marți, 3 august 2010

O noua editie a Universitatii de vara a romanilor de pretutindeni, de la Izvoru Muresului, este in pregatire

Centrul European de Studii Covasna-Harghita si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, in parteneriat cu Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei anunta organizarea, intre 11 si 15 august 2010 a unei noi editii a universitatii de vara a romanilor de pretutindeni, „Universitatea de vara de la Izvoru Muresului” avand ca tema in acest an "Romania Europeana si romanii de la frontiera Uniunii Europene". Din cauza restrictiilor financiare si a altor factori, dupa cum declara organizatorii, din 2008 Universitatea de vara nu a mai fost organizata insa revine in forta cu un program pe masura editiilor anterioare despre care va puteti informa accesand situl Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, www.romanii.ro

Teme precum: „Drepturile minoritatilor din Romania comparate cu drepturile pe care le au minoritatile romanesti din jurul frontierelor si Balcani. Cauze si efecte. Solutii. Situatia comunitatilor romanesti din Ucraina si Ungaria. Alegerile din Basarabia - perspective europene sau intoarcerea catre Rusia? Exista o cale mai rapida de integrare europeana? Relatiile dintre cele doua state romanesti, prezent si perspective. Mass-media şi promovarea valorilor si identitatii naţionale in cadrul comunitatilor romanesti de pretutindeni; Educatia in limba materna si cultura, factori determinanti ai pastrarii identitatii nationale. Ce fac statele gazda?Ce face Romania? Situatia comunitatilor romanesti din Serbia, Bulgaria, Macedonia, Albania si Grecia. Problematica comunităţilor româneşti din ţară care trăiesc în medii multietnice şi pluriconfesionale in judetele Covasna , Harghita si Mures; Ce fac autoritatile locale?Ce face statul roman? Segregarea etnica factor de instabilitate. Problematica romano-catolicilor din Moldova. Este identitatea o marfa? In folosul cui?” vor fi abordate de participanti, printre care sunt invitati sa formuleze opinii, lideri ai comunitatilor romanesti din jurul frontierelor si Balcani, lideri din Basarabia, lideri politici din Romania, deputati si senatori, lideri de opinie din cele doua state romanesti, jurnalisti, studenti, lideri ai Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, cercetatori, profesori universitari etc.

In plus, pe 15 august, zi sfanta de celebrare a Adormirii Maicii Domnului, Manastirea care poarta Hramul acestei zile, manastire unsa de PF Teoctist, in 2001, ca fiind loc de pelerinaj pentru romanii de pretutindeni, Inalt Prea Sfintitul Ioan Selejan va oficia, alaturi de un sobor impresionant de preoti, Liturghia Arhierească la care vor lua parte si participantii editiei din acest an, alaturi de pelerini din toata tara.

Manifestarea este finantata partial de catre Departamenul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei.

Romanian Global News este partener media al editiei si va transmite zilnic stiri si reportaje de la fata locului.
Sursa: Romanian Global News

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu