Olanda se retrage din Afganistan / FOTO: rferl.org

Olanda a pus capăt misiunii sale militare din Afganistan, după patru ani în care cei 1.950 de militari ai săi au fost lăudaţi pentru eficienţă.

Şeful armatei olandeze, generalul Peter van Uhm, a declarat că securitatea în provinci Uruzgan s-a îmbunătăţit în timpul desfăşurării olandeze, dar mai sunt "multe lucruri care trebuie să se întâmple" după retragere.

NATO a minimalizat importanţa retragerii, dar analiştii au avertizat că acesta este un moment delicat pentru Alianţă, în condiţiile în care pierderile cresc şi există semne de întrebare în legătură cu strategia.

"Forţele olandeze au servit cu distincţie în Uruzgan şi le onorăm sacrificiul şi cel al omologilor lor afgani", se arată într-un comunicat al forţei NATO din Afganistan, ISAF.

Expirarea mandatului trupelor olandeze în Afganistan intervine în condiţiile în care ţările partenere reevaluează situaţia şi strategia lor din această ţară. Săptămâna trecută, Statele Unite au anunţat planuri pentru o suplimentare a trupelor în Kandahar, pentru a contracatra insurgenţa talibană din regiune.

Sursa: http://www.realitatea.net/olanda-se-retrage-din-afganistan_726028.html