joi, 12 august 2010

Cetăţenia muntenegreană costă 500.000 de euro

Muntenegru este dispus să acorde cetăţenia sa oamenilor de afaceri dornici să călătorească în spaţiul Schengen şi cel al Uniunii Europene fără viză. Dar nu gratis.


Guvernul de la Podgorica a lansat luni "cetăţenia economică", un program prin care oamenii de afaceri devin cetăţeni ai Muntenegrului, dacă investesc circa 500.000 de euro în această ţară. De la 1 ianuarie 2010, cetăţenii din Muntenegru pot călători fără viză în ţările Schengen şi în cele ale UE, dacă posedă un paşaport biometric.


Cetăţenia nu va fi însă acordată oricui oferă statului muntenegrean 500.000 de euro. "Calitatea aplicanţilor" va fi verificată de o firmă de consultanţă independentă. Raportul acesteia va ajunge la Ministerul Finanţelor, care, la rândul lui, va face recomandări către Ministerul de Interne şi al Administraţiei Publice. Pentru derularea programului, Guvernul va colabora cu firme internaţionale de renume, astfel încât cetăţenia muntenegreană să fie acordată doar oamenilor de afaceri cu "o biografie credibilă" şi cu mijloace financiare ce pot contribui la dezvoltarea economiei ţării. Muntenegru speră să atragă astfel investitori şi capital străin şi să-şi creeze o imagine pozitivă pe plan mondial.

Încă înainte de lansarea oficială a programului, Guvernul i-a acordat, anul trecut, cetăţenia muntenegreană fostului premier indonezian Thaksin Shinawatra, înlăturat de la putere în 2006, în urma unei lovituri de stat. Potrivit presei, în schimbul paşaportului, Shinawatra a promis că va face investiţii în turism. Eddie Jordan, fostul proprietar al echipei de Formula 1 Jordan, va deveni şi el cetăţean muntenegrean în curând. Pe lista doritorilor s-ar mai afla şi miliardarul rus Roman Abramovici, susţine Krone.at.

Obţinerea "cetăţeniei prin investiţii" este o metodă practicată în mai multe ţări, precum Austria, Canada şi SUA.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu