta reprezentantilor din Austria, Serbia, Slovacia, Slovenia si Croatia.

Conform raportului, maghiarii din Romania sunt tratati ca fiind cetateni de mana a doua. Desi constituie aproape 80% din totalul populatiei in unele regiuni ale tarii, ei au o reprezentare de maximum 20% in administratiile locale.

Raportul mai mentioneaza si discriminarea economica de care au parte regiunile populate de maghiari, care raman in continuare nedezvoltate comparativ cu alte zone. In plus, resursele naturale ale regiunilor in care traiesc, cum ar fi sarea si apa minerala, se afla sub controlul administratiei centrale.

Romania nu urmeaza decat un trend foarte prezent in Europa

Ceea ce ar putea izbucni in Romania nu este decat o parte din trendul actual. Cererea asociatiilor maghiare are la baza ceea ce s-a intamplat in ultimii ani in comunitatile albaneze din Macedonia, in sudul Serbiei, Muntenegru si nu numai. Efectul de domino nascut din Kosovo risca sa se imprastie in intreaga regiune a Balcanilor.

Totul are o dimensiune geopolitica, conform Ria Novosti. Ungaria si Romania sunt membre ale UE si NATO, doua aliante care urasc sa vada neintelegeri in sanul lor. Chiar si asa, neintelegerile nu se limiteaza la cazul maghiarilor din Romania. Si comunitatile de maghiari din Slovacia, dar si cele de slovaci din Ungaria sunt angajate in dispute similare.

Problema basca destabilizeaza Spania si este raspunzatoare de relatia acesteia cu Franta, care se confrunta, la randul ei, cu problema separatismului in Corsica.

Probleme similare se regasesc si in Italia, unde regiunile nordice – cu reprezentare in guvern prin Liga Nordului – se doresc a fi cuprinse intr-o noua republica, Padania. Peste toate, mai separatistii din Irlanda de Nord si Scotia se bucura de sustinere publica.

In ceea ce priveste sud-estul Europei, aici se pune problema Ciprului, membru al UE, unde nordul tarii, locuit preponderent de catre turci, este recunoscut de catre Turcia, tara membra NATO, ca Republica Turca a Ciprului de Nord.

Sursa: www.ziare.com

Russian Envoy To Bucharest Declared Persona Non Grata By Romanian Authorities

A Russian envoy to Bucharest was declared persona non grata by Romanian authorities and has 48 hours to leave the country, Romania’s Foreign Affairs Ministry said Tuesday.

Russian Envoy To Bucharest Declared Persona Non Grata By Romanian Authorities

According to the ministry, the decision to expel the Russian envoy follows similar measures taken by Russia against Romanian diplomat to Moscow Gabriel Grecu accused of attempting to obtain military secrets.

Continue: http://www.mediafax.ro/english/russian-envoy-to-bucharest-declared-persona-non-grata-by-romanian-authorities-6930848

Românii din străinătate, victimele politicii externe făcute în genunchi

Românii din străinătate, victimele politicii externe făcute în genunchi
Fraţii din diaspora, obligaţi să supravieţuiască din resturi şi pomeni, în timp ce minorităţile din România se bucură de milioane de euro.

Anchetaţi, terorizaţi, lăsaţi fără şcoli şi fără biserici… Acesta este tratamentul de care se bucură românii aflaţi la graniţele ţării din partea sta­telor în care trăiesc. Iar cel care vine să pună bomboana pe colivă este chiar statul român, care are grijă să ofe­re bugete generoase minorităţilor de pe teritoriul României, iar pe ro­mâ­nii din afara graniţelor îi lasă să se descurce din resturi şi pomeni.

20 de milioane de euro vor merge în acest an, de la buget, către mi­no­ri­tă­ţile din România, adică pentru 2,5 mi­li­­oane de persoane. Şi asta fără să pu­nem la socoteală fondurile alocate pentru învăţământul în limba ma­ter­nă. În acelaşi timp, statul român a pre­gătit pentru românii care trăiesc în afara graniţelor un buget de 1 mili­on de euro, care va mai fi probabil ciuntit din motive de criză.

“Există o diferenţă flagrantă. Dacă pentru cele 2,5 milioane de persoane aparţinând unor minorităţi de pe teri­to­riul României se alocă 20 milioane de euro numai anul acest, an de criză, pentru cele 10 milioane de români care trăiesc în afara frontierelor e alocat 1 milion de euro”, a atras atenţia Eu­­gen Popescu, preşedintele Fun­da­ţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni.


O emigraţie care trimite constant bani în România, dar nu primeşte mai nimic la schimb. Chiar dacă a ară­tat că poate avea un vot decisiv la alegeri.

La cea de-a X-a ediţie a Universi­tă­ţii de vară de la Izvorul Mureşului, or­ga­nizată de Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni şi Centrul European de Studii Covasna-Har­ghita, românii din Serbia, Bulgaria, Ucraina sau Ungaria au venit să expună problemele la care nu gă­sesc rezolvare sau sprijin din partea ţării-mamă. Şi care par să nu se fi schimbat de câteva zeci de ani.

Pentru românii din Ucraina, pre­si­unea de asimilare este la fel de pu­ternică precum pe timpul lui Sta­lin. Autorităţile de la Kiev încearcă prin toate mijloacele să închidă şcoli şi fac presiuni asupra părinţilor ro­mâni să-şi retragă copiii din clase, s-au plâns reprezentanţii românilor care trăiesc în această ţară. Anul trecut n-au primit nici un ban de la sta­tul român. Şi bursele oferite etnicilor români pentru a studia în ţara-mamă s-au diminuat. “Statul român nu are forţa necesară să negocieze re­cu­noaş­te­rea diplomelor oferite de instituţiile de învăţământ din România etnicilor ro­mâni din Ucraina. Diplomaţia ro­mâ­nă, în general, e o diplomaţie a com­promisului, şi nu una care ur­mă­reş­te o victorie vizavi de cei cu care ne­go­ciază. E grav pentru aceste co­mu­nităţi româneşti. Poate pentru alte pro­bleme compromisurile sunt bune, dar aici, în zona aceasta, lucrurile sunt grave, pentru că e vorba despre ro­mâni şi fiecare compromis pe care-l faci cu partea ucraineană, sârbă sau bul­gară duce automat la asimilarea ro­mâ­nilor”, a subliniat Eugen Po­pescu.

În Valea Timocului, românii sunt an­chetaţi pentru că sunt… români. Nu au clase de limba română şi se lup­tă pentru a-şi putea ţine slujbele în lim­ba maternă.
“Pe deasupra, conştiinţa na­ţi­o­nală a românilor de acolo este la pă­mânt. În localităţile de români, oa­me­nii nu ştiu cine e Mihai Eminescu, Mihai Viteazul sau Nicolae Bălcescu. Nu ştiu, pentru că la şcoală învaţă doar istoria sârbilor”, explică Predrag Balasevic, preşedinte al Partidului Democrat al Românilor din Serbia, şi viceprimar, timp de doi ani, al ora­şului Bor. Anul trecut, reprezen­tan­ţii românilor au strâns din 13 sate semnături pentru introducerea limbii române în şcoli. Cu puţin timp înainte de începerea anului şcolar, Ministerul Învăţământului din Serbia i-a anunţat că documentele s-au pierdut. Românii le-au refăcut, însă a fost prea târziu: anul şcolar deja începuse. Potrivit lui Predrag Balasevic, peste 90% din etnicii români nu ştiu să scrie şi să citească în limba română.

Circa 300.000 de români trăiesc în Serbia, iar susţinerea financiară din partea statului sârb s-a ridicat anul trecut pentru această comunitate la 60.000 de euro. Statul român a fost şi mai “darnic” cu ei, aşa că anul acesta vor primi 30.000 de euro de la Bucureşti. Pentru cei 22.000 de etnici sârbi din România, statul român a alocat de la buget 700.000 de euro în acest an.

Şi asta în timp ce, în urmă cu câ­te­va luni, 300 de români au fost an­chetaţi la Petrovăţ de Poliţia sârbă pentru că s-au declarat… români. “Le-au spus: voi ştiţi în ce stat trăiţi? Aici sunteţi în Serbia”, şi-a amintit Dragan Demic prin ce au trecut ro­mânii din localitatea sa, pe care au­to­ri­tăţile sârbe i-au acuzat că sunt se­pa­ra­tişti şi că vor să unească Timocul cu România.

Selecţia pentru bursele acordate de statul român pentru românii din Ser­bia se face incorect, susţin re­pre­zen­tan­ţii Partidului Democrat al Românilor. “De strângerea dosarelor se ocupă organizaţii din Timoc, care în timpul anului nu au nici o activitate, dar când vine vorba despre în­s­cri­e­rea studenţilor iau taxe de la pă­rinţi şi copii şi sunt interesaţi doar să pro­fite. Din cauza asta, de multe ori plea­că să studieze în România copii care nu merită”, a explicat Predrag Ba­lasevic. Acesta a mai adăugat că ma­joritatea studenţilor aleg să mear­gă la facultăţi de medicină, pe când co­mu­nitatea are nevoie de profesori de limba română şi de istorie, de so­ci­o­­logi şi jurnalişti. “Nu suntem o comunitate de bolnavi, să avem ne­voie de atâţia medici. Statul român arun­că banii degeaba şi nu se alege cu ni­mic”, a concluzionat Zavişa Jurj, de la Asociaţia românească Ariadna e filum.

În Ungaria trăiesc aproximativ 10.000 de români, din care 8.000 mai vorbesc încă limba maternă.
“La începutul secolului trecut erau circa 100.000 de români greco-ca­tolici în Ungaria, care au fost asimi­laţi printr-un artificiu extrem de in­te­re­sant: transformarea bisericii greco-ca­tolice în biserică greco-catolică ma­ghiară, şi tot învăţământul în lim­ba română care era în subordinea bi­se­ri­cii a trecut în limba maghiară. În 20 de ani au fost asimilaţi”, a explicat Eu­gen Popescu, care a arătat că fon­du­rile de care beneficiază comunita­tea românească din partea statului un­gar sunt foarte mici. “Nici măcar pr­o­porţional vorbind sumele alocate de statul maghiar nu s-ar putea apro­pia de cele date de statul român mi­no­ri­tăţii maghiare din România”, a mai adăugat preşedintele Fundaţiei Na­ţi­o­nale pentru Românii de Pretu­tin­deni. Comunitatea maghiară din Ro­mânia se bucură de un buget de 4 mi­lioane de euro din partea statului ro­mân, sumă în care nu intră şi chel­tu­­ielile pentru învăţământul în limba ma­ternă. Mai mult decât atât, comu­ni­tatea maghiară se bucură şi de importante fonduri din bugetele lo­cale, în judeţe precum Covasna şi Harghita, dar şi de un sprijin financiar con­sis­tent din partea Ungariei.

În Bulgaria trăiesc peste 300.000 de români. Neoficial. Pentru că oficial nu există. Şi asta pentru că sta­tul bulgar nu recunoaşte nici o minoritate de pe teritoriul său. Aşa că ro­mâ­nii primesc exact zero euro pentru comunitate de la Guvernul bulgar. În schimb, cei 8.000 de etnici bulgari din România au primit anul trecut de la statul nostru aproape 600.000 de euro. O sumă la care Ivo Gheor­ghiev, reprezentantul românilor din Bulgaria, nici nu visează. El speră ca statul român să-i acorde măcar 17.000 de euro pentru a susţine cele 17 clase particulare de limba română, pe care le-a înfiinţat în localităţile cu po­pulaţie de etnie română. Adică mai pu­ţin de 1.000 de euro pentru fiecare cla­să, pe an, bani în care intră salariile profesorilor şi chiriile pentru spa­ţi­i­le în care se desfăşoară orele. “E un blestem pe capul acestui neam mare, care are parcă harul să-şi uite toc­mai neamul”, spune Ivo Gheor­ghiev, amintind de toate presiunile care îi fac pe românii din Bulgaria să-şi uite etnia sau să se ruşineze de ea, pentru că deseori sunt confundaţi cu ţiganii. Ivo Gheorghiev a mai reuşit să înfiinţeze o bibliotecă românească cu peste 25.000 de volu­me. Biblioteca se află la Vidin, iar chiria pentru spaţiu se ridică la 150 de euro. Adică ju­mă­tate din salariul lui Gheorghiev, care lucrează ca medic pe ambulanţă şi spune că nu-şi mai permite să susţină biblioteca.

Abia plecat de la Universitatea de vară de la Izvorul Mureşului, Ivo Gheorghiev a aflat că o parte din profesorii care au predat cursurile de limba română au fost intimidaţi zilele acestea de Poliţia bulgară, tocmai pentru a renunţa la activitatea lor.

Vestea bună din Bulgaria e că ro­mânii îşi pot face slujbele particulare în limba română (nunţi, botezuri, în­mor­mântări). Însă doar atât.
“Noi rămânem tributari unei politici externe de pe timpul lui Ceauşescu. Aceea a neamestecului în treburile interne. Ceauşescu a eli­mi­nat el însuşi comunităţile ro­mâ­neşti din atenţia României. Aceste co­mu­nităţi româneşti au fost rupte de trupul neamului şi al ţării. Acum, politica externă ar trebui să re­vină la cea dinainte de 1940, atunci când aveam 117 şcoli numai în Balcani, când aveam biserici. Dar noi avem o politică externă care nu face decât să stea în genunchi, fără demnitate”, a concluzionat Eugen Popescu.

Carmen Plesa / Jurnalul National

duminică, 15 august 2010

Manelistii si ONG-urile urla in cor : impozitarea noastra constituie discriminare

Da, ati auzit bine.

Cativa manelisti de etnie tiganeasca si vreo doua ONG-uri specializate in ciordeala banului european in numele luptei impotriva discriminarii tiganilor din Romania, au decis sa faca un memorandum si sa il trimita forurilor internationale, aratand faptul ca intentia Guvernului de a-i impozita pe manelisti este o forma de discriminare si [ atentie!!!! ] "intimidare etnica" intrucat in RO, manelistii provin exclusiv din zona discriminatilor de etnie tiganeasca. Si exista premisele sa aiba succes de vreme ce, atunci cand subsemnatul le-am oferit locuri de munca tiganilor, am fost cercetat, anchetat si condamnat de CNCD pentru discrminare la adresa tiganilor, intrucat am avut tendinta rasisto-nazista de a-o obliga sa munceasca, ei fiind o etnie nomada neobisnuita cu aceasta activitate care a ridicat omenirea de la stadiul locuitului in grote la cel al vilelor de sute de mii de euro, si de la caruta la stadiul de mertzan.
Cum ar suna insa o asemenea chestiune in Germania sau USA, adica o actiune a tiganilor sau altei minoritati care ar spune ca ei trebuie sa fie scutiti de la plata impozitelor, intrucat pana la urma asta este discriminare iar taxe si impozite trebuie sa plateasca doar populatia majoritara. Cum ar suna ?
Sa ne inchipuim ca in Germania, la Munchen, ar tipa manelistii fata de impozitarea veniturilor obtinute : RASISM.Si sa ne imagina cum repede ONG-urile ar sari ca muscate de dos sa le ia apararea alaturi de cei de la drepturile omului , echivalentul de acolo al CNCD [ daca exista asa ceva in Germania! ] si toata sleata de profitori care inghit lunar bani europeni pentru integrarea tiganilor....in absolut.O gluma binenteles.In Jarmania nu tine vrajeala!
Ai ocolit fiscul si te-a prins este imediat pus la plata fara discutii .NU ai bani, ti se pune imediat sechestru pe bunuri, si sunt scoase la vanzare.
Inspectorul german de la Finanzamt nu sta la discutii. Are "ordine precise" adica stie ca are de aplica legea. O artista germana care nu a avut de unde sa plateasca impozite, a fost sfatuita de un inspector de la fiscul german [ si tipul nu glumea deloc ] sa se duca sa danseze la bara sau sa pozeze in Playboy ca sa faca rost de bani pentru plata impozitelor. In Jarmania legea nu se negociaza. De aceea Jarmania este Germania iar Romania este ro-mania.
Nu ati vazut cu cata nonsalata,superioritate,

ipocrizie.....vorbea marele,gigantul, inegalabiluuul Adi Minune " sa ne impoziteze (daca poate) " argumentand faptul ca a cantat la doua nunti si a luat doar "vreo 200 euro" ,iar banii aia aruncati in scena in vreme ce "interpretu' rage in microfon cu cadenta unei mitraliere AK47 " fara numar fara numar " nu este decat un film de fantezie ca "de fapt banii aia nu exista manca-v-as, noi doar facem copii serox si aruncam pe lautari ca sa avem noroc in viata, traiti-ar tie familia..." .La fel ca si vilele cu turnulete si masinile de lux cu care vin unii sa isi ia ajutoarele sociale, sunt o fantezie....ele practic nu exista decat in imaginatia noastra.....
Credeti ca ar avea tupeul sa vorbeasca asa in fata inspectorului de la Finanzamt ?
Chiar daca ar face acest lucru, nemtalaul si-ar vedea de treaba, ar completa formularul de sechestru pe mertzan, rolex, ghiuluri, vila cu turnulete, si a doua zi le-ar scoate la vanzare. Basca, daca vila nu are autorizatie de constructie tot a doua zi, catepillar-ul ar reda terenul circuitului agricol sau destinatiei initiale de spatiu verde. Adica s-ar aplica legea, direct, imediat si nenegociabil.

--
Urban I. Iulian
Senator de Ilfov
Detalii: http://www.urbaniulian.ro/2010/08/12/manelistii-si-ong-urile-urla-in-cor-impozitarea-noastra-constituie-discriminare/

sâmbătă, 14 august 2010

Un Dicţionar al regionalismelor din dreapta Tisei

Mulţumită domnului Ioan Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia ”Dacia”, care ne-a donat exemplare din ”Dicţionarul regionalismelor din partea dreaptă a Tisei’’, am intrat în posesia unui dicţionar realizat cu dragoste de oameni şi tradiţii.

Aşa cum este scris în prefaţă, “Volumul oferă un material lingvistic bogat, extrem de preţios atât pentru cunoaşterea vorbirii românilor care locuiesc în teritoriile aflate în partea dreaptă a Tisei, cât şi pentru cercetările dialectologice sau pentru acelea privitoare la bilingvism (…) utilitatea publicarii acestei lucrări este indiscutabilă, date fiind bogăţia formelor mai putţn cunoscute în română literară actuală, numarul mare de sensuri speciale înregistrate, dar şi utilitatea culturală deosebită a muncii depuse de cei trei intelectuali maramureşeni”.

Eu, ca moroşan get-beget de prin părţile Maramureşului istoric, de pe Valea Vişeului mai exact, am descoperit cu drag, în acest dicţionar, cuvinte pe care le-am uitat şi de care mai uzitează doar ţăranii din satele “în care nu a intrat civilizaţia” (spun asta cu tot respectul cuvenit pentru tradiţiile străvechi).

Acest dicţionar este şi o sursă a limbii vorbite aici din vechi timpuri, fiind încă o dovadă certă că noi am fost şi suntem stăpânii acestor pământuri ancestrale.

Dicţionarul de faţă reprezintă o parte integrantă a istoriei şi tradiţiilor moroşenilor de pe ambele maluri ale Tisei, o garanţie (dacă se poate spune aşa) că “Numai Tisa ne desparte”.

Felicitări încă o dată Oamenilor prin grija cărora a apărut acest dicţionar şi mulţumiri, încă o dată, domnului Ioan Botoş pentru “îndămâna” făcută nouă prin donarea acestei mărturii a legăturii strânse dintre românii de pe ambele maluri ale Tisei, fraţi moroşeni.

Cum se zice pe la noi, “Dumnezău vă-mburde-n Rai!”

Bogdan de Vişeu de Maramureş

sursa: http://www.eternulmaramures.ro/2010/08/13/dictionarul-regionalismelor-din-dreapta-tisei%E2%80%99/

Cinci Dacii recondiţionate, vechi de 40 de ani, expuse în faţa fabricii de la Mioveni, de zilele oraşului (VIDEO)

Cinci Dacii recondiţionate, vechi de 40 de ani, expuse în faţa fabricii de la Mioveni, de zilele oraşului (VIDEO)
Foto: Antena 3

De zilele Mioveniului, localnicii au ocazia să revadă câteva automobile

care au ieşit pe porţile uzinei Dacia acum 40 de ani. În faţa primăriei sunt expuse cinci Dacii recondiţionate de un colecţionar din Suceava.

Alături de cele mai noi modele ale uzinei de la Mioveni, în faţa primăriei oraşului au fost expuse cinci autoturisme
fabricate în jurul anului 1970. Toate au fost recondiţionate de un suceavean îndrăgostit de marca românească.

Cu timpul, pasiunea pentru bătrânele Dacii a ajuns la un alt nivel. Colecţionarul şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului liber meşterind la autoturismele vechi. Asta în ciuda faptului că uneori cei din jur au fost deranjaţi de asta.

Cei dornici să revadă bătrânele dacii exact aşa cum erau când au ieşit pe poarta fabricii de la Mioveni, în urmă cu 40 de ani, o mai pot face pînă duminică.



Antena 3

Olguţa Vasilescu: Statul i-a uitat pe românii din afara graniţelor şi pe cei din Covasna şi Harghita

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu, prezentă, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului, a declarat că statul român i-a uitat pe românii din afara graniţelor şi pe cei care trăiesc în minoritate în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş arata Mediafax.

În cadrul dezbaterilor de sâmbătă, care au încercat să răspundă întrebărilor "Ce face statul roman şi ce fac autorităţile locale pentru românii care trăiesc în minoritate în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş", Olguţa Vasilescu a spus că preşedintele Traian Băsescu nu a dat dat dovadă de aceeaşi solicitudine ca în cazul Universităţii "Tusvanyos", neonorând invitaţia organzatorilor Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului.

"Traian Băsescu s-a dus la Universitatea de la Băile Tuşnad şi a stat cu căştile pe urechi lângă unul dintre cei mai mari extremişti maghiari în viaţă, care a ajuns vicepreşedintele Parlamentului European cu voturile PDL. Din păcate, statul român i-a uitat pe românii din afara graniţelor şi pe cei de aici", a spus senatorul PSD.

La rândul său, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Mircea Duşa, a afirmat că în ultimii 20 de ani statul român şi-a pierdut autoritatea în zonă şi că nu a făcut nimic pentru păstrarea identităţii românilor.

"Statul şi-a pierdut autoritatea în zonă şi vă avertizez că cei care vor fi eliminaţi din serviciile deconcentrate, în urma reducerilor de personal, vor fi românii", a spus deputatul Mircea Duşa.

Senatorul Lia Olguţa Vasilescu a adăugat că "pentru toate aceste probleme nu maghiarii sunt de vină, nu UDMR, ci politicienii români, pentru că acceptă toate aceste lucruri".

La rândul său, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, dr. Ioan Lăcătuşu, a spus că problemele cu care se confruntă românii din Harghita şi Covasna sunt legate de obligativitatea cunoaşterii limbii maghiare ca o condiţie la concursurile de ocupare a posturilor, de reprezentarea cvasi-nesemnificativă a românilor în consiliile locale şi judeţene, precum şi de excluderea denumirilor şi simbolurilor româneşti.

Lăcătuşu a mai atras atenţia asupra lipsei de reacţie a statului român, care "refuză să formuleze un punct de vedere concret referitor la demersurile organizaţiilor maghiare extremiste care cer autonomia teritorială pentru aşa-zisul Ţinut Secuiesc".

Invitaţii şi cursanţii prezenţi la dezbatere au mai susţinut că Legea Educaţiei, prin paragraful referitor la predarea Istoriei şi Geografiei în limba maghiară, reprezintă "o nouă metodă de epurare a românilor" din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, adoptarea acesteia fiind "un compromis făcut de PDL pentru susţinerea Guvernului".

"Predarea Istoriei şi Geografiei în limba maghiară înseamnă eliminarea din sistemul de învăţământ a unor profesori români, încă o modalitate de epurare etnică a românilor din cele trei judeţe. Observ o disoluţie a autorităţii instituţiilor statului şi o lipsă de strategie şi orientare în toate domeniile şi în ceea ce priveşte problemele naţionale", a spus deputatul PSD de Covasna Horia Grama.

Fostul ministru al Educaţiei, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, a afirmat, la rândul său, că românii din judeţele Covasna şi Harghita ar trebui să fie discriminaţi pozitiv, "aşa cum se întâmplă cu maghiarii". Afirmaţiile acesteia au fost preluate şi de arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, care a concluzionat că, în absenţa unor măsuri menite să protejeze drepturile românilor din Covasna şi Harghita, "se va ajunge la ştergerea identităţii spaţiului, aşa cum a fost ştearsă şi identitatea multor români din zonă".

Detalii: http://www.mediafax.ro/politic/olguta-vasilescu-statul-i-a-uitat-pe-romanii-din-afara-granitelor-si-pe-cei-din-covasna-si-harghita-6892010



Catalin Cornea: Administrația din Snagov părăsită de bun simț

Am fost de curând prin Snagov.

Situat în județul Ilfov, la circa 40 km nord de București, Snagovul este un excelent refugiu natural, la sfârșit de săptămână, pentru locuitorii capitalei.

Însă, ca peste tot în țară, elementul natural trebuie să fie afectat de prezenta oamenilor…

În acest caz este vorba de administrația locală din Snagov.

Câtă lipsă de bun simț ar trebui să aibă o persoană, temorar aflată în funcția de primar al Snagovului pentru a administra ”atât de bine” localitatea?…


Iată cum arată scările Primăriei….

Iar acoperișul este deja în proces de înverzire, probabil după modelul sugerat de oprescu pentru blocurile din capitală…

În lateralul primăriei, pe strada principală, un semn de ”cedează trecerea”, după ce a fost pângărit în mod ilegal de un notar public, om cu ”respect” pentru lege, (neanunțat nici de primar, nici de polițist că pe un indicator rutier nu se postează anunțuri și panouri publicitare) își dă obștescul sfărșit, trântit la pământ și cedând definitiv trecerea unor personaje lipsite de bun simț care administrează temporar instituțiile publice în Snagov…

Continuare: http://catalincornea.ro/2010/08/02/administra%C8%9Bia-din-snagov-parasita-de-bun-sim%C8%9B/

Mihai Voicu: Tovarăș vremelnic de drum

Comuniștii staliniști din România anilor 1950 și-au denumit așa naivii aliați din blocul în care s-au strecurat pentru a falsifica alegerile din 1946 și a se instaura la putere pentru următorii 43 de ani, spre nenorocirea României. Soarta acestora a fost crudă, chiar daca i-au susținut pe comuniști.

Povestea astăzi doamna Ecaterina Andronescu despre faptul că se afla alături de Sever Voinescu, într-un studio de televiziune, atunci când acesta a aflat live despre declarațiile lui Traian Băsescu cu privire la soarta pe care acesta consideră că ar trebui să o împărtășească nu doar Sever Voinescu, dar și Cristian Preda de exemplu, pentru ca au criticat guvernul Boc. Era vădit descumpănit și a pomenit chiar despre demisie.

Nu este prima dată și, cu siguranță, nici ultima când Băsescu își tratează amici politici, oameni care i-au adus servicii certe atât în exteriorul cât și în interiorul partidului. La fel a procedat și cu aliați ai partdiului său. Se pare că obiectivele politice ale președintelui se pot rezuma într-un singur cuvânt – ”Eu”.

Să ne amintim de Petre Roman, cel care a fost ”cel mai bun” dar și de echipa de conducere a PD din acea vreme – Duvăz, Sassu, Simona Marinescu. Apoi despre Victor Ciorbea, reprezentantul partidului câștigător al alegerilor din 1996 și care l-a acceptat pe Băsescu ministru în guvernul său.

A urmat apoi războiul cu Tăriceanu, președintele partidului care, prin alianța DA, a salvat PD de la neant. Dar nici în interior n-a stat degeaba și, imediat după alegerile din 2004, în echipa de conducere a PD nu au intrat oameni precum Radu Berceanu sau Ioan Oltean care contribuiseră consistent la victoria din 2004.

Să nu uităm de soluția imorală, soluție care tocmai adusese aportul decisiv la construcția majorității din 2004. Nici UDMR, alt aliat, n-a fost uitat, binecunoscut fiind sprijinul lui Traian Băsescu pentru UCM.

PSD a fost următorul client la rând, război dus în paralel cu cel purtat cu vechi membri din PD, inclusiv cu fidelul său șef de campanii electorale, Vasile Blaga. Acest război s-a purtat prin intermediul unor oameni care au avcut naivitatea să creadă că ei pot fi prieteni pe vecie cu președintele.

Continuare: http://mihaivoicu.wordpress.com/2010/08/11/tovara%C8%99-vremelnic-de-drum/

Olguţa Vasilescu cere demisia lui Blaga

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu l-a acuzat pe ministrul de Interne Vasile Blaga pentru faptul că autorităţile nu au avut nicio reacţie la manifestările autonomiste organizate sub egida Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal, la care participă liderul partidului maghiar Jobbik, Vona Gabor.

Vasilescu susţine că autorităţile statului asistă impasibile la manifestările autonomiste din zona Gheorghieni, prilejuite de Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal. "Toată zona este împânzită de steaguri maghiare, inclusiv pe primării cum ar fi cele din Mădăraş şi Lăzare. Regiunea arată ca un stat în stat, iar la tabără participă şi liderul partidului Jobbik, Vona Gabor, împreună cu preşedintele Parlamentului maghiar", a declarat Vasilescu pentru NewsIn.

Senatorul PSD susţine că evenimentul a fost organizat în mod deliberat în aceeaşi perioadă şi aceeaşi zonă în care se desfăşoară Universitatea de Vară a Românilor de Pretutindeni. "Preşedintele Băsescu a fost prezent acum o lună la Tuşnad, la Universitatea Maghiară de Vară, însă aici nu a venit, deşi a fost ales cu voturile românilor din străinătate. De altfel, niciun oficial român nu a făcut-o. În plus, şefii comunităţilor româneşti sunt oripilaţi de ceea ce se întâmplă aici. Ei au venit să vadă cum pot să-şi păstreze identitatea naţională în străinătate şi constată că noi, acasă, nu mai suntem în stare să facem asta", a apreciat social-democrata.

Ea a apreciat situaţia cu atât mai scandaloasă cu cât evenimentul la care liderul Jobbik este prezent a primit finanţare din partea autorităţilor române, de 38.000 de euro. În schimb, reuniunea diasporei româneşti a beneficiat de o finanţare de numai 5.000 de euro. "Cer demisia lui Vasile Blaga pentru că statul român nu mai are niciun fel de autoritate în regiune. Nici poliţia, nici prefectul nu a reacţionat în niciun fel. Mă întreb pe unde doarme ministrul Blaga dacă nu ia nicio măsură?", a conchis Vasilescu.

Nataţie: Dragoş Agache, argint în proba de 50 m bras de la CE

Dragoş Agache a adus României prima medalie la Campionatul European de nataţie de la Budapesta, cucerind argintul la proba de 50 m bras.

Dragoş Agache a cucerit medalia de argint la Campionatul European de nataţie, dupa ce a terminat pe locul doi în finala probei de 50 metri bras.

Înotătorul român, aflat la prima finală a unei competiţii importante, a terminat cei 50 de metri în 27,47 secunde, fiind întrecut de italianul Fabio Scozzoli, 27.38 secunde.

Ultimul loc al podiumului a fost ocupat de olandezul Lennart Stekelenburg, 27,51 secunde.

Românii din Timocul sârbesc: Este un mare pericol să ne pierdem identitatea

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Timocul sârbesc le-au atras atenţia, vineri, autorităţilor de la Bucureşti că, dacă nu vor fi sprijiniţi cu o strategie coerentă, există riscul să-şi piardă identitatea.

Problemele cu care se confruntă românii din Serbia de răsărit au fost dezbătute, pe larg, în penultima zi a Universităţii de Vară a Românilor de Pretutindeni.

Preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Predrag Balasevic, a declarat că ‘este un adevărat miracol că fără şcoală şi biserică românii din Timocul sârbesc încă îşi mai vorbesc limba’. El a subliniat, însă, că, dacă nu se vor înfiinţa şcoli în limba română, există marele pericol ca românii să-şi piardă identitatea.

‘Nu avem şcoli, nu am avut niciodată, mass-media în limba română nu există sau ce există nu e suficientă, iar când este vorba de biserică este o problemă mare. (…) În secolul 21 este un pericol mare să ne pierdem identitatea, limba, pentru că tinerii pleacă din sat, se duc la oraş, termină facultăţi, se duc în afara Serbiei şi ei nu mai vorbesc limba în casă. Dacă nu introducem repede limba în şcoală există un pericol mare să pierdem ceea ce am păstrat sute de ani şi când se pierde limba se pierde şi identitatea’, a afirmat Predrag Balasevic.

El a explicat că este nevoie de presă, în special radio şi tv, pentru ca informaţiile în limba română să ajungă la românii din Timoc, mai ales că aceştia nu ştiu să citească în limba română.

‘Românii din zonă nu ştiu să citească, iar cărţile care ne sunt aduse nu sunt de mare folos. (…) Foarte puţine se ştiu despre România, despre istoria românilor şi din cauza asta conştiinţa este la pământ. (…) Zona este foarte mare, sunt 154 de sate pur româneşti, alte 46 de localităţi mixte şi nu e uşor să ajungi în fiecare sat, comună, să se afle informaţii despre activităţile noastre, mai ales când nu ai mass-media’, a mai spus preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia.

La rândul său, directorul Federaţiei Române din Serbia, Duşan Pârvulovici, a spus că situaţia românilor din Serbia ‘este, poate, mai grea ca în 1990′. El a vorbit despre situaţia bisericii din Mălainiţa unde a existat o decizie suspendată de demolare a bisericii, iar ctitorul ei, preotul Boian Alexandrovici, a fost condamnat la ani buni de închisoare, cu suspendare.

Preşedintele Asociaţiei ‘Ariadnae Filum’, Jurj Zavişa, a subliniat că România trebuie să elaboreze urgent o strategie pentru minoritatea română din Serbia pentru că, altfel, aceasta va dispărea.

‘Dacă România nu depune urgent o strategie pentru minoritatea românească din Serbia, noi vom dispărea. Trăim în secolul XXI, când nu putem să ne păstrăm identitatea noastră românească numai în casă. Dacă un tânăr român vrea să vorbească despre teme europene cu un alt tânăr, trebuie să vorbească în sârbă, pentru că nu poate să se exprime în limba arhaică românească’, a spus Jurj Zavişa.

Vicepreşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Dragan Demici, a vorbit despre situaţiile extrem de delicate prin care au trecut românii timoceni în acest an, când aproximativ 300 de persoane au fost anchetate pentru că se aflau pe listele unui partid românesc.

Dragan Demici, el însuşi anchetat, le-a spus participanţilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului că românii din Timoc sunt loiali ţării în care trăiesc, nu sunt împotriva sârbilor, ci doar îşi cer drepturile.

El a apreciat prezenţa în Timoc a preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a ministrului din Externe, Theodor Baconschi, precizând: ‘România ne păzeşte şi se uită la neamul ei’.

Toţi reprezentanţii românilor timoceni au fost de acord că este nevoie de sprijin politic din partea României, care, în relaţia sa cu partea sârbă, să ceară ca drepturile membrilor acestei comunităţi să se respecte.

‘Poate că, în ultimii doi ani, s-a schimbat câte ceva, dar, având în vedere că suntem la doi paşi de România şi că am fost atâta timp uitaţi de România, România are o datorie faţă de noi în momentul acesta crucial pentru noi. Să ne sprijine atât politic în relaţiile cu Serbia cât şi să sprijine proiectele noastre’, a spus Predrag Balasevic, preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia.

Participanţii la cursuri au abordat şi problema acordării mai eficiente, de către statul român, a burselor pentru tinerii din Timoc, dar şi a modului de decontare a fondurilor pentru proiectele finanţate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

La dezbateri a participat şi senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu, care a sugerat că ar trebui să se aplice politica paşilor mărunţi ‘pe care o practică Budapesta’ şi i-a asigurat pe românii din Timoc că va încerca să se implice în rezolvarea problemelor lor.

Ea a propus şi ca studenţi din România, care trebuie să îşi efectueze practica pedagogică, să meargă pe perioada de vară să-i înveţe pe copiii români din Timoc să vorbească limba română.

Lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului vor continua, sâmbătă, când se vor discuta problemele românilor din Harghita şi Covasna, dar şi a romano-catolicilor din Moldova. AGERPRES/ (A - Gina Ştefan)

Românii din Bulgaria sunt supuşi unui continuu proces de asimilare

Izvoru Muresului, Romania/AGERPRES/vineri, 13 august 2010/ - Românii din Bulgaria sunt supuşi unui continuu proces de asimilare şi cer statului român ca, în relaţia cu partenerul bulgar, să dea dovadă de mai multă fermitate în a cere ca drepturile acestora să fie respectate.

Preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria, dr. Ivo Gheorghiev, a vorbit, vineri, în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, despre problemele cu care se confruntă românii din Bulgaria, care nu sunt recunoscuţi ca minoritate naţională.

El a spus că românii din Bulgaria, ‘care sunt 300.000, inclusiv cei asimilaţi’, nu au şcoli în limba română, nu au mass media, iar serviciul religios în limba maternă este asigurat doar parţial, cu mari eforturi.

‘Dacă ne uităm real la situaţia creată, noi avem o singură dorinţă - să oprim procesul de asimilare prin pârghiile prin care a fost declanşat. Să întoarcem istoria înapoi, să aflăm cum ne-au asimilat şi să ne dezasimilăm, dacă pot spune aşa. În primul rând, procesul de asimilare trebuie să fie oprit’, a spus Ivo Gheorghiev.

El a adăugat că acest proces poate fi oprit prin acordarea dreptului de folosire a denumirilor topografice în limba română, dar şi prin introducerea învăţământului în limba maternă în şcolile în care învaţă copiii români.

Întrebat dacă aceste probleme nu ar putea fi rezolvate prin recunoaşterea românilor din Bulgaria ca minoritate naţională, Ivo Gheorghiev a subliniat că ‘acesta este un punct nevralgic’ şi a opinat că statul român trebuie să ceară cu mai multă fermitate ca, pe principiul reciprocităţii, drepturile acestora să fie respectate.

‘Recunoaşterea ca minoritate este un punct nevralgic. Statul bulgar nu ne recunoaşte ca minoritate, nu ne dă voie să cerem politic această recunoaştere (…) Statul român trebuie să ceară, cu mai multă fermitate, pe baza reciprocităţii, respectarea drepturilor noastre. Pentru că minoritatea bulgară din România, pe care noi o respectăm profund, se bucură de drepturi mult mai multe, mai mari (…). Drepturile pe care le-a dat statul român trebuie să fie pildă pentru statele din jur, ar trebui toate minorităţile româneşti din afară să beneficieze de ele’, a subliniat reprezentantul etnicilor români din Bulgaria.

El a adăugat că ’statul român nu trebuie să uite niciodată că noi suntem o parte din corpul mare românesc’ şi a opinat că este nevoie de un minister al românilor din afara frontierelor.

Ivo Gheorghiev le-a dezvăluit celor prezenţi că a fost ameninţat cu moartea de mai multe ori, pentru că luptă pentru drepturile românilor din Bulgaria, iar la viaţa sa şi a familiei sale s-a atentat de mai multe ori.

‘Toată bucuria noastră de a fi români, la un moment dat, se rezumă la faptul că suferim pentru că suntem români. Nu pentru că merităm, ci pentru că existăm (…) Am fost ameninţat cu moartea, acum trei ani familia mea a stat trei luni cu bagajele făcute pentru ca, în situaţia în care voi fi omorât, să meargă la Ambasada României din Sofia. S-a atentat de trei ori la viaţa mea şi o dată la viaţa familiei’, a spus Ivo Gheorghiev.

Cercetătorul Emil Ţârcovnicu, de la Institutul de Etnografie şi Folclor al Academiei Române, a explicat ce s-a întâmplat cu românii din Bulgaria de-a lungul istoriei şi cum s-a ajuns ca aceştia să dispară din documentele realizate la recensămintele oficiale. El a subliniat că, în acest moment, românii din Bulgaria au o identitate duală.

‘Românii din Timoc au o identitate duală. Dacă sunt întrebaţi de bulgari spun că sunt bulgari, dacă sunt întrebaţi de români spun că sunt români (…) Aceasta şi probabil pentru că omul simplu, de la ţară, nu vede interesul de a se afirma ca român în faţa autorităţilor. Fac confuzia între cetăţenie şi naţionalitate’, a spus Emil Ţârcovnicu.

În legătură cu problema asimilării, prof. univ. dr. Radu Baltasiu, directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române, a subliniat că este vorba de un concept politic agresiv care generează numai probleme.

‘Problema asimilării, aşa cum se practică la sud de Dunăre şi dincolo de Prut, dincolo de Crişuri, este una de program politic, ţine de nişte pan-idei, precum pan-hungarismul sau pan-slavismul, este un concept politic, agresiv, care generează probleme. Care pârjoleşte mentalul locului, pârjoleşte etniile locale, nu procură soluţii, ci generează probleme’, a afirmat directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române.

Cursanţii Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului vor discuta, în cursul după-amiezii, despre situaţia românilor din Valea Timocului, din Serbia, care, la rândul lor, nu beneficiază de niciun fel de drepturi ca minoritate.

Gina Ştefan

Agerpress

vineri, 13 august 2010

Reunirea Basarabiei cu Romania posibila cale de integrare rapida in Uniunea Europeana


Reunirea Basarabiei cu Romania posibila cale de integrare rapida  in Uniunea Europeana
In cadrul lucrarilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului a fost dezbătuta joi, posibila reunire a Basarabiei cu România, văzută ca o cale mai rapidă de integrare în Uniunea Europeană, conform unui comunicat de presa al organizatorilor, preluat de ', CAPTION, 'Romanian Global News',BELOW,RIGHT, WIDTH, 300, FGCOLOR, '#CCCCFF', BGCOLOR, '#333399', TEXTCOLOR, '#000000', CAPCOLOR, '#FFFFFF', OFFSETX, 10, OFFSETY, 10);" onmouseout="return nd();">Romanian Global News.

Directorul postului de radio Vocea Basarabiei Valeriu Săhărneanu de la Chişinău, a declarat că :

„Ar fi un proiect excepţional să se întâmple dar, acum, probabil că problema cea mai mare este că România face parte din UE şi că acest proiect să se întâmple este nevoie de recunoaşterea lui de către 26 de state UE", a spus Valeriu Săhărneanu.

O alta posibila piedica invocata de Valeriu Saharneanu ar fi acea ca atât în perioada sovietică dar şi în ultimii 20 de ani ideea reunirii celor doua state romanesti a fost transformată într-o mare sperietoare de către presa rusească.

Saharneanu a precizat că este nevoie de un efort diplomatic comun al Bucureştiului şi Chişinăului de a convinge cancelariile occidentale că este vorba de un singur popor care a fost despărţit de un accident istoric.

„Unirea ar fi o soluţie extrem de bună dar nu ştiu dacă intră în planurile Europei şi de asta mă tem. Diplomaţia română cu cea de la Chişinău trebuie să lucreze ca una singura, împreună în toate cancelariile, să organizeze seminarii, să informeze că noi suntem români, că am fost despărţiţi de istorie.

Suferinţa noastră poate fi transformata în patrimoniu, cum au făcut polonezii care au făcut din Katyn un stindard, de ce noi nu facem acest lucru", s-a întrebat directorul postului Vocea Basarabiei.


La rândul său, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a afirmat că după integrarea României în NATO şi UE, Romania trebuie să aibă ca obiectiv „aducerea înapoi a Basarabiei, si a celor trei milioane de romani ai celui de-al doilea stat românesc".


El a explicat că în Europa sunt mai multe curente, precum curentul german care s-ar putea opune reunirii, dar sunt şi alte state care sunt favorabile stabilităţii la frontiera UE, iar un exemplu de buna practica ar putea fi reunirea celor doua state germane, prin care 18 milioane de est germani au devenit cetateni ai Uniunii Europene.


„Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, prin unirea cu România, ar duce la creşterea stabilităţii frontierei UE şi NATO", a spus Eugen Popescu.


Popescu a subliniat că România trebuie să profite de mişcările geopolitice care se profileaza a avea loc în următoarea perioadă pentru a realiza proiectul de reunire cu Basarabia.


„Nu trebuie să cădem în scenarite şi să credem că alţii pot să hotărască pentru noi. România este o ţară puternică, cu instituţii puternice şi trebuie să avem încredere că într-un timp foarte scurt ni se va oferi prilejul de a face schimbări la nivelul celor două state româneşti şi trebuie să profităm de noile reasezari geopolitice care vor avea loc în perioada următoare", a mai afirmat Eugen Popescu.

De cealaltă parte, Raluca Răducanu, preşedintele Institutului de Studii Est Europene de la Bucureşti, consideră că este prea devreme să se pună problema integrării mai rapide a Republicii Moldova prin unirea cu România şi că această cale este imposibilă întrucât nu există voinţă politică.


„Este puţin cam devreme să punem problema acestei căi de integrare mai rapidă prin unirea cu România şi cred că, într-un fel, este şi o modalitate prin care ne furăm singuri căciula. Republica Moldova are, în primul rând, nevoie de reforme şi aici rolul României ar trebui să fie unul esenţial, ar trebui să ajute pentru că un stat trebuie să fie acolo unde îi sunt conationalii şi nu mă refere numai la R. Moldova ci şi la minorităţile româneşti din Serbia, Ucraina", a conchis Raluca Răducanu.

O alta tema dezbatuta la Izvorul Muresului a fost „Miza alegerilor din Republica Moldova- orientarea către Europa sau întoarcerea spre Rusia."

Continuare: http://www.rgnpress.ro/content/view/44749/1/