Germania nu va permite importarea conflictelor teritoriale în Uniunea Europeană. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către Christoph Israng, membru al Cancelariei Federale a Germaniei, în cadrul Forumului Konrad Adenauer de politică europeană, care a avut loc ieri la Chişinău.Christoph Israng a ţinut să sublinieze că un alt caz similar Ciprului nu va fi permis de către structurile europene şi că ţările care îşi doresc să adere la UE vor trebui mai întâi să-şi rezolve problemele teritoriale.
Tocmai din acest considerent Berlinul sprijină eforturile autorităţilor RM în procesul de soluţionarea a conflictului transnistrean.
În context, reprezentantul Cancelariei Federale a Germaniei a ţinut să sublinieze importanţa de a convinge Rusia privind necesitatea identificării unei soluţii pentru acest conflict. „Între statele europene nu există prea multă încredere reciprocă, dar printr-o colaborare mai intensă putem contribui la creşterea nivelului de încredere. Totodată, problema transnistreană ar fi un prim pas pentru a demonstra seriozitatea propunerilor Federaţiei Ruse”, a remarcat Christoph Israng.În discursul său, dr. Holger Dix, directorul Fundaţiei „Konrad Adenauer” în România şi RM, a ţinut să sublinieze că ideea de extindere a UE nu este una foarte populară în ţările europene şi că, pentru a opera o nouă extindere, este nevoie de curaj politic atât din partea ţărilor care doresc să adere, cât şi din partea celor care sunt deja membre ale UE.
„Ţările candidate trebuie neapărat să îndeplinească toate condiţiile impuse de Uniune pentru a putea adera”, a conchis Holger Dix.În cadrul forumului, experţii europeni au apreciat acţiunile întreprinse în ultimul an de către guvernarea de la Chişinău în procesul de negociere privind Acordul de Asociere cu UE. „RM a înregistrat succese remarcabile privind negocierile regimului de liber schimb şi credem că această dinamică va fi menţinută şi pe parcursul anului viitor. Sperăm că după alegeri noi vom putea continua această cooperare intensă”, a spus Dirk Schubel, Ambasadorul Uniunii Europene în RM.La rândul său, Natalia Gherman, viceministră a Afacerilor Externe şi Integrării Europene, negociatoare-şefă a RM pentru Acordul de Asociere cu UE, a accentuat faptul că, „din cele patru capitole majore pe care am început să le negociem în ianuarie 2010, am avansat considerabil în toate domeniile.
Iar primul capitol, care vizează dialogul politic, reformele şi cooperarea în domeniul politicii externe şi de securitatea comună cu UE, a fost aproape în totalitate îndeplinit”. De asemenea, am negociat cu UE problema controlului armamentului, securitatea regională, precum şi soluţionării conflictului transnistrean.
În ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize, acesta avansează cu ritmuri destul de rapide şi într-o manieră dinamică, iar eforturile RM în acest sens au fost apreciate de structurile europene”, a conchis Natalia Gherman.
Deşi structurile europene s-au arătat optimiste, totuşi, experţii europeni au subliniat faptul că ţara noastră mai are multe restanţe la unele capitole, între care lupta contra corupţiei, reforma administraţiei publice centrale şi locale, reforma judiciară, fortificarea bugetului de stat şi alte reforme din domeniu.
Un articol de: Ala Coica
Sursa: http://www.timpul.md/articol/la-ue-nu-vor-adera-tarile-in-care-exista-conflicte-teritoriale-17771.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu