joi, 5 august 2010

Tineri din Garda Maghiară acuzaţi de rasism

  • Sebastian Dan

 Tinerii s-au fotografiat lângă panoul pe care au scris în limba maghiară: „Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei“

Tinerii s-au fotografiat lângă panoul pe care au scris în limba maghiară: „Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei“

Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita a început urmărirea penală împotriva a trei tineri, Csibi Barna, Szocs Tibor şi Puskas Andras Miklos, din Miercurea Ciuc, pentru instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

La 6 aprilie 2010, ei au pus pe un panou din lemn, în faţa unui supermarket din Miercurea Ciuc, un afiş inscripţionat în limba maghiară: „Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei".

În rezoluţia de începere a urmării penale, semnată de procurorul Florin Braic arată că „sunt indicii temeinice privind comiterea infracţiunilor de instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob".

Rezoluţia a fost postată şi pe site-ul „Gărzii Secuieşti", printre membrii fondatori figurând Csibi Barna şi Szocs Tibor. Alături de rezoluţie, pe pagina de internet a fost postat un mesaj prin care cei acuzaţi îşi exprimă indignarea faţă de acest demers pe care-l catologhează ca fiind „nedrept, discriminatoriu şi inacceptabil", iar acţiunea procurorilor este una de sorginte comunistă.

Csibi Barna susţine că nu a greşit cu nimic, întrucât „Constituţia din România consfinţeşte dreptul la opinie, fie ea şi negativă".

În legătură cu cea de-a doua acuzaţie, de constituire a unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, acesta a spus că „este o prostie", susţinând că organizaţia „Garda Maghiară" nu există.

Sursa: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Tineri_din_Garda_Maghiara_acuzati_de_rasism_0_311369438.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu