sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Romania respinge China. Alte tari din UE au intelegeri de 20 mld. €

de Georgeta Filip, Simona Haiduc 7 Ianuarie 2011 10 comentarii






















Beijingul controleaza 7,3% din datoria UE, cifrata la aproximativ 8.600 miliarde de euro Schimburile comerciale dintre Germania si China sunt estimate la 130 miliarde de euro anual
Guvernantii de la Bucuresti nu sunt interesati de o eventuala colaborare cu China. O spune chiar seful statului, in opinia caruia o intelegere financiara cu China este „o poveste”, „o trasnaie”. Mai mult, Traian Basescu i-a atentionat public pe membrii Cabinetului Boc „sa nu cada in plasa unei povesti de genul «sa luam niste bani din China»”. „Bani de investitii avem cu miliardele”, dar nu sunt utilizati, a motivat seful statului.Economistul Daniel Daianu, fost mi­nistru de Finante, a explicat ieri pentru „Financiarul” ca guvernantii nu ar trebui sa subestimeze potentialul economic al tarilor asiatice. „Sunt partizanul dezvoltarii rela­tiilor cu China, cu care putem avea aran­jamente pe proiecte de dezvoltare a in­frastructurii. De exemplu, portul Constan­ta sau proiecte legate de strategia Dunarii”, a aratat Daianu. „Romania are nevoie de o politica economica externa, de o strategie care sa antreneze toate institu­tiile cu prerogative in plan economic. Pana acum nu am avut o asemenea politica, doar am reactionat la evenimente”, a conchis Daniel Daianu. Recent, un alt fost ministru de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat ca Romania ar trebui sa ia in considerare un acord preventiv de 3-4 miliarde de euro cu China, acord care sa fie concentrat pe proiecte de investitii, si nu pe programe de reforma, ca in cazul acordului cu FMI.

O idee similara, lansata inca din septembrie anul trecutIn 21 septembrie 2010, presedintele Traian Basescu anunta ca Romania va semna un nou acord cu FMI, argumentand ca, din cauza dezechilibrelor macro­econo­mice, „nimeni nu imprumuta Romania pe termen lung”. In replica, senatorul Dan Voiculescu i-a trimis sefului statului o scrisoare in­ care a dat ca exemplu concret un imprumut din partea Chinei. „Ce reprezinta pentru bugetul chinez un imprumut de 10 miliarde de euro pe termen de 10 ani? Aproape nimic. In schimb, pentru Romania o asemenea suma inseamna saltul de la criza la progres economic”, declara, la momentul respectiv, presedintele fondator al PC.

Contracte de 5,67 miliarde de euro incheiate cu SpaniaAlte tari europene nu se tem insa de investitiile ori imprumuturile chineze. De exemplu, vizita de doua zile la Madrid a vicepremierului chinez, Li Keqiang, a fost catalogata de autoritatile spaniole drept un succes. Cele doua parti au incheiat 16 contracte in valoare totala de 5,67 mld. euro in domeniul energiei, in sectorul agro­alimentar si bancar. In acelasi timp, partea chineza s-a aratat dispusa, potrivit coti­dianului „El Pais”, sa cumpere 6 mld. euro din datoria Spaniei, „in functie de conditiile pietei”.

Din aceeasi categorie

» FMI a aprobat eliberarea celei de-a saptea transe din imprumut, de 900 mil. €
» Proiect aprobat de peste 370 mil. lei pentru cresterea sigurantei pe DN 1
» IPP acuza guvernul de risipa din Fondul de rezerva
» Bilant MS: 18 milioane de asigurati si doar 6,7 platitori CASS, in 2010
» Din 15 ianuarie, imbracaminte si incaltaminte la pret redus
» Nuclearelectrica opreste 48 de ore Unitatea 1, pentru mentenanta

De la Madrid, Li Keqiang se va deplasa in Marea Britanie si Germania. In acest context, ministrul german de Finante, Rainer Bruderle, a cerut Beijingului o mai mare deschidere a pietei chineze pentru intre­prinderile germane. In ajun, vice­pre­mierul Chinei a lansat o solicitare similara pentru produsele chineze. Schimburile comer­ciale dintre Germania si China, primul exportator mondial, sunt estimate pentru 2010 la 130 mld. euro, cele dintre Beijing si UE la 360 mld. euro.

S-ar putea ca nici China sa nu ne mai vreaPe de alta parte, atitudinea autoritatilor de la Bucuresti fata de China a facut ca a doua mare putere economica a lumii sa nu mai doreasca oricum o colaborare cu guvernul Boc. Surse diplomatice ne-au declarat ca statul chinez a intrerupt orice legatura cu guvernul roman, deranjat atat din cauza dezinteresului manifestat de Romania fata de investitorii chinezi cu ocazia Expozitiei Mondiale de la Shanghai, cat si de participarea ministrului de Externe roman la decernarea Premiului Nobel pentru Pace unui disident chinez. Pozitia Chinei fata de Romania nu este una oficiala, insa aceleasi surse au precizat ca guvernul de la Beijing este convins ca nu mai are ce discuta cu actualul Cabinet de la Bucuresti. (Mihai Vasilescu)

Sursa: http://www.financiarul.com/articol_55175/romania-respinge-china--alte-tari-din-ue-au-intelegeri-de-20-mld--%E2%82%AC.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu