sâmbătă, 12 februarie 2011

Românii din Timoc şi Morava se pregătesc de recensământ


kracunovic.jpg

Zaiceri, Timoc, Serbia/TimocPress/vineri, 11 februarie 2011/ - Mişcarea Democrată a Românilor din Serbia (MDRS) a demarat campania de informare a membrilor minorităţii naţionale române din regiunile istorice Timoc şi Morava în legătură cu recensământul populaţiei care va avea loc în 2011.

Preşedintele MDRS, Dimitrie Crăciunovici, a declarat că această activitate este deosebit de importantă pentru convingerea locuitorilor din cele 154 sate cu populaţie majoritar românească să se declare români şi să renunţe la etnonimul vlah, pe care autorităţile îl vor introduce în formularele de stabilire a entităţii.

Avem semnale că cercurile antiromâneşti deja au pornit ofensiva de intimidare şi şantaj a etnicilor români. Acestea se folosesc de reprezentanţii autorităţilor locale pentru a-i convinge pe români că vlahii sunt sârbi şi nu au nici o legătură cu filonul latin, a precizat Crăciunovici.

În context liderul românilor din Serbia de nord-est a arătat că adversarii românilor îşi continuă politica de deznaţionalizare, mai ales că în anul 2010 au putut oficializa limba sârbă drept limba maternă a celor aproape 300.000 de vorbitori ai limbii române arhaice din spaţiul de nord-est al Serbiei.

Guvernanţii au susţinut crearea unei minorităţi artificiale, cea vlahă. Au înfiinţat un Consiliu al acesteia, al cărui obiectiv unic este de a consolida limba vlahă şi de a obliga astfel populaţia să susţină aberanta minoritate vlahă, a afirmat Crăciunovici.

Potrivit sursei citate, prioritatea MDRS în perioada care urmează este aceea de a-şi trimite emisarii în judeţele Branicevo, Morava, Bor şi Zajcear, să ducă muncă de lămurire cu etnicii români şi cu argumente solide să le dezvăluie adevărata lor identitate, care nu poate fi alta decât cea românească.

Conform unor statistici propagandistice difuzate la televiziunile din Nigotin şi Bor, autorităţile anticipează că numărul vlahilor care vor renunţa la elementul etnic românesc va depăşi 100.000, a concluzionat Crăciunovici.

În opinia sa, dacă ONG-urile de sorginte românească din Serbia nu vor acţiona pentru deconspirarea intenţiilor ostile populaţiei româneşti, există riscul ca în Timoc, Morava şi sudul-Dunării să nu se mai întâlnească români.

Florian Copcea

Sursa: http://www.timocpress.info/?p=3716

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu