vineri, 17 februarie 2012

CatalinCornea.ro: Cine este puterea regională? sau… Ce nu poate România, face Turcia!



Turcia este una dintre ţările cel mai puţin afectate de criza care a început la sfârşitul anului 2008. Produsul Intern Brut al statului turc a crescut cu 10,2% în prima jumătate a anului 2010, marcând cea mai dinamică evoluţie din Europa. În acest context, Turcia continuă să uimească Europa prin politica ambițioasă a investițiilor publice: un nou canal de navigaţie care va lega Marea Neagră de Marea Marmara (o alternativă la Strâmtoarea Bosfor), calea ferată subterană Marmaray (care va face legătura între Europa şi Asia pe sub Canalul Bosfor) și mai nou construcția de avioane.

Zilele trecute autorităţile turce au declarat că vor să înfiinţeze un operator aerian regional, care să-şi producă singur avioanele de pasageri pentru cursele de linie. Așadar, Turcia se apucă de construit avioane! Construcția de avioane pentru pasageri este o industrie exclusivistă, dominată de doi coloși: Boeing şi Airbus.

Foarte interesant este că o altă mare țară din regiunea Mării Negre începea construcția de avioane de pasageri încă în urmă cu 30 de ani… Avionul se numea ROMBAC 1-11 și după cum deja cred că v-ați dat seama era construit în România.

Primul avion a fost terminat în luna august 1982 și a fost prezentat presei și oficialităților române la 27 august 1982, fiind primul avion de pasageri cu reacție construit în România.

Înainte de 1989, Fabrica de Avioane București, actuala Romaero Băneasa, a construit 9 aparate de acest tip (plus două neterminate). ROMBAC 1-11 era la acel moment, singurul avion comercial cu reacție din Europa comunistă, cu excepția URSS, proiectul ROMBAC prevăzând a fi construite un număr total de 80 de avioane.

Care credeți ca a fost viitorul avionului comercial românesc?
Este limpede, nu-i așa?

Proiectul a fost abandonat, așa cum România a fost abandonată prăduitorilor care au administrat-o în perioada post comunistă (sau neo-comunistă)…

Dacă România nu a putut să își fructifice experiența și să continue construcția de avioane comerciale, probabil că o va face Turcia!
Succes!

Sursa: http://catalincornea.ro/2012/02/03/cine-este-puterea-regionala-sau-ce-nu-poate-romania-face-turcia/

Victor Ponta acuză prefecții din Harghita și Covasna că nu asigură aplicarea legilor României

Președintele PSD, Victor Ponta, aflat în vizită la Sfântu Gheorghe a vorbit despre unele aspecte legate de prefecții din județele Covasna și Harghita, dar și despre viziunile USL de guvernare, transmite corespondentul Romanian Youth Voice în Sfântu Gheorghe, Marian Mihai Pașcan.

Victor Ponta a criticat și prefecții din Covasna și Harghita spunând că aceștia nu respectă aplicarea legilor țării. „Mă voi adresa noului prim ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, printr-o scrisoare deschisă prin care îi voi cere să analizeze și să ia măsuri, așa cum a promis la investirea guvernului său, referitor la problema respectării legii de către reprezentanții săi în teritoriu. {...} Prefecții din Harghita și Covasna nu aplică legile acestei țări și ca reprezentanți ai Guvernului în teritoriu nu urmăresc aplicare acestor legi ” – a declarat Ponta subliniind faptul că va cere sancționarea acestor prefecți.

USL deschisă dialogului cu UDMR
Președintele PSD spune că în cazul în care va ajunge la guvernare, USL nu va avea o atitudine ostilă față de comunitatea maghiară sau față de UDMR, amintind faptul că și pe vremea Guvernelor Năstase sau Tăriceanu comunitatea maghiară din România a beneficiat de decizii favorabile. „Îi consider pe cetățenii de etnie maghiară cetățeni egali în drepturi cu toți ceilalți și trebuie tratați așa. Decizia politică pe care am luat-o, aceea de a fi deschiși dialogului cu UDMR, dar excludem o guvernare cu ei, nu se referă la comunitatea maghiară. Eu tratez UDMR ca pe un partid politic care trebuie să își asume măsurile luate alături de partidele cu care sunt la guvernare. S-au tăiat salariile și pensiile atât la români cât și la maghiari, au fost dați afară oameni din administrația publică și români și maghiari. Răspunderea politică nu aparține doar PDL-ului atâta timp cât UDMR a susținut toate aceste decizii ” – spune Ponta.

“UDMR sa fie in opozitie, daca mai intra PDL, dupa ei n-o sa plang, probabil ca o sa intre partide extremiste, cum ar fi Partidul Poporului sau Partidul Romania Mare, si atunci opozitia va fi dificila cu UDMR si PRM sau PP, dar aceasta este o responsabilitate pe care va trebui sa o asume domnul Kelemen Hunor si ceilalti lideri nationali ai UDMR, care au respins de fiecare data orice oferta de colaborare din partea noastra. Acum deja lucrurile sunt transate si, dupa alegerile urmatoare, imi doresc ca UDMR sa fie in Parlament, dar in opozitie", a conchis Victor Ponta.

Sursa: Romanian YouthVoice.ro/Covasna

SSRN.com: L. Matei, C. Cornea: Human Resource Motivation in Romanian Public Administration – The European Union Enlargement Context



Abstract. Intrinsic motivation is widely considered by public administration scholars as fundamental for the Public Service Motivation (PSM). In apparently contradiction with the theory of PSM, the extrinsic motivation techniques, such as financial incentives, function better in Romanian public organizations, the reason being in general connected with the payment level for the public servants and their expectations for the work performed.
In the context of new legal obligations arisen in the period of joining the European Union, Romanian public authorities recruited more employees . After 2008, influenced by lower budgets and political changes, this dynamic of human resources was inverted, in some places with very significant personnel fluctuations, leading to major misbalances of public service.
Public servants cannot be motivated if they do not have the intrinsic motivation specific for the work in public service as defined by PSM theory. Thus, we consider that the actual recruiting system of public servants in Romania need to be reformed to introduce in public sector well equipped individuals.
Although intrinsic, PSM is not immutable and can be lost. Public servants can loose PSM because of different extrinsic motivational factors (low salary, lack of promotion, permanent structural changes of the organization, manager’s disregard for procedures/law).

An article by Lucica MATEI and Catalin-Ionut CORNEA
National School of Political Studies and Public Administration, Bucharest

Abstract on: http://ssrn.com/abstract=1974001 Social Science Research Network
for Direct download of FULL article you can acces One-Click Download

published in the volume: NATIONAL AND EUROPEAN VALUES OF PUBLIC ADMINISTRATION IN THE BALKANS, pp. 334-352, A. Matei and C. Radulescu, eds. Economica Publishing House, 2011