Directorului Teatrului Andrei Muresanu din Sfantu Gheorghe, Horatiu Mihaiu (foto), trage un semnal de alarma cu privire la iminenta inchidere a singurului teatru romanesc din judetul Covasna
Teatrul Andrei Muresanu se afla in subordinea Consiliului Local Sfantu Gheorghe, controlat in totalitate de UDMR si PCM, si deci la discretia totala a comunitatii maghiare din oras care nu pare deloc interesata sa salveze de la inchidere singura institutie de acest gen din judetul Covasna.
Datorita reducerilor de costuri impuse administratiilor locale prin Ordonanta nr. 63/2010, TAM este nevoit sa reduca numarul de salariati de la 41 la 36.
Teatrul maghiar Tamasi Aron se afla pe lista privilegiatilor
Din nefericire TAM nu se regaseste pe lista celor 37 de institutii de cultura din toata tara care nu vor fi nevoite sa isi reduca cheltuielile. Potrivit acestei liste, o serie de institutii de acest gen din tara sunt ferite de efectele Ordonantei 63/2010m pe aceasta lista figurand si numele Teatrului Tamasi Aron, teatrul maghiar din Sfantu Gheorghe.
„Nu înţeleg logica acestei liste. Adică dacă un teatru e catastrofal, e scutit de reduceri de cheltuieli doar pentru că e înfiinţat înainte de 1989 şi nu prin Consiliul Local, iar un teatru cu rezultate excelente înfiinţat recent îl desfiinţăm doar pentru că aparţine de un Consiliu Local? Am înţeles mereu măsurile luate împotriva crizei, dar de data aceasta nu cred că e corect. Care e raţiunea acestei discriminări între teatre, asta aş vrea să se explice. Este un act eroic ce se întâmplă cu TAM, un teatru cu rezultate incredibile an de an, chiar dacă e într-o situaţie de avarie. TAM este competitiv cu teatre cu peste 100 de angajaţi din ţară, cu organigrame enorme. TAM este invitat la festivaluri, câştigă premii, dar nimeni nu s-a interesat pe plan local de acest lucru”, a explicat directorul TAM, Horaţiu Mihaiu, citat de cotidianul Observatorul de Covasna.
„Dacă această situaţie va persista – mai ales că la un moment dat ni s-a cerut să renunţăm la 12 angajaţi, adică să rămânem cu 12 angajaţi, nu văd altă soluţie decât cea a demisiei sau renegocierii contractului. Măsura desfiinţării TAM nu o voi lua eu şi nu ştiu dacă se mai doreşte fiinţarea acestui Teatru, căci deocamdată nu am văzut să se dorească salvarea sa, în acest moment fiind într-o situaţie asemănătoare unui bolnav ţinut în viaţă de aparatele din spital”, a mai spus Horaţiu Mihaiu, citat de cotidianul Observatorul de Covasna.
Vezi si http://www.tam.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu