joi, 2 decembrie 2010

Cei opt extremiști din Garda Secuiască purtau însemne naziste

Autor: Mihai Şoica
Opt tineri din Garda Secuiescă, organizaţie paramilitară iredentistă maghiară care activează în judeţele Harghita şi Covasna, au fost reţinuţi în urmă cu câteva minute de poliţiştii din Cluj-Napoca.


Sursa: Mihai Șoica
Pe numele celor opt tineri extremişti din Garda Secuiască, formaţiune de extremă dreaptă care promovează un mesaj revanşard şi extremist, au fost întocmite dosare penale. Patru dintre ei au cetăţenie română, iar ceilalţi patru sunt cetăţeni maghiari care nu au şi cetăţenie română. Surse din cadrul Poliţiei Cluj au declarat că pe hainele celor opt tineri reţinuţi se afla o emblemă nazistă ("Meine Ehre heißt Treue", adică "Onoarea mea este loialitatea") purtată de trupele SS în timpul celui de-al doilea război mondial. Garda Secuiască este "plutonul secuiesc" al formaţiunii paramilitare "Garda Maghiară", interzisă în Republica Ungară din cauza activităţilor ei considerate xenofobe şi iredentiste.


Tinerii extremişti maghiari au fost reţinuţi în jurul orei 16.30 de către jandarmi, prezenţi în număr mare pe străzile din centrul Clujului. În prima fază, cei opt extremişti, care doreau să scandeze lozinci antiromâneşti şi să arboreze hărţi cu Ungaria mare în care Transilvania apare alipită acestui stat, s-au adunat la restaurantul hotelului maghiar Agape, din apropiere de catedrala catolică Sfântul Mihail. La ieşirea din restaurant, extremiştii s-au împărţit în mai multe grupuleţe. Îmbrăcaţi cu pantaloni negri şi geci de culoare închisă, bocanci militari şi capele specifice, cei opt tineri au fost urcaţi în dubele jandarmilor şi duşi la Secţia 1 de Poliţie pentru a fi audiaţi.


Potrivit unor surse din cadrul Poliţei Cluj, au fost reţinuţi opt tineri, dar grupul era format inţial din 16 persoane. "Au venit pregătiţi de scandal. La Târgu Mureş şi-au schimbat maşinile şi au fost foarte atenţi să nu fie urmăriţi", spune un ofiţer din poliţia clujeană. În parcarea din apropierea Catedralei Catolice se aflau mai multe maşini parcate, cu numere de Ungaria, şi care aveau lipite pe uşi mai mult afişe cu Ungaria Mare.


Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/extremisti-maghiari-retinuti-la-cluj-914307.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu