duminică, 4 iulie 2010

Se implică SUA în soluționare conflictului din Nagorno-Karabah

Presedintele Azerbaidajanului, Ilham Aliev, a cerut duminica ajutorul Washingtonului pentru a gasi o solutie "bazata pe legea internationala" in conflictul cu Armenia privind regiunea separatista Nagorno-Karabah.
Azerbaidjanul se asteapta ca Statele Unite "coopereze strans cu noi si celelalte parti" pentru rezolvarea crizei, a declarat el presei, in prezenta secretarului de stat american, Hillary Clinton.

"Este o problema foarte importanta pentru noi si principala amenintare la adresa securitatii regionale", a insistat Aliev. "Dorim sa gasim o solutie pe baza legii internationale si dorim sa o gasim in cel mai scurt timp posibil", adaugat presedintele Azerbaidjanului, subliniind "poporul nostru sufera".

"Problemele pe care le mentionati sunt importante pentru noi", i-a raspuns Clinton, inaintea intrevederii oficiale.
Vizita secretarului de stat american se inscrie intr-un turneu inceput la Kiev si Cracovia si care va continua duminica seara cu o deplasare la Erevan, iar luni la Tbilisi.

Enclava Nagorno-Karabah, locuită în majoritate de armeni și alipită Azerbaidjanului în timpul perioadei sovietice, și-a proclamat independența în urma unui război, purtat cu girul și susținerea Rusiei, care a provocat peste 30,000 morți și sute de mii de refugiați, evenimentele nu au fost niciodată recunoscute de către comunitatea internațională.

La summitul G8 desfasurat recent la Toronto, Franta, Rusia si Statele Unite s-au pronuntat pentru "o solutionare pasnica" a conflictului care a se confrunta cu noi tensiuni. Ei l-au invitat pe presedintele azer Ilham Aliev si pe omologul sau armean Serj Sarkissian sa "inceapa elaborarea unui acord de pace".

Sursa: 9am.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu