vineri, 11 februarie 2011

Basarabeni.ro si Eugen Tomac: Ucraina duce o politică de deznaţionalizare şi de asimilare a romanilor. Interviu si Harta cu provinciile istorice roman

Cum tratează Ucraina românii? Dar Sofia? Respectă Ungaria promisiunile de protejare a românilor? Cum e să fii român în Valea Timocului? Situaţia celor aproape un milion de români care trăiesc în ţările vecine României este sumbră în cele mai multe cazuri.

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat într-un interviu realizat de adevărul.ro că în Ucraina continuă o practică “moştenită de la colosul sovietic”, îndreptată împotriva minorităţii române, iar în Bulgaria românii au doar un liceu şi o biserică la Sofia şi “lucrurile sunt destul de îngrijorătoare”

Despre românii din Valea Timocului, Tomac a spus că aproape 250.000 de români sunt “lipsiţi de drepturile elementare pe care un stat democratic trebuie să le asigure unei minorităţi”. Iar în Ungaria “am ajuns în situaţia greu de înţeles şi de acceptat ca în interiorul Autoguvernării să se discute mai mult în limba maghiară decât în limba română”

TRANSCRIPTUL INTERVIULUI:

Aţi declarat recent că situaţia românilor din sudul Basarabiei este „alarmantă” pentru că Ucraina duce o politică de „deznaţionalizare” şi de „asimilare” a populaţiei româneşti. Sunt vorbe grele.

Eu aş face un pas în spate şi as spune că ilustrul Nicolae Iorga spunea că România este o ţară locuită de români şi înconjurată de români. Nu s-a schimbat foarte mult situaţia.

Integral la Basarabeni.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu