sâmbătă, 30 aprilie 2011

CJ Covasna refuza in continuare sa reproduca, conform legii, stema Romaniei pe documentele oficiale emise! Prefectul si subprefectul de Covasna, Gyorg

CU TUPEU DE SOVIN INAINTE. CJ Covasna refuza in continuare sa reproduca, conform legii, stema Romaniei pe documentele oficiale emise! Prefectul si subprefectul de Covasna, Gyorgy Ervin si Ionascu Valentin, impotenti atunci cand vine vorba de aplicarea legii in acest caz!
CJ Covasna - document fara stema RomanieiSursa si detalii: blog Dan Tanasa http://tanasadan.blogspot.com/2011/04/cu-tupeu-de-sovin-inainte-cj-covasna.html

Ponta: Lăzăroiu, primul pitic dintre cei care vor sta alături de Albă ca Zăpada, Elena Udrea

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a lui Sebastian Lăzăroiu are legătură cu "viitoarea construcţie gândită la Cotroceni" privind apariţia unei formaţiuni în jurul Elenei Udrea, aşa numita Albă ca Zăpada.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a lui Sebastian Lăzăroiu are legătură cu "viitoarea construcţie gândită la Cotroceni" privind apariţia unei formaţiuni în jurul Elenei Udrea, aşa numita Albă ca Zăpada."Lăzăroiu e primul pitic dintre cei care vor sta alături de Albă ca Zăpada, Elena Udrea, în viitoarea construcţie gândită la Cotroceni", a declarat Ponta, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele PSD a adăugat că, dacă această construcţie nu se va mai realiza, atunci Lăzăroiu va rămâne "pe post de Mutulică"."Dacă această construcţie nu se va face, Lăzăroiu va rămâne pe post de Mutulică", a declarat Ponta.Liderul PSD consideră că Sebastian Lăzăroiu a fost eliberat din funcţie după modul în care s-a comportat. "S-a comportat ca o slugă şi a fost dat afară ca o slugă", a susţinut Ponta.Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretul de eliberare din funcţia de consilier prezidenţial a lui Sebastian Lăzăroiu, raporturile de muncă ale acestuia cu Administraţia Prezidenţială urmând să înceteze, începând cu data de 1 mai, prin acordul părţilor, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.Sebastian Lăzăroiu a precizat, într-o declaraţie remisă joi MEDIAFAX, că doreşte să se dedice analizei politice şi că nu vrea ca analizele sale politice să fie asociate instituţiei prezidenţiale. "Sunt conştient că există anumite constrângeri instituţionale fireşti în formularea publică a unor analize politice din poziţia de consilier prezidenţial. Nu vreau ca analizele politice pe care le fac să fie asociate instituţiei prezidenţiale", a menţionat el.Lăzăroiu afirma, într-un editorial publicat de Q-magazine în decembrie 2010, că partidele "vor fi foarte prudente să promită marea cu sarea" în 2012, an electoral în care conceptul-cheie va fi "Albă-ca-Zăpada" - o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională."Albă-ca-Zăpada" va fi conceptul-cheie al anului 2012. Unii îl înţeleg ca pe o nouă formaţiune politică, alţii ca pe un vechi partid, radical transformat. Eu l-aş înţelege mai degrabă ca pe o schimbare fundamentală în ordinea socială şi instituţională. Eşecul marilor agregate, fie că vorbim despre state, bănci sau corpo­raţii, are consecinţe dramatice asupra democraţiei elective. Sobrietatea, cumpătarea şi competiţia onestă vor domina populismul, clientelismul leneş şi risipa veselă din administraţie. Societatea a intrat deja în alertă. Şi îşi va găsi propriile forme de veghe", susţinea Lăzăroiu.Tibi Bujdei, tiberiu.bujdei@mediafax.ro

Cum a ajuns clădirea-monument istoric a Academiei Române să aibă termopane

Academia Română
Monumentul istoric de pe Calea Victoriei este afectat din punct de vedere estetic prin montarea tâmplăriei PVC. Clădirea care adăposteşte Academia Română din 1890 a fost construită în 1866 şi declarată, în 2004, monument istoric.
O simplă schimbare a tâmplăriei, în cazul clădirilor istorice presupune o mare atenţie acordată detaliilor arhitecturale. În cazul Academiei Române din Bucureşti, tâmplăria veche a fost înlocuită cu una de tip PVC, deşi acesată modificare nu avantajează stilul în care a fost construită clădirea. „Termopanele nu sunt o problemă, problema este culoarea care s-a ales. Sigur că nu trebuie păstrată tâmplăria veche, dar aceasta putea fi înlocuită cu una care este similară", a spus Gheorghe Pătrașcu, arhitectul-șef al Capitalei. Reparaţiile i-au nemulţumit şi pe reprezentanţii asociaţiilor care luptă pentru o identitate unitară a capitalei istorice. "Din punct de vedere moral și estetic nu este bine să alterezi imaginea acestor clădiri", a spus Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.
Valoarea estetică, pe primul loc
Regula în aceste situaţii este ca orice modificare ce se vrea realizată în cazul unei clădiri din patrimoniul istoric, să fie avizată de Ministerul Culturii. „Din păcate, neavând posibilitatea să urmărim în arhivă care au fost exact solicitările pentru lucrările din 2005-2006, nu putem da un răspuns în privinţa avizelor eliberate,deocamndată, dar în principiu nu este în regulă ca pe o clădire monument istoric să se utilizeze materiale sau tehnologii de natură să afecteze valoarea arhitectonică, estetică sau istorică a respectivului imobil. În cazurile în care se fac restaurări, renovări, reparaţii la asemenea imobile, comisiile care se ocupă de monumentele istorice, analizează fiecare caz în parte şi decid ce trebuie făcut", a explicat Radu Enache, purtător de cuvânt al Ministerului Culturii.
Povestea alegerii termopanelor
Fostul preşedinte al institutului, academicianul Eugen Simion, cel în timpul căruia au fost montate noile rame din PVC, a refuzat să îşi spună părerea în acest context. „Nu eu răspund de problema asta", a spus profesorul. Fostul secretar general al Academiei, academician Victor Voicu, a explicat că, în 2005 când s-a luat decizia ca tâmplăria veche să fie schimbată, starea acesteia era una deplorabilă. „La un moment dat erau chestiuni penibile. Tâmplăria era să cadă chiar şi în biroul meu", a spus Victor Voicu. Mai mult acesta a argumentat că au fost luate în calcul şi considerentele financiare atunci când s-a decis montarea tâmplăriei din PVC. „Trebuia să fie tâmplărie din lemn, făcută la comandă, dar care costa de 10 ori mai mult. Probabil că asta a fost explicaţia, economia. Exista riscul să cadă geamurile. Din punct de vedere estetic deranjează mai mult sau mai puţin, dar asta e, aşa s-au găsit soluţiile la vremea respectivă", a completat academicianul. Astfel de situaţii nu pot fi controlate pentru că, în Bucureşti nu există un for care să verficice starea lucrărilor, sau dacă acestea se duc la bun sfârşit conform regulilor impuse de statutul de monument istoric. „Doar dacă suntem sesizaţi se face o anchetă internă. Sancţiuni există, categoric. Responsabilitatea administrativă, cicilă şi penală, după caz, revine celor care au încălcat regulile", a mai spus Radu Enache.
Alternativă de lux
Tâmplăria veche care dădea dureri de cap academicienilor a fost înlocuită în perioada octombrie 2005-februarie 2006. Lucrările de montare a tâmplăriei PVC la clădirea Academiei Române au costat peste 280.000 de lei. O soluţie viabilă ar fi fost montarea unei tâmplării speciale, făcute la comandă, recomandată de arhitecţi în cazul reparaţiilor clădirilor din rândul monumentelor istorice. „Soluţia care se utilizeză la clădiri de mare valoare este o tâmplărie specială extrem de elaborată şi scumpă. Se foloseşte mai mult în străinătate. E o soluţie costisitoare", a mai spus Romeo Belea, arhitect.
Sursa:http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/bucuresti-adevarul_de_seara-academia_romana-tamplarie_0_471553047.html

sâmbătă, 23 aprilie 2011

CatalinCornea.ro: se interesează românii de ce se întâmplă dincolo de ograda proprie? Pentru deșteptare vă propun articolul ”Sofismele de după Decretu

Sursa: http://catalincornea.ro
se interesează românii de ce se întâmplă dincolo de ograda proprie? Pentru deșteptare vă propun articolul ”Sofismele de după Decretul Ghimpu” semnat de Dan Dungaciu

Cei mai mulți conaționali al noștri, poporul român (mai ales cel dintre granițele României) nu dă doi bani și nu se interesează de ce se întâmplă mai încolo de ograda proprie…
Care va să zică majoritatea românilor din țară habar nu au cum stă treaba cu românii din Republica Moldova (populație majoritară) cu cei din Ucraina, Bulgaria, Serbia sau Ucraina etc.

Astfel, mulți conaționali ai noștri se exprimă în clișee și stereotipuri când se discută subiecte legate de românii de lângă granițe și se pun adesea în situații ridicole pe subiecte de acest gen…

De ce nu știu românașii din interior mai nimic de românașii din exteriorul țării?

Din cauză că epoca prin care trecem este una a individualismului sălbatic, din cauză că sistemul de educație este din ce în ce mai mult deviat de la minima informare în legătură cu existența poporului propriu, din cauză că media este foarte mult interesată de subiecte banale, scandaluri mărunte, din cauză că avem o clasă politică minimalistă, îngustă și fără viziune…

Câți dintre românii din interiorul granițelor, mai educați, care obișnuiesc să citească dimineața la birou presa pe internet trec în revistă și presa românească din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia sau Ucraina? (acolo unde ea există)
Câți?

Cred că foarte, foarte puțini…
Scandalurile politice, pensia, salariul, greva, irinel, pepe și elodia sunt mai importante…

Ne interesează nimicuri…

Am promis că blogul acesta va fi unul de bun simț și încerc să mă țin de cuvânt.
Din bun simț vă recomand din când în când subiecte privind românii de lângă granițe.
Astăzi este cazul unui articol al sociologului bucureștean Dan Dungaciu, fost consilier al președintelui Republicii Moldova.

Fostul președinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a semnat anul trecut un decret prin care decreta (în acord cu adevărul istoric) ziua de 28 iunie drept zi a ocupaţiei sovietice (adică ziua în care Basarabia a fost ruptă de România).
Evident că rușii au sărit ca arși, iar politrucii aserviți intereselor rusești au răspuns prezent, decretul fiind invalidat de Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

Așadar despre acest subiect în articolul ”Sofismele de după Decretul Ghimpu” semnat de Dan Dungaciu pentru ziarul Timpul.md.

Sursa: http://catalincornea.ro/2011/04/21/se-intereseaza-romanii-de-ce-se-intampla-dincolo-de-ograda-proprie-pentru-desteptare-va-propun-articolul-%E2%80%9Dsofismele-de-dupa-decretul-ghimpu%E2%80%9D-semnat-de-dan-dungaciu/

Finanţare pentru introducerea în circuitul turistic a Castelului de Apă din Drobeta Turnu Severin

Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin a obţinut pentru anul 2011 o finanţare nerambursabilă IPA în valoare de 841.405 euro, sumă ce va fi utilizată pentru modernizarea şi introducerea în circuitul turistic a Castelului de apă din localitate, construit la începutul secolului XX.

Primarul Constantin Gherghe, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că respectivul castel fusese utilizat pentru distribuirea apei potabile şi de aproape 50 de ani fusese scos din uz, dar pentru valoarea lui istorică şi arhitectonică a fost păstrat în patrimoniul administraţiei, devenind emblema localităţii.

'În urma promovării unui proiect transfrontalier, în colaborare cu Primăria oraşului Negotin din Serbia, am reuşit să realizăm un fond bănesc care ne va permite să amenajăm în acest Castel de apă o sală de expoziţie, o platformă belvedere şi un muzeu', a precizat Gherghe. Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin va cofinanţa cu 148.483 euro lucrările prevăzute în contractul de finanţare semnat cu Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara, ele urmând să înceapă din luna ianuarie a acestui an. AGERPRES

TimocPress.info/en: STATEMENT of the Committee for Human Rights, Negotin, Serbia

Negotin, Serbia/TimocPress/March 18th, 2011./ - The Week Against Racism on March 14th to 21st in Negotin have started talks and preparations for marking of the International Day for the Elimination of All Forms of Racial Discrimination.

In memory of the 69 people who protested against the racist policy of apartheid and therefore killed March 21st 1960 in the South African city Sharpville, the General Assembly of the Council of Europe (1966) has decided that March 21st each year is designated as International Day for the Elimination of All Forms of Racial Discrimination.

In the small hall of the Municipal Assembly on Monday March 21st 2011 in Negotin, from 11 to 12h, at a press conference will speak the representatives of:
- Municipalities Negotin
- Working body for gender equality of Negotin
- Member of the Municipal Council of Negotin
- Human Rights Negotin

Network Committee for Human Rights in Serbia CHRIS through the existence of local offices (in Novi Sad, Valjevo, Nis, Novi Pazar and Negotin), mark the International Day for the Elimination of All Forms of Racial Discrimination with the slogan RESPECT DIVERSITY ERADICATE DISCRIMINATION!

At Djordje Stanojevic Square on Monday March 21st 2011, from 12 to 14h, in the realisation of the Committee for Human Rights Negotin, will be distributed printed educational and promotional materials (Calendar with 12 winners of the fight against discrimination and the Universal Declaration of Human Rights, the Law on Prohibition …), and in direct contact with citizens to remind us of the fact that we all have to fight for human rights and the principle of equality.

Action is being implemented under the project entitled “Human rights for all”, supported by the Fund for Open Society in Belgrade.

Source: www.TimocPress.info/en

Festivalul-Concurs Internaţional de interpretare vocală şi instrumentală „Vise printre stele”

miercuri, 13 aprilie 2011

Tun de 1,3 milioane de euro: de la primarul Negoiță, dedicație pentru BGS

13 apr, 07:34 / Nicoleta Vieru Primarul Sectorului 3, Liviu Negoiță, este dispus să plătească anul acesta 1,3 milioane euro pentru paza a 34 de școli și grădinițe din sector. Caietele de sarcini pentru licitațiile pe care le pregătește edilul sunt întocmite după “chipul și asemănarea” ofertei unei singure firme: BGS. Aceeași societate a mai primit în 2010 de la primarul democrat liberal contracte în valoare de 1,4 milioane euro. var addthis_config={"data_track_clickback":true}; 34 de școli și grădinițe din Sectorul 3 al Capitalei au anunțat că intenționează să cumpere servicii de pază, monitorizare, intervenție și servicii medicale de urgență. Deși anunțurile au fost publicate pe SEAP de fiecare instituție de învățământ în parte, ofertele propriu-zise vor ajunge să fie evaluate direct la sediul Primăriei Sectorului 3, de comisia de specialitate. Contractele pe care vrea să le parafeze primarul democrat liberal sunt valabile până la sfârșitul acestui an cu posibilitatea de a fi prelungite încă patru luni în 2012, existând totodată și oportunitatea suplimentării valorii lor. Motociclete viteză și ATV-uri pentru protecția copiilor de grădiniță Caietele de sarcini publicate de cele 34 de unități de învățământ sunt aproape identice și indică spre dotările unei singure firme de profil din Capitală, respectiv BGS. Astfel, conform documentației de atribuire, se caută o firmă care să asigure servicii de pază, monitorizare și intervenție, dar și servicii medicale de urgență. Or, în București sunt doar două firme private care oferă și servicii de pază și protecție și servicii medicale de urgență, respectiv BGS și Scorseze. Numai că, toate cele 34 caiete de sarcini impun câteva condiții de dotare, pe care doar una dintre aceste firme le satisface. Astfel, rezerva mobilă de intervenție la grădinițe și școli trebuie să cuprindă, pe lângă mijloace auto de diverse clase, și motociclete viteză și ATV-uri. Reprezentanții companiei Scorseze au precizat că nu dețin motociclete viteză și nici ATV-uri. Divizia de Securitate a BGS deține în schimb ambele tipuri de autovehicule. Contactați de reporterii B365.ro, pentru a explica de ce sunt necesare motocicletele viteză pentru serviciul de pază și protecție la grădinițe, reprezentanții Primăriei Sectorului 3 au invocat prevederi legislative. “La condițiile obligatorii ce trebuie îndeplinite de ofertanți sunt trecute doar ATV-urile. Motocicletele viteză se regăsesc la rezerva mobilă de intervenție pentru că așa cere Legea 333/2003 (n.r. – privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor), dar ele nu reprezintă o cerință obligatorie”, a precizat Mihaela Nagy, reprezentanta Direcției de Învățământ a Primăriei Sectorului 3. Numai că tocmai în legea invocată de oficialul Primăriei Sectorului 3 nu se precizează nimic de motocicletele viteză. În București, mai există o firmă de profil care deține atât ATV-uri, cât și motociclete viteză, după cum se solicită în caietele de sarcini, respectiv Carpat Guard. Aceasta din urmă însă, ar putea fi descalificată la licitație pe motiv că nu asigură servicii medicale de urgență. În plus, oferta Carpat Guard prevede un timp de intervenție de 5-10 minute (conform normelor de aplicare a Legii 333/2003), însă cele 34 de caiete de sarcini impun doar 7 minute maxim pentru intervenție, exact timpul cu care se laudă BGS că poate interveni, conform propriei pagini de internet. Anul trecut, Primăria Sectorului 3 a mai încheiat 39 de contracte cu BGS Reprezentanții Primăriei Sectorului 3 spun că cerințele pentru servicii de pază și servicii medicale de urgență nu trebuie îndeplinite obligatoriu de o singură firmă. “Se pot asocia mai multe firme care au fie servicii de pază, fie servicii medicale de urgență”, a precizat Mihaela Nagy. Numai că experiența arată că în 2010, Primăria Sectorului 3 a mai atribuit BGS 37 de contracte pentru servicii de pază, monitorizare și servicii medicale de urgență la tot atâtea grădinițe și licee din sector, în valoare de 834.000 euro. Plus alte două contracte pentru servicii similare la sediul Primăriei și la Direcția Parcurilor pentru suma de 578.000 euro. În luna martie 2011, Direcția Parcurilor de la Primăria Sectorului 3 a publicat un anunț de licitație pentru paza și protecția din cele 5 parcuri aflate în administrarea sa. Și în acest caz, condițiile impuse în caietul de sarcinii restrâng cercul firmelor elegibile la una singură: BGS.

marți, 12 aprilie 2011

Andreea Paul Vass spune că televiziunile n-ar trebui să fie ironice faţă de Emil Boc

REALITATEA.NET Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc, a intervenit prin telefon, duminică seara, într-o emisiune la Realitatea TV, unde a afirmat că posturile TV nu ar trebui să fie ironice faţă de atitudinea primului ministru sau a preşedintelui. Andreea Paul Vass spune că televiziunile n-ar trebui să fie ironice faţă de Emil Boc. Andreea Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc, a intervenit la Realitatea TV şi s-a declarat nemulţumită de ceea ce scria pe ecran: "Premierul îi îndeamnă pe români să nu mai stea cu mâna întinsă. Deocamdată i-a ordonat". Informaţiile scrise pe ecranul televiziunii făceau referire la declaraţiile lui Emil Boc de sâmbătă, când premierul a spus că stânga populistă "i-a obişnuit pe români să stea preocupaţi la ajutoare, decât la munca cinstită" Vass a vrut să clarifice mesajul lui Emil Boc. "Politicienii au construit un stat în care, din păcate, cetăţeanul a rămas dependent de ajutoarele sociale. Avem un stufăriş de 202 instrumente sociale. Din respect faţă de cetăţean, pentru a decupla tot ceea ce înseamnă pomană electorală sau vinderea demnităţii umane la vot mesajul premierului a fost foarte clar: locul de muncă rămâne cea mai bună formă de protecţie socială", a spus Vass. Moderatorul emisiunii, Cătălin Striblea, i-a explicat consilierului premierului că cele scrise pe ecran reprezintă o formă de ironie la cele spuse de Emil Boc: "I-a ordonat la coadă, adică i-a pus la coadă unul câte unul. E o formă de ironie". Întrebată de către moderator dacă, la o televiziune liberă, este permis să-i fie adresată, din când în când, câte o ironie premierului, Vass a răspuns: "Categoric, nu! Respectul vizavi de preşedinte, prim-ministru şi de cetăţean presupune transmiterea informaţiei corecte, iar asta nu implică sub nicio formă ironia. Ironia nu are loc la televiziunile de ştiri". Nici deputatul democrat-liberal Alin Popoviciu nu s-a lăsat mai prejos. Prezent în emisiunea respectivă, acesta a adăugat că Realitatea TV are o problemă dacă îl ironizează pe premier.

In Ungaria se pot viziona tot mai putine programe tv romanesti

Luni, 04 Aprilie 2011 Jula, Ungaria/Romanian Global News In afara de cateva intreprinderi, firmele de cablu tv din Ungaria nu difuzeaza posturi de televiziune in limba romana, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. De la 1 martie, firma ungara T-Home a decis eliminarea din pachetul de programe a postului public romanesc TVR 1 si TVR 2. In urma acestei decizii, multe familii din Jula si-au exprimat parerile de rau reprezentantilor firmei de cablu din Jula, in primul rand pentru ca nu li s-a asigurat informarea corecta asupra acestor schimbari, in al doilea rand pentru ca nu mai au posibilitatea sa urmareasca stirile, programele la televizor in limba romana. Din ce motiv si pana cand va fi scos din grila programul preferat de multi romani din Jula? are in care localitati unde traiesc romani li se ofera acestora posibilitatea de a urmari programele televiziunii romane? Pentru a primi raspunsuri la aceste intrebari corespondentul Romanian Global News a contactat reprezentanti ai firmelor cablu tv din mai multe localitati populate si de romani. De la 1 martie, singura intreprindere de cablu tv din Jula, T-Home nu mai difuzeaza posturi romanesti. Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria a intocmit o scrisoare deschisa, prin care a cerut ca postul de televiziune TVR 1 sa fie difuzat in continuare. „In petitia Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria se cere reintroducerea in oferta a programelor romanesti. Pe langa aceasta petitie, in jur de 40-50 de persoane julane ne-au contactat prin telefon si personal cerandu-ne sa le explicam care este motivul pentru care a fost oprita difuzarea programelor romanesti. Din pacate, motivul nici noi nu-l stim", a explicat reprezentantul firmei T-Home din Jula. Dupa aceasta discutie, reprezentantii firmei de cablu tv din Jula au sunat din nou informand ca de la 1 mai din nou se vor putea urmari la televizor programele romanesti, deci va fi repus programul romanesc in oferta furnizorilor julani. Orasul se afla la granita cu Romania si este renumit pentru baile termale, atragand mii de turisti din Romania. Din punct de vedere turistic, orasul Jula ar trebui sa livreze clientilor romani programe tv in limba lor materna. Problema dezinstalarii programelor romanesti a provocat si interesul consilierilor locali si al Oficiului Turistic din Jula. In Chitighaz programele de televiziune se transmit prin firma Fibernet. Dintre cele 62 de programe difuzate doua sunt in limba romana, TVR 1 si TVR 2. Insa de la 1 aprilie si aici vor fi mari schimbari. UPC a cumparat mai multe retele de servicii cablu tv, internet si telefon de la firma Fibernet, prin care au fost servite 166 de mii de gospodarii din Ungaria. Printre localitatile care vor fi preluate de catre firma UPC se afla si Chitighazul si orasul Sercad. Firma a inceput asimilarea retelelor si dezvoltarea tehnica necesara pentru ca de la 1 aprilie sa poata asigura serviciile interactive digitale de cablu tv, servicii de internet de mare viteza si telefon de ultima generatie. Locuitorii au fost informati in mod corect, asigurandu-le si pe mai departe accesul la programele romanesti. Locuitorii satului Micherechi au posibilitatea sa urmareasca cele mai multe programe romanesti in Ungaria. Firma de cablu tv, Jel-Kép CATV cu sediul la Murony, din anul 2007 difuzeaza 43 de programe, care includ 6 programe in limba romana: TVR 1, TVR 2, TVR Cluj, Taraf, Etno TV si Speranta. In celelalte trei localitati, unde sunt prezenti, la Crastor din anul 2008, la Ghian din 2010 si la Murony din 2005, sunt difuzate doar 2 programe romanesti, din simplul motiv ca oamenii nu au avut pretentii la alte canale romanesti. Pe langa emisiunile cu care deja locuitorii din Micherechi s-au obisnuit, firma doreste sa-si imbogateasca oferta. „Pe langa calitatea neschimbata, alaturi de programele de stiri si divertisment, emisiuni de muzica populara romaneasca si muzica de petrecere, dorim sa largim paleta. Din partea locuitorilor s-a ivit interesul pentru difuzarea programului religios Alfa Omega Tv, despre care se stie ca a fost prima televiziune crestina din Romania. Programul va porni numai in caz daca va fi cerut de 10-20 de persoane", a informat Remete Tamás, reprezentantul firmei Jel-Kép CATV din Micherechi. Sunt familii care au ales tipul de abonament la firma Invitel, care include 54 de programe de televiziune si 7 programe radio, insa oferta de programe nu contine program romanesc. Cei care au dorit sa vada programe tv romanesti si-au facut abonament la Digi TV romanesc, alegand dintre pachetele de programe de baza completate cu extraoptiuni. In orasul Batania unde traiesc multe familii de romani, firma de cablu tv transmite 52 de programe, dintre care insa numai unul singur este in limba romana, ProTv. Locuitorii de origine romana au abonament la Digi TV si la Boom TV. Familiile de romani din Seghedin, Apateu sau Budapesta nu au nici un program romanesc transmis de catre firmele de cablu tv, dar foarte multi dintre acestea si-au procurat antena Digi Tv cu ajutorul prietenilor lor din Romania.

Partia Democrata a Rumanilor din Serbia readuce limba romana in primaria din Petrovat

Luni, 04 Aprilie 2011 Petrovat, Timoc, Serbia/Romanian Global News În ziua de 3 aprilie 2011, în sala mare a Primariei oraşului Petrovaţ sa ţinut adunarea ordinară a Comitetului local al Partiei Democrate al Rumânilor din Serbia (PDRS) pentru Comuna Petrovaţ.Lucrările au început la orele 12, deschidrea fiind facută de preotul Bisericii Ortodoxe Române Iel Bobu Lui şi de diaconul Sariana Raiković printr-o slujbă de binecuvăntare acelor prezenţi, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc. Şedinţa a fost deschisă de vicepreşedintele PDRS Dragan Demic care a subliniat importanţa istorică a acestei adunari având în vedere ca a fost ţinută în cladirea Primariei şi s-a ţinut în limba română. Este prima data că în ultimi 170 de ani, când o şedinţă întro instituţie în Judeţul Branicevo sa desfăşurat în limba română. In cadrul sedinţei Comitetului local al PDRS a fost ales domnul Veterin Budimirović din satul Melniţa în funcţia de preşedinte, în funcţia de preşedintele Comitetului oraşenesc a fost ales Dragiša Lazarević din Petrovaţ, iar in funcţia de vicepreşedinti au fost aleşi Dragan Janković din Kladurova şi Angeloski Darko din Petrovaţ, funcţia de secretar fiind ocupată de Bojan Trailović din Busură. La şedinţă a fost prezenţi Preşedintele partidului dr. Predrag Balašević, preşedintele Comitetului executiv Miroslav Grujić, preşedintele Ariadnae Filum Zaviša Žurž ca şi reprezentanţii comitetelor locale din Bor, Žagubiţa, Kuceva, Pojarevaţ, precum si preşedintele Comitetului judeţean Bor al PDSR, domnul Tihan Matasarević. Început cu orele 13,15 s-a ţinut partea festivă acestei adunări de data aceasta în limba sârbă pentru a a inlesni urmarirea programului din partea reprezentanţilor mai multor partide sarbesti prezenti la intalnire. Au fost prezenti reprezentanti ai Partidul Democrat, Partidul G17+ ,Partidul Democrat Sărbesc si Partidul Serbia Unică.Toţi reprezentanţi partidelor sărbeşti au subliniat o convieţuire bună a rumânilor şi sarbilor în Comuna Petrovaţ. În aceleaşi timp au subliniat idea de colaborare mai bună cu Partia Democrata a Rumanilor din Serbia, cu scopul comun de a înbunataţi calitatea vieţii locuitorilor Comunei Petrovaţ. Odata cu desfăşurarea acestei şedinţe au fost începute activităţile PDRS în Comuna Petrovaţ în scopul desfăşurări recensamăntului care va avea loc în luna octombrie că şi activităţile pentru alegerile anticipate parlamentare şi locale ce vor avea loc până la sfărşitul anului. Primarul comunei Petrovat, Radisa Dragoevic, care este si presedintele Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane, controlat de autoritatile sarbe, a interzis televiziunii locale sa transmita vreo stire legata de adunarea PDRS.

Bustul lui Decebal, dezvelit la Roma

Un bust al regelui dac Decebal a fost dezvelit luni, 4 aprilie, la Roma, ȋn fata la Accademia di Romania, transmite Romanian Global News, care citeaza Gazeta Romaneasca. Bustul este o sculptura a artistului George Dumitru si a fost amplasata ȋn curtea institutiei romanesti la initiativa lui Mircea Cosma, presedintele consiliului judetean Prahova.


La manifestatie au participat numerosi inivitati romani si italieni, fiind prezenti, printre altii, ambasadorul Razvan Rusu si Fabio Pellegrini (Consiglio d'Europa) si reprezentanti ai comunitatii de romani din Peninsula, dintre care Paula Mitrache (Haiducii), consiliera a primarului din Bari. Cei prezenti au putut asista si la un spectacol sustinut de doua ansambluri folclorice: „Perinita" si Grupul folcloric de la Comarnic.


Evenimentul face parte din manifestatia cu caracter socio- cultural „EuroPrahova", si se va ȋncheia joi, 7 aprilie, tot ȋn capitala Italiei.

Sursa: Romanian Global News