joi, 10 martie 2011

Caravana culturală în Sudul Basarabiei, Ediţia a II-a

În perioada 17-25 martie 2011 va avea loc a doua ediție a Caravanei teatrului şi folclorului românesc la românii din Regiunea Odesa (Ucraina), proiect derulat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia“.

Programul include un turneu de şapte spectacole al Teatrului "Colibri" din Craiova cu piesa Fata babei şi fata moşneagului de Ion Creangă (regia: Todor Valov și Stefka Kyulieveva), în șase spații din regiune - casele de cultură din:
18 Martie - Kamâşovka (Hagi-Curda) – raionul Ismail;
19 Martie - Novoseliskoe (Satu Nou) – raionul Reni;
20 Martie - Staroselie (Frumuşica Veche) – raionul Sărata;
21 Martie - Krutoiarovka (Vădeni-Moldova) – raionul Cetatea Albă;
22 Martie - Borisoska (Borisăuca) – raionul Tatarbunar;
23 Martie - Dmitrovka (Dumitreşti) – raionul Chilia;
24 Martie - Utkonosovka (Erdek-Burnu) – raionul Ismail.
Piesa a fost jucată la festivaluri de profil din Bulgaria, Serbia și Croaţia, iar anul acesta teatrul este invitat, cu aceeaşi piesă, la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi de la Shanghai (China). Teatrul de Păpuşi Colibri din Craiova a obţinut la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi de la Shanghai, ediţia 2010, trei distincții importante: Premiul de Excelenţă pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cel mai bun regizor și Premiul pentru cea mai bună actriţă.
Caravana din acest an cuprinde, de asemenea, reprezentaţii de muzică şi dans popular românesc ale Ansamblului Folcoric "Dor Basarabean" din Erdek-Burnu (Utkonosovka) – raionul Ismail, unicul ansamblu-promotor al valorilor autohtone ale culturii tradiţionale româneşti din Basarabia Istorică.
În conformitate cu legislaţia ucraineană, Asociaţia "Basarabia" este deţinătorul licenţei de turneu seria OD nr. 1751 eliberată la 04.03.2011 de către Durecţia pentru cultură şi turism a Administraţiei Regionale de Stat Odesa.
Prima ediție a acestui proiect, realizată în 2010, s-a desfășurat în alte șase localități din Regiunea Odesa unde locuiesc români. În total, peste 2000 de copii, tineri și adulți au avut ocazia să urmărească, pentru prima dată, teatru de păpuși și concerte de muzică și dansuri populare românești.
Sursa: utkonosovka.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu