Bancile care isi desfasoara activitatea in Romania ar putea fie nevoite sa vireze 2,5% din profit la bugetul de stat, conform unei initiative legislative a senatorului Iulian Urban.
El justifica introducerea acestei taxe ca o masura sociala pentru protejarea categoriilor de populatie defavorizate. Senatorul Iulian Urban a transmis saptamana trecuta catre biroul permanent al Senatului un proiect legislativ prin care se doreste instituirea unei “taxe de solidaritate” asupra bancilor si institututiilor de credit nebancare pentru urmatorii trei ani.
Daca proiectul va fi adoptat, creditorii vor fi nevoiti sa transfere la bugetul de stat 2,5% din profitul realizat in anul precedent pana in 2012.“Introducerea taxei de solidaritate pentru institutiile financiare si institutiile de credit reprezinta nu numai o necesitate economica, dar si un act de justitie morala cu importante implicatii sociale din punctul de vedere al sustinerii si protejarii in conditii de criza a celor mai defavorizate categorii ale populatiei”, si-a exprimat motivele introducerii acestui proiect senatorul Urban.
Acesta a mentionat ca masura are caracter exceptional, iar constrangeri fiscale similare au fost aplicate in ultima perioada atat populatiei cat si altor agenti economici. De asemenea, senatorul considera ca banii de la FMI au fost directionati catre BNR pentru a sprijini sistemul bancar romanesc.
Taxa pe banci nu este o inventie romaneascaTaxa propusa de senatorul Urban nu este o noutate in Uniunea Europeana. Odata cu debutul crizei financiare si a subrezirii sistemului bancar mai multe tari europene si autoritati nu au considerat just transferul costului de salvare catre bugetele de stat si in final, catre cetateni.
Si Comisia Europeana recomanda introducerea unei taxe asupra activitatilor financiare, care ar putea genera venituri importante pentru bugetele publice si ar asigura o mai mare stabilitate financiara.In Ungaria, a fost instituita inca din vara o taxa similara cu cea propusa in Romania, ce implica plata sume echivalente cu 0,5% din activele detinute de institutiile financiare (inclusiv societati de asigurare) la finalul anului precedent.
Prin acest demers se doreste obtinerea de venituri bugetare de aproximativ 700 milioane euro, in vederea mentinerii deficitului bugetar sub 3,8%.“Institutiile financiare trebuie sa isi asume un rol in distributia poverii fiscale, cel putin temorar, pana cat economia isi revine si situatia financiara se stabilizeaza”, a declarat premierul ungar Viktor Orban in fata Parlamentul inainte de votul final.
Legea a trecut cu 301 voturi pentru si 12 impotriva.Ca urmare a implementarii acestei taxe insa, FMI a suspendat acordul incheiat cu Ungaria si o serie de banci de dimensiuni reduse au precizat ca se vor retrage de pe piata.Tarile dezvoltate urmaresc sa faca bancile mai sigure
Daca in Romania si Ungaria taxa imbraca forma de “solidaritate”, fiind considerata o masura de sprijin a bugetului de stat, in alte tari europene se doreste intarirea stabilitatii sistemului financiar.
Spre exemplu in Germania, taxa pe banci vizeaza constituirea unui fond care sa sustina sistemul in perioade de criza, pentru ca pierderile si planurile de salvare sa nu mai fie suportate de catre cetateni. Contributiile fiecarei institutii la acest fond vor fi stabilite in functie de gradul de risc: cele care realizeaza activitatii mai riscante, vor plati mai mult.
Daca se adopta, noul plan urmeaza sa aduca fonduri de 1 miliard de euro anual.In Marea Britanie, taxa se va aplica din 2011 institutiilor de credit cu pasive mai mari de 20 miliarde lire sterline.
Taxa va fi exprimata sub forma unui procent (initial 0,04%) din pasivele cu grad ridicat de risc (cu exceptia capitalurilor proprii si a depozitelor garantate), pentru a incuraja o atitudine mai prudenta.Si Franta doreste implementarea unei taxe similare. Cele trei mari puteri au propus de altfel stabilirea unui sistem international de taxare la intalnirea G8 din iunie, dar nu au reusit sa obtina majoritatea de voturi necesara.
http://www.conso.ro/info-banci/bancile-ar-putea-sa-vireze-25-din-profit-la-bugetul-de-stat
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu