vineri, 13 august 2010

Miza alegerilor care vor avea loc în toamnă în Republica Moldova, este fie orientarea Basarabiei către Europa, fie întoarcerea ei spre Rusia

dscn9893.jpg

Izvoru Muresului, Romania/Basarabeni.ro/joi, 12 august 2010/ - Miza alegerilor care vor avea loc în toamnă în Republica Moldova, este fie orientarea Basarabiei către Europa, fie întoarcerea ei spre Rusia, a fost concluzia dezbaterii de joi dimineaţa de la Universitatea de la Izvoru Mureşului, privind situaţia politică din Republica Moldova.

Jurnalistul Valeriu Săhărneanu, directorul postului de radio Vocea Basarabiei, a declarat că Republica Moldova continuă să se zbată între Est şi Vest, chiar dacă anul trecut la guvernare a venit o coaliţie democratică. ‘’Suntem la o distanţă de 20 de ani de când Republica Moldova este independentă, de când Basarabia se zbate între Est şi Vest. (…) Anul trecut, după un travaliu foarte mare al populaţiei, a fost adusă la guvernare o coaliţie democrată, e adevarăt cu elemente care au plecat din Partidul Comunist”, a spus Valeriu Săhărneanu.

El a explicat, însă, că după alegeri s-a activat şi Coloana a 5-a, care luptă împotriva intereselor naţionale, s-a activat frontul mediatic, ‘’mai ales că în Republica Moldova s-a menţinut situaţia când cele mai importante reţele de radio şi tv au fost şi sunt controlate de Moscova”. De asemenea, jurnalistul de la Chişinău a vorbit şi de războiul diplomatic practicat de Rusia. „Ministerul de Externe de la Chişinău a răspuns atacului Rusiei legat de decretul dat de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, pentru decorarea grupului Ilaşcu, în care a recomandat Rusiei să respecte acordurile cu Republica Moldova, privind integritatea şi suvernitatea acesteia”, a afirmat Valeriu Săhărneanu.

Referitor la scrutinul care va avea loc în Republica Moldova în luna noiembrie, jurnalistul a prezentat proiectele politice „pentru preluarea puterii de către forţele proruseşti”. ‘’În execuţie, la Chişinău se află câteva proiecte politice pentru preluarea puterii de către forţe proruseşti. Unul dintre acestea este proiectul politic al Partidului Democrat, condus de Marian Lupu, care a intrat ca un cal troian, în Alianţa pentru Integrare Europeană, care se află la guvernare. De asemenea, ca urmare a vizitei recente pe care fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin, a făcut-o la Moscova, se are în vedere constituirea unui bloc de stânga, eminamente pro-rusesc”, a spus Valeriu Săhărneanu. Jurnalista Maria Săhărneanu consideră că orientarea pro-europeană şi apropierea de România, în creştere, a Republicii Moldova sunt îngreunate de dobândirea cu dificultate a vizelor şi a cetăţeniei, precum şi de scandalurile din ţară, cu efect negativ asupra imaginii României şi asupra mentalului colectiv din Republica Moldova.

Raluca Răducanu, preşedintele Institutului de Studii Est European de la Bucureşti a declarat că Republica Moldova a evoluat, pentru că există un sistem democratic, pentru că există proiecte de dezvoltare viabile, pentru care UE a deblocat fonduri şi pentru că s-a înregistrat şi o normalizare a relaţiei cu vecinii. Ea a amintit totuşi că există un sistem juridic nereformat care nu a reuşit judecarea şi condamnarea torţionarilor care au acţionat ca forţă de represiune la evenimentele din 7 aprilie 2009. De asemenea, Raluca Răducanu a remarcat faptul că încrederea populaţiei este foarte scăzută în instituţiile fundamentale ale statului-Parlament, Guvern- cea mai mare încredere fiind acordată Bisericii, „ceea ce face cu atât mai periculos proiectul prorusesc a lui Valeriu Pasat, susţinut de Mitropolia Moldovei ”.

Preşedintele executiv al Fundaţiei pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a ţinut însă, să precizeze că acest proiect este susţinut de Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse şi nu de Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române. „Trebuie precizat faptul că în proiectul Pasat este implicată doar Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse. Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române îşi respectă statutul şi nu se amestecă în viaţa politică a celui de-al doilea stat românesc”, a spus Eugen Popescu.

Raluca Răducanu a mai adăugat că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova este un efort comun al forţelor politice. „Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova stă numai şi numai la capătul unui efort de echipă. Este ceea ce liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au înţeles, în urmă cu un an şi este ceea ce trebuie să continue, deoarece Uniunea Europeană şi-a deschis porţile ca urmare a efortului lor comun”, a spus preşedintele Institutului de Studii Est European de la Bucureşti.

Lucrările celei de-a zecea ediţii a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului continuă până sâmbătă, tema abordată în acest an fiind „România Europeană şi românii de la frontiera Uniunii Europene”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu