joi, 10 martie 2011

Cea de-a XII-a editie a 'Martisorului', din Dreapta Tisei, Ucraina

Cea de-a XII-a editie a Festivalului regional al creatiei populare romanesti „Martisorul” a avut loc, la data de 6 martie, in localitatea Biserica Alba, din Ucraina. Cel mai important eveniment al primaverii - „Martisorul” se sarbatoreste in fiecare an, in Maramuresul din Dreapta Tisei, prin rotatie, in fiecare localitate romaneasca.


Festivalul a debutat, anul acesta, cu un dans tematic desprins din legenda milenară a „Mărţişorului românesc”, susţinut cu dezinvoltură şi drăgălăşenie de minunaţii copii de la grădiniţa din Biserica Albă. Nu au fost mai prejos nici elevii Şcolii româneşti, conduse de prof. Mihai Clementev, care au cântat şi dansat tot ca în Maramureş. Remarcabil efortul părinţilor, educatorilor, învăţătorilor şi profesorilor besermeni, de a transmite mai departe tinerelor generaţii, zestrea culturală maramureşeană. Cum zicea şi primarul Gheorghe Berinde - care se mândreşte că Biblioteca satului are o secţie a Bibliotecii Judeţene „ Petre Dulfu” din Baia Mare, iar Centrul Multicultural adăposteşte într-o încăpere un mini muzeu al satului maramureşean – „toate familiile din Biserica Albă au cel puţin un costum popular maramureşean de băiat- fată sau bărbat- femeie, fie al lor, pe care-l poartă la Biserică sau marile sărbători, fie rămas de la bunici , părinţi sau nepoţi.”Alături de besermeni, pe scenă au mai urcat ansamblurile din localităţile româneşti din raionul Rahău (Apşa de Mijloc, Dobric, Plăiuţ) dar şi cei din Slatina, Sighet şi Bocicoi (Ucraina).


De strigat mândru ca în Maramureş au strigat şi ucrainenii din România şi românii din Ucraina. Toţi s-au încins la tropotita şi învârtita maramureşeană, cei mai cunoscuţi dansatori fiind nu numai cei din Slatina, din Ansamblul „Florile Tisei”, dar şi cei din Sighet sau Negreşti-Oas .
Printre cei care au urcat pe scena ca sa transmita salutul lor organizatorilor festivalului se numara si Dorel Todea, redactorul coordonator al postului de Radio Sighet, foarte ascultat şi in Dreapta Tisei, Ioan Hotea, directorul Şcolii din Vadu Izei, precum si Ion M. Botoş, preşedintele Uniunii Regionale „Dacia” a românilor din Transcarpatia.


De adaugat ca „Mărţişorul”, a fost primul Festival al creaţiei populare româneşti din Transcarpatia, care se organizeaza in fiecare an din 1990 incoace.
Cu joc si voie buna s-a incheiat si editia din acest an, a celui mai important eveniment al romanilor din Dreapta Tisei!
www.graiul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu