marți, 29 iunie 2010

Slujba pentru victimele ocuparii Basarabiei, Bucovinei de Nord si tinutului Herta, de catre sovietici

Victimele ocuparii Basarabiei, Bucovinei de Nord si tinutului Herta de catre Rusia sovietica au fost comemorate, duminica, 27 iunie, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, unde a fost oficiata o slujba de pomenire de Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal si a sute de bucuresteni, transmite Romanian Global News, care citeaza Basilica. Pentru romanii din teritoriile ocupate, ca si pentru pastorii lor spirituali, au urmat momente dramatice, a subliniat parintele Episcop Vicar Varlaam Ploiesteanul: „Aceasta rapire a acestor teritorii scumpe de la Patria mama a creat suferinta intregului popor, dar si Bisericii noastre. In 1940 s-au desfiintat in mod samavolnic Mitropolia Basarabiei, Mitropolia Bucovinei si alte Eparhii romanesti.

Intaistatatorii acestor Biserici au trebuit sa plece, fie cu domiciliul fortat sau in exil si au fost condamnati la ani grei de inchisoare. De asemenea, o multime mare de calugari si preoti din Basarabia si Bucovina au fost deportati la munca silnica in multe lagare de exterminare din Siberia sau de la Arcul Polar de Nord. De aceea, la initiativa unor buni crestini din tara si din tara de peste Prut facem aceasta slujba de pomenire ca Dumnezeu sa rasplateasca suferintele indurate, vreme de zeci de ani, de sute de mii de romani si sa primeasca moartea multora dintre ei ca pe o jertfa bineplacuta. Sunt convins ca deceniile si secolele urmatoare vor face ca numele si amintirea multora dintre cei care au suferit, nu doar pentru identitatea romaneasca, ci si pentru dreapta lor credinta in care s-au nascut si au crescut, vor fi ridicati la cinstea altarelor si vor fi trecuti in calendarul Bisericii noastre ca marturisitori ai credintei si identitatii lor nationale”.

Ziua in care teritoriile romanesti de dincolo de Prut au fost rapite Patriei mama va fi marcata luni, 28 iunie, in Basarabia, in mod deosebit fata de alti ani. Presedintele interimar Mihai Ghimpu a decretat data de 28 iunie 1940 drept zi a ocupatiei sovietice si a comemorarii victimelor regimului totalitar comunist. Potrivit decretului, in toate localitatile tarii drapelele vor fi coborate in berna, vor fi organizate depuneri de flori, iar la ora 10:00 va fi pastrat un moment de reculegere. Autoritatile publice vor fi obligate sa renunte la actiunile distractive de masa, iar in institutiile de invatamant si taberele de odihna va fi organizata o ora a memoriei.

Sursa: Romanian Global News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu