Bucureştiul va avea în curând o nouă organizare administrativă, două proiecte de lege aşteptând girul Parlamentului pentru a schimba radical capitala României. Sectoarele vor fi înlocuite cu districte, localităţile din Ilfov vor face parte din Bucureşti, iar viitorul megalopolis va avea, ca marile capitale europene, un city manager.
Odată a fost Micul Paris, astăzi este amintire. Mai multe administraţii au încercat să îi readucă imaginea de altădată, să schimbe ceva. Gropile, câinii vagabonzi, clădirile de patrimoniu în paragină, zgârie-norii construiţi haotic sunt problemele majore ale Bucureştiului actual împărţit în şase sectoare. Legea Bucureştiului, despre care vorbesc unii politicieni, promite schimbări atât administrative, cât şi în felul cum se cheltuie banii.
Pedelistul Costică Canacheu prezintă pe siteul personal câteva dintre ideile principale incluse în proiectul "Legea Capitalei pentru o Capitală a legii". "Legea oferă instrumente juridice şi administrative care apropie administraţia şi serviciile publice de comunitate şi de cetăţean", susţine deputatul.
Deputatul Costică Canacheu a declarat pentru REALITATEA.NET că încă se lucrează la o Lege a Bucureştiului, se fac cercetări sociale şi nu există o variantă finală care să poată fi prezentată opiniei publice pentru dezbatere. Canacheu a precizat că proiectul despre care a vorbit pe blogul său se referă doar la Bucureşti, urmând ca proiectul colegului său Vasile Gherasim să fie valabil pentru zona metropolitană.
Legat de oraganizarea capitalei în 26 de districte, Canacheu a explicat că "S-a dezvoltat o cercetare în legătură cu cea mai bună organizare posibilă. Am ajuns la 26 de districte, pentru că studiile spun că între 80.000 şi 100.000 de cetăţeni formează o unitate administrativă coerentă. La fel se întâmlă şi la Praga sau Viena. Cercetarea a relevat că pe această bază s-au înfiinţat şi secţiile de poliţie". În cazul în care se va opta pentru împărţirea Bucureştiului în districte actualele sectoare se vor desfiinţa.
"Nevoia reală pentru o Lege specială a Municipiului Bucureşti a existat permanent. Odată adoptată Legea Capitalei oferă un cadru juridic-administrativ adecvat pentru a exprima şi realiza interesele şi aspiraţiile concrete ale locuitorilor Municipiului Bucureşti, respectiv pentru a integra pragmatic capitala României în rândul capitalelor moderne din statele-membre ale Uniunii Europene", scrie Canacheu pe site-ul personal.
Pedelistul susţine că impactul estimat al adoptării Legii Capitalei se poate materializa în două planuri fundamentale: "Legea oferă instrumente juridice şi administrative care apropie administraţia şi serviciile publice de comunitate şi de cetăţean, printr-o organizare flexibilă a teritoriului şi prin eficientizarea instituţiilor. În al doilea rând, afirmă identitatea, respectiv stimulează modernizarea şi creşterea competitivităţii generale a Municipiul Bucureşti în plan naţional şi european".
În varianta de pe site-ul lui Costică Canacheu, proiectul propus pentru Legea Capitalei vizează următoarele direcţii fundamentale:
- Eliminarea ambiguităţii actuale în ce priveşte rolurile şi raporturile dintre municipalitate şi subdiviziunile sale administrative.
- Orientarea acţiunii administraţiei şi serviciilor publice către cetăţean.
- Creşterea capacităţii de conducere şi coordonare la nivelul aleşilor locali.
- Informare permanentă şi adecvată a cetăţenilor, pentru a creşte implicarea lor reală în viaţa comunităţi.
- Punerea în consonanţă a normelor în materia descentralizării şi amenajării teritoriului.
- Dezvoltarea echilibrată a colectivităţilor din Municipiul Bucureşti.
- Administrarea eficientă a resurselor financiare.
City manager şi buget centralizat pentru Bucureşti
Colegul său de partid, deputatul PDL Vasile Gherasim, iniţiatorul unui proiect de lege care se referă la zona metropolitană a Bucureştiului pledează pentru o administraţie mai ieftină, cu un buget centralizat la nivelul Capitalei: "În perspectiva unei modificari, 26 inseamna foarte mult. 26 de districte înseamnă o cheltuială foarte mare. Noi trebuie să luptăm pentru o administraţie cât mai ieftină". Potrivit acestui proiect, postat pe site-ul zmb.ro, zona metropolitană cuprinde municipiul Bucureşti plus alte 62 de localităţi din Ilfov (vezi Harta).
"Noi avem acum un proiect al grupului unor deputaţi PDL care a fost depus la Camera Deputaţilor. A trecut de Camera Deputaţilor, se află în Senat. Actorul principal este Consiliul de administrare al zonei Metropolitane care impune foarte puţine cheltuieli. Acest consiliu este constituit pe baza principiului subsidiarităţii astfel încât fiecare să participe la decizie, dar pentru a crea un echilibru s-a mers pe o discriminare pozitivă pentru zona periurbană. Dacă o luăm după numărul de populaţie, nu mai încape Bucureştiul deloc într-o asemenea construcţie. Este ales un consiliu de administrare care are un city manager care propune locuitorilor o listă de obiective pe an", a declarat Vasile Gherasim pentru REALITATEA.NET.
Deputatul a precizat că în primii doi ani, ar merge pe mutarea din zona centrală în zona periferică a tuturor garajelor grele, depourilor, astfel încât să ajungă şi transportul în comun în afara Bucureştiului . Va exista un city manager va raporta lunar care este stadiul proiectelor.
"Dacă se aprobă şi trece de Senat, poate să treacă şi în toamna asta, poate intra în efectivitate imediat pentru că nu vin cu alegeri pentru treaba asta. Din actualii consilieri, constitui consiliul general al zonei metropolitane care desemnează consiliul de administraţie al zonei. Va fi o grupare de tehnocraţi, între 15-100 de persoane. Zona metropolitană este în dezbatere publică din 2003. S-au primit foarte multe interpelări. A fost discutată la toate nivelurile, şi cu societatea civilă. Au existat multe adaptări. Ar trebui mai întâi să avem i viziune metropolitană asupra dezvoltării ansamblului Bucureşti şi după aceea să putem discuta despre o lege administrativă", a mai explicat Gherasim.
Gorghiu (PNL): Proiectul legii Capitalei trebuie dezbătut împreună cu bucureşteni
Proiectul legii Capitalei, care prevede între altele ca primarii de sector să fie aleşi din rândul consilierilor generali, trebuie supus întâi unui studiu de impact. Deputatul PNL Alina Gorghiu a susţinut la Realitatea FM că, dincolo de deciziile celor care sunt la conducere, trebuie să conteze de la bun început opinia bucureştenilor faţă de acest proiect de lege.
Proiectul de modificare a formei de administrare a Capitalei prevede ca primarii de sector să fie aleşi din rândul consilierilor generali, consilii locale să fie desfiinţate, iar atribuţiile Primăriei Generale să fie extinse.
Prefectul Capitalei: Legea Capitalei ar putea duce pe linie dreaptă si proiectul zonei metropolitane
Prefectul Capitalei Mihai Atănăsoaei a spus la Realitatea FM că discuţiile pe marginea acestui subiect ar putea dura mult timp, pentru că proiectul de act normativ urmează să schimbe fundamental forma de administrare a Bucureştiului. El mai spune că Legea Capitalei ar putea duce pe linie dreaptă şi proiectul zonei metropolitane. În acest fel, s-ar putea rezolva şi problema transportului public în judeţul Ilfov, mai spune acesta.
Potrivit experţilor, între avantajele unei Zone Metropolitane se numără satisfacerea cererii de locuinţe a populaţiei, crearea de locuri de muncă şi creşterea atractivităţii zonelor pentru investitori.
Duel între Udrea, Vanghelie şi Oprescu pe Legea Capitalei
Marian Vanghelie, primarul PSD al sectorului 5, l-a atacat pe actualul Primar general, Sorin Oprescu că are o înţelegere cu PDL, pentru că împreună ar "duce lucrurile într-o anumită linie". Jurnaliştii de la cotidianul Puterea scriu că noua strategie a PSD Bucureşti este de a acredita ideea că "doctorul" nu reprezintă electoratul social-democrat, ci s-a vândut rivalilor democrat-liberali. Vanghelie a atras atenţia că există un plan secret între PDL şi Oprescu care prevede "strângerea tuturor fondurilor în mâna lui Sorin Oprescu, deoarece PDL le poate controla prin intermediul Consiliului General".
După ce Elena Udrea a preluat funcţia de preşedinte al PDL Bucureşti în presă s-a speculat că ar dori să candideze la Primăria Bucureşti. Asta mai ales după ce a lansat o discuţie pe blogul său despre ce ar trebui schimbat în Capitală. La prima şedinţă a organizaţiei Udrea a precizat că nu doreşte acest lucru. Obiectivul său declarat este recâştigarea electoratului PDL din Bucureşti prin reîntoarcerea la modelul Traian Băsescu. Udrea a punctat că va susţine "Orice proiect al primarului general care este de interes pentru bucureşteni, după cum ne vom opune propunerilor hazardate, niciodată posibil de dus la îndeplinire, aşa cum s-a întâmplat în perioada mandatului lui Sorin Oprescu. Vom face opoziţie constructivă, vom fi alături de toţi cei care îşi doresc să facă lucruri bune pentru Bucureşti, chiar dacă e vorba de primarul Capitalei".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu