vineri, 15 februarie 2013

CatalinCornea.ro: Reabilitarea Hanului Gabroveni cu BCA…

reHanul Gabroveni este unul dintre monumentele de arhitectură ale Bucureștiului (monument istoric, clasat în Lista Monumentelor Istorice la categoria A), fiind construit între anii 1804 și 1818. Clădirea este situată între str. Lipscani și str. Gabroveni.

Ca majoritatea monumentelor arhitecturale ale Bucureștiului, Hanul Gabroveni a fost lăsat pradă indiferenței, câinilor, oamenilor fără adăpost și, în mod iminent și incendiilor…

Cu toate acestea, construcția masivă din cărămidăplină, mică, având structuri groase în formă de arc de cerc l-a făcut să reziste mult timp, mare parte din clădire, cu excepția unor elemente de lemn arse la incendii fiind încă ”în picioare”.

În 2009 Hanul Gabroveni a intrat într-un program de reabilitare, dorindu-se crearea în han a unui Centru Cultural, proiectul de restaurare și reamenajare prevăzând reabilitarea sa și extinderea cu un nou corp de clădire, amplasat pe o parcelă învecinată. Lucrările sunt finanțate din trei surse: Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European, bugetul public al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național și bugetul public al Municipiului București.

Problema apare atunci când ne gândim la soluția aplicată pentru această reabilitare și extindere…

Este oare în regulă ca o clădire istorică ce datează cel mai târziu din sec XIX să fie reabilitată cu structuri imense de fier și cu BCA? Vă imaginați reabilitatea Hanului Gabroveni cu BCA…?

Ei bine, se întâmplă!

Mie, ca iubitor al arhitecturii vechi bucureștene, treaba asta mi se pare o lipsa crasă de bun simț!

Și dacă despre majoritatea firmelor de proiectare și arhitectură știm că nu au nici un fel de aplecare spre valorile arhitecturale (singurele lor soluții de reabilitare a unor construcții istorice fiind betonul, BCA-ul, fierul, aluminiul și inoxul), mă întreb unde a fost bunul simț al celor care au aprobat un asemenea proiect?

Unde?

Pierdut în negura ignoranței postcomuniste de care încă nu putem scăpa pentru a recupera adevăratele valori naționale.

Continuare și galerie foto: http://www.catalincornea.ro/2012/12/21/reabilitatea-hanului-gabroveni-cu-bca/

Sursa: http://www.youthvoice.ro/cultura/catalincornearo-reabilitarea-hanului-gabroveni-cu-bca/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu