marți, 20 iulie 2010

Joc ruso-german: noi ne prefacem ca va cerem retragerea voi va prefaceti ca acceptati, dar puneti conditii

De ceva vreme colaborarea dintre Germania si Rusia a revenit in forta, amintind de vremurile de glorie ale lui Ribentropp si Molotov cand cele doua puteri imparteau teritorii si desparteau popoare. Jocurile ruso-germane au ajuns si la regiunea transnistreana, teritoriu basarabean, aflat sub ocupatie ruseasca, care este folosit acum de Merkel si Medvedev, ca nada, pentru a pacali pe ceilalti lideri ai UE in problema eliminarii vizelor pentru rusi si acoperirea contractelor grase si exclusive dintre Berlin si Moscova, transmite Romanian Global News.

In cadrul unei întâlniri a Angelei Merkel cu Medvedev, care a avut loc săptămâna trecută, la Ekaterinburg, cancelarul german plusa, anuntand ca Uniunea Europeană ar putea renunta sa ceara vize cetatenilor rusi, dacă Rusia se retrage din Transnistria. Nu este prima oara cand Merkel face astfel de avansuri rusilor.
De fapt Merkel a repetat oferta făcută
și luna trecută, declarând că Bruxelles-ul va crea un consiliu comun cu Moscova care să se ocupe de chestiunile de politică externă şi de securitate, iar Germania va ajuta în schimb Rusia să scape de regimul obligatoriu al vizelor în UE, ceea ce ar însemna că cetăţenii ruşi vor putea să intre liberi în Uniunea Europeană. Pentru toate astea, Moscova nu trebuie decât să-ș
i retragă armata din Transnistria.
Evident era doar un joc. Nici un alt lider european nu fusese consultat inainte ca Angela Merkel sa faca astfel de propuneri. Deltfel nici Dmitri Medvedev, nici Serghei Prihodko, responsabilul de la Kremlin cu politica externă, nu au răspuns ofertei făcute de Angela Merkel.
Pentru orice observator serios al spatiului rasaritean jocul ruso-german nu raspunde decat unor interese stricte si unei colaborari bilaterale, ale celor doi jucatori, Rusia si Germania. Restul este un joc de imagine in care rolul celorlalti membri ai UE este acela de a aplauda acordurile banoase dintre cei doi protagonisti.
Analisti prostuti de la Bucuresti si politicieni cumparati sau prosti de la Chisinau au muscat din momeala, dar se vor trezi curand cu un nou plan Kozac, revopsit in culori germane, care se va incerca a li se vara pe gat.
Sursa: http://www.rgnpress.ro/content/view/44382/1/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu