duminică, 1 august 2010

Rusia continuă "ofensiva" împotriva vinului moldovenesc

Rusia a cerut Belarusului și Kazahstanului, partenerii ei din Uniunea Vamala, să ia masuri pentru ca vinul și apa minerală din R. Moldova și Georgia să nu poată ajunge pe teritoriul rus, informează Interfax-Ucraina, preluată de Kyiv Post.

"Tinand cont de legile Uniunii Vamale ruso-kazaho-belaruse, ne-am informat partenerii, conform regulamentelor pe care le-a adoptat, ca folosirea unor produse este restrictionata in tara noastra. Le-am cerut sa ia masuri pentru a impiedica intrarea pe teritoriul rus a vinurilor si apelor minerale din Moldova si Georgia", a declarat pentru Interfax Ghennadi Oniscenko, seful Protectiei consumatorilor din Rusia, Rospotrebnadzor.

"Razboi" al vinului intre R. Moldova si Rusia
"Aceasta nu inseamna ca ne impunem vointa (n.r. Belarusului si Kazahstanului) si ca le restrangem dreptul de a folosi aceste produse, dar suntem indreptatiti sa le cerem sa ia toate masurile pentru ca aceste produse sa nu poata ajunge pe teritoriul rus. Ne-am exercitat acest drept", a explicat Oniscenko, potrivit NewsIn.



Rusia importa 80% din vinul produs in Republica Moldova

Seful serviciului santitar rus avertizase ca Rusia va aplica interdictii la importul de vinuri moldovenesti, daca Republica Moldova nu va rezolva, in doua saptamani, problema calitatii vinurilor. 30 iulie era termenul pentru ca autoritatile moldovene sa se pronunte in acest dosar.

"Trebuie sa intelegem pana vineri (n.r. 30 iulie) ce vor face producatorii si autoritatile. Din cate stiu, aceasta industrie genereaza majoritatea veniturilor bugetare ale tarii. Sper ca ne vor informa despre planurile lor pana vineri. Mai mult, ambasadorul moldovean a cerut deja sa fie primit pentru a prezenta un document semnat de autoritatile tarii. Vom decide ce masuri sa luam dupa ce ii vom analiza continutul", a declarat joi Oniscenko.

E oficial: Rusia a interzis vinul moldovenesc
In total 44 de intreprinderi vinicole din Republica Moldova obtinusera avizul sanitar-epidemiologic pentru reluarea livrarilor de vin in Rusia, dupa embargoul impus in 2006. Recent, Rusia a inceput sa impuna din nou interdictii vinurilor moldovenesti si a intors produsele de la vama, pe motiv ca acestea contin substante toxice.

Pierderile inregistrate in 2006 de producatorii de vin din R. Moldova au fost estimate la 180 milioane de dolari
Comisarul european pentru agrucultura, Dacina Ciolos, a declarat marti, intr-o intrevedere avuta la Bruxelles cu premierul Vlad Filat, ca importurile de vin moldovenesc pe piata UE se vor dubla. De asemenea, China este o alta piata vizata de autoritatile de la Chisinau pentru exporturile de vin.
Sursa: 9am.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu