joi, 28 octombrie 2010

PSD şi PNL depun moţiunea de cenzură pe Legea Educaţiei împotriva maghiarizării învăţământului românesc din Transilvania

Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a anuntat joi ca social-democratii vor depune impreuna cu liberalii o noua motiune de cenzura impotriva guvernului Boc, dupa decizia acestuia de a-si asuma raspunderea pe Legea Educatiei.
“Dupa asumarea raspunderii de catre primul ministru si o consultare rapida a parlamentarilor nostri, dar si a conducerii partidului, am decis ca impreuna cu PNL sa depunem maine motiune de cenzura pe Legea invatamantului. Textul va fi unul comun”, a spus Dusa, precizand ca fostul ministru PSD al Educatiei, Ecaterina Andronescu, se va ocupa de redactarea textului.
Anterior, reprezentantii PSD nu fusesera asa decisi, insusi Dusa afirmand ca o noua motiune “ar putea sa nu fie oportuna” pana ce Curtea Constitutionala nu se pronunta asupra sesizarii de neconstitutionalitate.
Principala critica pe care social-democratii au adus-o proiectului de Lege a Educatiei este predarea istoriei si geografiei in limba maghiara.
“Acum elevii maghiari fac 3-4 ore in plus in limba romana. Daca si istoria si geografia vor fi predate in limba maghiara, raman doar orele de limba romana, care si acelea sunt facute de suplinitori maghiari care nu cunosc bine limba romana”, a declarat Dusa.
Seful grupului deputatilor social-democratic a vorbit si de motiunea de cenzura de miercuri, acuzand faptul ca “nu este normal sa furi dreptul unui cetatean de a vota. E o forma de furt de vot”, a spus Dusa.
Referitor la motiunea de cenzura esuata de miercuri, liderul grupului deputatilor social-democrati, a acuzat faptul ca “nu este normal sa furi dreptul unui cetatean de a vota. E o forma de furt de vot”, a spus Dusa.
PSD şi PNL depun moţiunea de cenzură pe Legea Educaţiei împotriva maghiarizării învăţământului românesc în Transilvania. Legea Educaţiei propusă de Guvern desfiinţează învăţământul superior multicultural din Ardeal.
Sursa: Napocanews

Românii din Ungaria învaţă istoria şi geografia în limba maghiară

Emil Boc doreşte prin asumarea răspunderii în Parlament pe Legea Educaţiei, ca istoria şi geografia României să se înveţe în limba maghiară în Transilvania, contribuind la maghiarizarea cetăţenilor români.
Îi reamintim că la liceul romanesc “Nicolae Balcescu” din Giula (Ungaria) istoria si geografia Ungariei se invata în limba maghiară. Ce parere aveti ? Ungaria şi guvernanţii de la Budapesta ştiu cum să-şi respecte istoria, geografia şi tradiţia. Ei nu se vând pentru un vot al minorităţilor la moţiune.
sursa: NapocaNews

Nicolas Cage filmeaza la Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor din Hunedoara va fi închis două zile, în luna noiembrie, pentru ca acolo să se desfăşoare în bune condiţii filmările la superproducţia americană “Ghost Rider 2”, cu Nicolas Cage în rolul principal. Potrivit lui Nicolae Cerşier, directorul Muzeului Castelul Corvinilor, închirierea locului costă 1.000 de lei pe oră, iar reprezentanţii Castel Film au apreciat că vor avea nevoie de circa 40 de ore pentru filmări. Nicolas Cage se află în România de sîmbătă şi va mai filma în judeţul Sibiu şi pe Transfăgărăşan.

Congresul Românilor din Serbia

Doni Milanovaţ, Timoc, Serbia/TimocPress/miercuri, 27 octombrie 2010/ - “Ariadnae Filum” - Asociaţia pentru Cultură a Românilor- Vlahilor din nordul Serbiei va organiza, în perioada 05-07 noiembrie 2010, in localitatea Doni Milanovaţ (Donji Milanovac), ”Congresul Românilor din Serbia”.
Temele propuse pentru dezbatere sunt:
• Problemele de păstrare şi utilizare a limbii române• Păstrarea identităţii naţionale si folosirea abuzivă a termenului “Românizare”• Recensământul populaţiei din Serbia in 2011
Pedrag Balaşevici – preşedintele comitetului de organizare şi Zavişa Jurj – preşedintele Asociaţiei “Ariadnae Filum” împreună cu toţi organizatorii îşi propun ca la acest congres să se întâlnească toţi factorii relevanţi din Serbia de Est şi din Banat, să discute temele propuse şi să găsească soluţii pentru “chestiunea românească”, soluţii care să ducă la unificarea comunităţii româneşti, nu la o şi mai mare fracţionare.
”Congresul Românilor din Serbia” este sprijinit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României şi la el vor participa, printre alţii, reprezentanţi ai partidelor politice şi ONG-urilor din Serbia de NE şi Voivodina, Bisericii Ortodoxă Română, ambasade, instituţii de stat din Serbia, OSC, Consiliul Europei, Avocatul Poporului, deputaţi de origine română (vlahă), primari de origine română (vlahă) din Serbia de NE, ş.a.

joi, 14 octombrie 2010

Sulfina Barbu o pune la punct pe consilierul- blogger Andreea Vass

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că Andreea Vass nu are niciun rol în luarea unei decizii şi nu înţelege în ce calitate vorbeşte aceasta atunci când spune că există o presiune din partea PDL pentru scăderea cotei unice la 10% sau 12%.

“Ar trebui să facă nominalizare, cine face presiuni şi ce rol are dumneaei în treaba asta. În primul rând, PDL este partidul care a promovat cota unică şi nu îmi amintesc să fi fost acolo doamna Vass şi nu cred că are dumneaei niciun rol în luarea unei decizii”, a precizat Sulfina Barbu.

Ea a spus că vrea să-i reamintească lui Vass că “PDL înseamnă premierul Emil Boc, înseamnă ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu şi mai mulţi oameni care sunt în funcţii de decizie”.
“PDL, după ce va analiza toate variantele, va ieşi cu o decizie. Nu văd cine face presiuni la adresa doamnei Vass şi în calitate vorbeşte dumneaei, asta nu înţeleg”, a precizat Barbu.

Andreea Paul Vass, consilier al premierului, a declarat, joi, că există o presiune puternică din partea PDL pentru scădere cotei unice la 10% sau 12%, însă atât timp cât nu vor fi găsite soluţii de compensare a pierderilor estimate la buget această măsură nu va putea fi luată.

sursa: Mediafax

miercuri, 13 octombrie 2010

Gruvernul tradator Boc își va asuma răspunderea în Parlament pentru ca "Istoria românilor" și "Geografia României" să fie predate în limba maghiară

Art. 37. – (1) În cadrul învăţământului preuniversitar cu predare în limbileminorităţilor naţionale, toate disciplinele se studiază în limba maternă, cu excepţia disciplinei Limba şi literatura română.(2) Disciplina Limba şi literatura română se predă, pe tot parcursul învăţământuluipreuniversitar, după programe şcolare şi manuale elaborate în mod special pentru minoritatearespectivă.

L E G E Aeducaţiei naţionale şi învăţarea pe tot parcursul vieţii

http://www.realitatea.net/ce-prevede-noua-lege-a-educatiei-vezi-documentul_758613.html
Gruvernul tradator Boc își va asuma răspunderea în Parlament pentru ca "Istoria românilor" și "Geografia României" să fie predate în limba maghiară

sâmbătă, 9 octombrie 2010

Ministrul maghiar din Guvernul Romaniei incerca sa acopere Budapesta in problema dezastrului ecologic


In timp ce Laszlo Borbely dădea asigurări că dezastrul ecologic din Ungaria nu reprezintă un pericol transfrontalier, şeful Apelor Române anunţa că substanţele nocive au intrat în Dunăre, scrie Romania Libera, preluata de Romanian Global News.

Cât de afectată va fi până la urmă Româ nia, ca urmare a pro pa gării viiturii to xi ce, care a făcut deja morţi şi răniţi în Ungaria şi a po luat extrem de grav anumite regiuni din ţara vecină? Ei bine, autorităţile române nu erau capabile nici ieri, la trei zile după in cident, să ofere publicului date lămuritoare. Pe de o parte, din in formaţiile culese de România Liberă, rezultă că Budapesta nu a transmis Bucureştiului toate datele pe care le are la dispoziţie. Pe de altă parte, apelul la calm, făcut insistent de ministrul UDMR al Mediului, Laszlo Borbely, este contrazis oficial de şefii de la Apele Române. Ieri, în aceeaşi zi în care Borbely anunţa că viitura va intra în Dunăre abia azi, vineri, directorul Apelor Române, Csaba David, anunţa că substanţele toxice, rezultate în urma scurgerilor de la combinatul de aluminiu din oraşul Ajka, contaminaseră deja fluviul.

Sursa: Romanian Global News

Veterinarul din fruntea PDL Sfântu Gheorghe, Dan Manolăchescu, este singurul candidat la şedia filialei judeţene

Veterinarul Dan Manolăchescu, este singurul candidat pentru şefia organizaţiei judeţene a PDL Covasna.

Acesta a fost acuzat in mai multe randuri in presa ca ar fi coada de topor a UDMR plantata in organizatia judeteana a PDL. De asemenea, prietenul sau Madalin Guruianu a fost la randul sau acuzat ca face acelasiu oficiu de coada de topor intrun alt partid romanesc, PNL, afiliat in judetul Covasna intereselor autonomiste ale UDMR, condus de extremistul Antal Arpad.

Dan Manolăchescu s-a înscris în vara anului trecut în PDL Covasna, iar în scurt timp a fost ales preşedinte al PDL Sfântu Gheorghe, acum devenind si şef al organizaţiei judeţene a PDL Covasna...

Profesori si preoti din Alba Iulia se implica in pastrarea identitatii romanilor din Ungaria


Profesori si preoti din Alba Iulia se implica in pastrarea identitatii romanilor din Ungaria
Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria, a avut joi, 7 octombrie, la Centrul Eparhial din Jula, o intalnire de lucru cu parintele prof. dr. Nicolae Bolea, profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Romane si Istoria Bisericii Universale la Seminarul „Simion Stefan" din Alba Iulia si Inspector cu invatamantul religios al Inspectoratului Judetean Alba, care a venit la Jula impreuna cu parintele Marius Virgil Bolea, fiul acestuia, transmite Romanian Global News, care citeaza Biroul de Presa al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

Cei doi preoti sunt slujitori la Parohia „Bucerdea Vinoasa", din Arhiepiscopia Alba Iuliei, Protopopiatul Alba Iulia. Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, cei doi oaspeti de seama si-au exprimat dorinta de a veni in sprijinul comunitatii romanesti din Ungaria, prin diferite programe concrete, adresate atat scolii, cat si colaborarii la nivel parohial.

Insotiti de Preasfintitul Parinte Episcop Siluan, oaspetii s-au intalnit cu doamna Maria Gurzau Czegledi, Directoarea Scolii Generale si a Liceului Romanesc din Jula, careia i-au facut propunerea ca grupuri de elevi din clasele V-XII sa participe la tabere organizate la Alba Iulia, in parohia Bucerdea Vinoasa si in imprejurimi, pe perioada de vara, pentru ca elevii sa faca cunostinta cu obiceiuri si traditii populare romanesti. Tot pentru biblioteca Liceului Romanesc „Nicolae Balcescu" din Jula, cei doi oaspeti au facut o donatie de 253 de volume de literatura romana.

O intalnire de lucru asemanatoare a avut loc si la redactia revistei „Foaia romaneasca" din Jula, unde au fost primiti de Doamna Director Eva Iova-Simon, careia i-a fost propusa o colaborare in domeniul editorial.

La parohia din Micherechi, una dintre parohiile reprezentative ale Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, oaspetii de la Alba Iulia, insotiti de Preasfintitul Parinte Episcop Siluan s-au intalnit cu parintele paroh Ioan Bun si au fost stabilite de comun acord vizite fratesti intre credinciosii celor doua parohii.

Astfel de initiative, care raspund dorintei staruitoare si invitatiei Preafericitului Parinte Patriarh Daniel de se a veni in intampinarea romanilor ortodocsi din diaspora sunt binevenite si ele pot contribui efectiv la intarirea credintei in sufletele oamenilor, dar si a identitatii nationale si spirituale a fratilor romani.

Sursa: Romanian Global News