Vicepremierul maghiar Semjan Szolt sprijină dorinţa de autonomie a Ţinutului Secuiesc / FOTO: Grup RC

Iszak Balazs a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că în urma unei întâlniri care a avut loc săptămâna trecută între o delegaţie a CNS şi viceprim-ministrul Ungariei Zsolt Semjén, acesta din urmă a confirmat faptul că Guvernul Ungariei sprijină dorinţa de autonomie a ţinutului Secuiesc şi consideră CNS un partener în realizarea acestei doleanţe.

"Noi considerăm că sprijinul pe care îl putem aştepta de la Guvernul Ungariei se încadrează în tratatul bilateral între România şi Ungaria, deoarece autonomia de fapt este o garanţie instituţională a drepturilor secuimii, maghiarimii, ca atare conform tratatului este domeniul de cooperare internaţională, domeniul de cooperare interstatatală", a declarat preşedintele CNS.

Întrebat cum anume aşteaptă să sprijine Guvernul Ungariei autonomia, Izsak a afirmat că sprijinul este în primul rând unul politic şi moral şi a amintit că în momentul în care Tirolul de Sud a obşinut autonomia a avut parte de sprijinul Austriei.

"Este un lucru foarte bine cunoscut că Tirolul de Sud din Italia nu ar fi obţinut autonomia - această autonomie a fost primită de la Roma, legea a fost votată de Parlamentul italian -dar cu sprijinul Austriei. O cooperare similară imaginăm şi noi între România şi Ungaria, cum a fost şi în Italia şi Austria când Tirolul de Sud a obţinut autonomie", a mai spus Izsak Balazs.

Liderul CNS a avut, marţi, la Sfântu-Gheorghe, o întâlnire cu reprezentanţii Consiliului din judeşul Covasna şi cu liderul UDMR Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad.

Sursa: http://www.realitatea.net/guvernul-ungariei-sustine-autonomia-tinutului-secuiesc_722038.html