sâmbătă, 9 octombrie 2010

Profesori si preoti din Alba Iulia se implica in pastrarea identitatii romanilor din Ungaria


Profesori si preoti din Alba Iulia se implica in pastrarea identitatii romanilor din Ungaria
Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria, a avut joi, 7 octombrie, la Centrul Eparhial din Jula, o intalnire de lucru cu parintele prof. dr. Nicolae Bolea, profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Romane si Istoria Bisericii Universale la Seminarul „Simion Stefan" din Alba Iulia si Inspector cu invatamantul religios al Inspectoratului Judetean Alba, care a venit la Jula impreuna cu parintele Marius Virgil Bolea, fiul acestuia, transmite Romanian Global News, care citeaza Biroul de Presa al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

Cei doi preoti sunt slujitori la Parohia „Bucerdea Vinoasa", din Arhiepiscopia Alba Iuliei, Protopopiatul Alba Iulia. Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei, cei doi oaspeti de seama si-au exprimat dorinta de a veni in sprijinul comunitatii romanesti din Ungaria, prin diferite programe concrete, adresate atat scolii, cat si colaborarii la nivel parohial.

Insotiti de Preasfintitul Parinte Episcop Siluan, oaspetii s-au intalnit cu doamna Maria Gurzau Czegledi, Directoarea Scolii Generale si a Liceului Romanesc din Jula, careia i-au facut propunerea ca grupuri de elevi din clasele V-XII sa participe la tabere organizate la Alba Iulia, in parohia Bucerdea Vinoasa si in imprejurimi, pe perioada de vara, pentru ca elevii sa faca cunostinta cu obiceiuri si traditii populare romanesti. Tot pentru biblioteca Liceului Romanesc „Nicolae Balcescu" din Jula, cei doi oaspeti au facut o donatie de 253 de volume de literatura romana.

O intalnire de lucru asemanatoare a avut loc si la redactia revistei „Foaia romaneasca" din Jula, unde au fost primiti de Doamna Director Eva Iova-Simon, careia i-a fost propusa o colaborare in domeniul editorial.

La parohia din Micherechi, una dintre parohiile reprezentative ale Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, oaspetii de la Alba Iulia, insotiti de Preasfintitul Parinte Episcop Siluan s-au intalnit cu parintele paroh Ioan Bun si au fost stabilite de comun acord vizite fratesti intre credinciosii celor doua parohii.

Astfel de initiative, care raspund dorintei staruitoare si invitatiei Preafericitului Parinte Patriarh Daniel de se a veni in intampinarea romanilor ortodocsi din diaspora sunt binevenite si ele pot contribui efectiv la intarirea credintei in sufletele oamenilor, dar si a identitatii nationale si spirituale a fratilor romani.

Sursa: Romanian Global News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu