marți, 6 iulie 2010

Liderul fondator al PC publică pe blog un plan de zece măsuri pentru combaterea crizei economice.

Liderul fondator al PC,Dan Voiculescu, publică pe blog un plan de zece măsuri pentru combaterea crizei economice.

“În mai 2010 am propus public autorităţilor statului român un set consistent de măsuri economice privind combaterea crizei economice. În şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului din data de 2 iunie a.c., premierul Emil Boc a salutat temeinicia acestor măsuri. Pentru că preşedintele Traian Băsescu, cel care coordonează autoritar activitatea Guvernului şi propune măsurile de austeritate, încă nu şi-a precizat poziţia asupra acelui demers, îi propun un plan de măsuri economice concrete pe termen scurt şi mediu”, scrie Dan Voiculescu pe blog.

Iată propunerile lui Voiculescu:

Măsuri pe termen scurt:

1. Încasarea în maxim 60 de zile a datoriilor către stat acumulate de societăţile comerciale. (v.Raportul ANAF privind marii datornici la bugetul de stat)
2. Emiterea în maxim 30 de zile a unor obligaţiuni de stat, cu maturitate la 5 ani, destinate persoanelor fizice. Detaliile tehnice vor fi stabilite de către Ministerul Finanţelor în regim de urgenţă.
3. Amănarea contractelor pentru proiectele de infrastructură finanţate de la bugetul de stat. Pe parcursul anului 2010 vor fi continuate exclusiv proiectele de infrastructură finanţate din surse externe.
4. Impozitarea cu 100% a profitului pentru anul 2010 şi plata sa anticipată la nivelul anului 2009, cu regularizare la sfârşitul trimestrului I din anul 2011, pentru BNR, CEC, EximBank, Loteria Română, Romatsa, companiile energetice, precum şi pentru alte companii de stat care au înregistrat profit în anul 2009.
5. Vânzarea acţiunilor statului la Fondul Proprietatea.

Măsuri pe termen mediu: septembrie 2010 – septembrie 2011

6. Reducerea la 5% a TVA pentru produsele alimentare de bază – pâine, lapte, ulei de floarea soarelui, orez, zahăr.
7. Neimpozitarea profitului reinvestit.
8. Achiziţiile publice să se facă numai de la producători sau casele de comerţ ale acestora. Producătorii autohtoni să beneficieze de „first refusal right” – dreptul de preeemţiune.
9. Vânzarea participaţiunilor statului la companiile la care este acţionar minoritar. Exemplu – pachetul de acţiuni deţinute de stat la Petrom, 12%, este evaluat la peste 500 millioane euro.
10. Evaluarea impactului cumulat al unora dintre măsurile alternative propuse în materialul anterior – Starea economiei româneşti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu