sâmbătă, 14 august 2010

Românii din Timocul sârbesc: Este un mare pericol să ne pierdem identitatea

Reprezentanţii comunităţii româneşti din Timocul sârbesc le-au atras atenţia, vineri, autorităţilor de la Bucureşti că, dacă nu vor fi sprijiniţi cu o strategie coerentă, există riscul să-şi piardă identitatea.

Problemele cu care se confruntă românii din Serbia de răsărit au fost dezbătute, pe larg, în penultima zi a Universităţii de Vară a Românilor de Pretutindeni.

Preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Predrag Balasevic, a declarat că ‘este un adevărat miracol că fără şcoală şi biserică românii din Timocul sârbesc încă îşi mai vorbesc limba’. El a subliniat, însă, că, dacă nu se vor înfiinţa şcoli în limba română, există marele pericol ca românii să-şi piardă identitatea.

‘Nu avem şcoli, nu am avut niciodată, mass-media în limba română nu există sau ce există nu e suficientă, iar când este vorba de biserică este o problemă mare. (…) În secolul 21 este un pericol mare să ne pierdem identitatea, limba, pentru că tinerii pleacă din sat, se duc la oraş, termină facultăţi, se duc în afara Serbiei şi ei nu mai vorbesc limba în casă. Dacă nu introducem repede limba în şcoală există un pericol mare să pierdem ceea ce am păstrat sute de ani şi când se pierde limba se pierde şi identitatea’, a afirmat Predrag Balasevic.

El a explicat că este nevoie de presă, în special radio şi tv, pentru ca informaţiile în limba română să ajungă la românii din Timoc, mai ales că aceştia nu ştiu să citească în limba română.

‘Românii din zonă nu ştiu să citească, iar cărţile care ne sunt aduse nu sunt de mare folos. (…) Foarte puţine se ştiu despre România, despre istoria românilor şi din cauza asta conştiinţa este la pământ. (…) Zona este foarte mare, sunt 154 de sate pur româneşti, alte 46 de localităţi mixte şi nu e uşor să ajungi în fiecare sat, comună, să se afle informaţii despre activităţile noastre, mai ales când nu ai mass-media’, a mai spus preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia.

La rândul său, directorul Federaţiei Române din Serbia, Duşan Pârvulovici, a spus că situaţia românilor din Serbia ‘este, poate, mai grea ca în 1990′. El a vorbit despre situaţia bisericii din Mălainiţa unde a existat o decizie suspendată de demolare a bisericii, iar ctitorul ei, preotul Boian Alexandrovici, a fost condamnat la ani buni de închisoare, cu suspendare.

Preşedintele Asociaţiei ‘Ariadnae Filum’, Jurj Zavişa, a subliniat că România trebuie să elaboreze urgent o strategie pentru minoritatea română din Serbia pentru că, altfel, aceasta va dispărea.

‘Dacă România nu depune urgent o strategie pentru minoritatea românească din Serbia, noi vom dispărea. Trăim în secolul XXI, când nu putem să ne păstrăm identitatea noastră românească numai în casă. Dacă un tânăr român vrea să vorbească despre teme europene cu un alt tânăr, trebuie să vorbească în sârbă, pentru că nu poate să se exprime în limba arhaică românească’, a spus Jurj Zavişa.

Vicepreşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia, Dragan Demici, a vorbit despre situaţiile extrem de delicate prin care au trecut românii timoceni în acest an, când aproximativ 300 de persoane au fost anchetate pentru că se aflau pe listele unui partid românesc.

Dragan Demici, el însuşi anchetat, le-a spus participanţilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului că românii din Timoc sunt loiali ţării în care trăiesc, nu sunt împotriva sârbilor, ci doar îşi cer drepturile.

El a apreciat prezenţa în Timoc a preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a ministrului din Externe, Theodor Baconschi, precizând: ‘România ne păzeşte şi se uită la neamul ei’.

Toţi reprezentanţii românilor timoceni au fost de acord că este nevoie de sprijin politic din partea României, care, în relaţia sa cu partea sârbă, să ceară ca drepturile membrilor acestei comunităţi să se respecte.

‘Poate că, în ultimii doi ani, s-a schimbat câte ceva, dar, având în vedere că suntem la doi paşi de România şi că am fost atâta timp uitaţi de România, România are o datorie faţă de noi în momentul acesta crucial pentru noi. Să ne sprijine atât politic în relaţiile cu Serbia cât şi să sprijine proiectele noastre’, a spus Predrag Balasevic, preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia.

Participanţii la cursuri au abordat şi problema acordării mai eficiente, de către statul român, a burselor pentru tinerii din Timoc, dar şi a modului de decontare a fondurilor pentru proiectele finanţate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

La dezbateri a participat şi senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu, care a sugerat că ar trebui să se aplice politica paşilor mărunţi ‘pe care o practică Budapesta’ şi i-a asigurat pe românii din Timoc că va încerca să se implice în rezolvarea problemelor lor.

Ea a propus şi ca studenţi din România, care trebuie să îşi efectueze practica pedagogică, să meargă pe perioada de vară să-i înveţe pe copiii români din Timoc să vorbească limba română.

Lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului vor continua, sâmbătă, când se vor discuta problemele românilor din Harghita şi Covasna, dar şi a romano-catolicilor din Moldova. AGERPRES/ (A - Gina Ştefan)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu