marți, 6 iulie 2010

La Sărătenii Vechi, memoria e vie

Ieri, în satul Sărătenii Vechi din Teleneşti, a fost sfinţită o răstignire în memoria persoanelor deportate din această localitate la 6 iulie 1949, dar şi a tuturor celor care au avut de suferit din cauza regimului sovietic. Pe crucea sfinţită sunt scrise numele celor 40 de persoane deportate din Sărăteni. O listă cu numele lor va fi afişată şi la biserica, şi la şcoala din Sărăteni, pentru ca satul să ştie cine sunt cei care „au suferit fără a avea vreo vină”. La eveniment a participat preşedintele interimar Mihai Ghimpu, primarul Dorin Chirtoacă şi conducerea raionului. Slujba în memoria celor decedaţi a fost oficiată de Blagocinul de Teleneşti.

Iniţiativa de a instala această cruce aparţine fostului profesor şcolar Boris Vasiliev din Sărătenii Vechi - în vârstă de 80 de ani, bunicul celebrului interpret Dan Bălan -, care se numără printre cei care au avut de suferit în urma regimului sovietic... Crucea mare din lemn a fost instalată între două morminte. Unul aparţine ostaşului român necunoscut, pe care e scris: „Un ostaş român pângărit de un păgân comunist”. În al doilea mormânt zac osemintele unui adolescent, Ionel Cojocaru, care a decedat în 1963, la doar 16 ani. Istoria lui o ştie tot satul - el a intrat în via colhozului ca să mănânce un strugure de poamă, iar paznicul l-a împuşcat, având ordin să tragă în oricine va intra în vie... Pe mormântul lui e scris: „Pentru trei struguri de poamă împuşcau copii din şcoală. Nici trei bobiţe n-a gustat, căci sufletul i l-au luat”.

„6 iulie este o zi neagră pentru întreg neamul nostru. Atunci a fost deportată floarea satului. Primul în listă a fost Nazaria Cucu. Îl cunoaşte întreg satul, pentru că am învăţat în casa lui. A fost dus în Siberia şi împuşcat, împreună cu toată familia, pentru că era gospodar, se închina Bisericii. A fost deportată şi familia lui Sava Popovici, fostul primar al satului. Şi acesta a fost împuşcat în Siberia. Copiii i-au supravieţuit. Însă aceştia au fost blestemaţi de comunişti şi toată viaţa li s-a spus „copii ai duşmanului poporului”. Nu au avut voie să revină în casa părintească, n-au putut să aibă studii, nu aveau dreptul să fie numiţi în funcţii de răspundere. Aceeaşi soartă au avut-o toate persoanele deportate”, a spus Boris Vasiliev.

Ion Cernica, primarul de la Sărătenii Vechi, ne-a spus că despre instalarea unei răstigniri în memoria celor deportaţi în sat se discută de multă vreme. Dar i-a încurajat s-o facă decretul de săptămâna trecută al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. Pentru a se întâlni cu el, dar şi ca un gest de condamnare a regimului comunist, ieri în curtea Bisericii din Sărătenii Vechi s-a adunat mai tot satul. Aici comuniştii nu au mare trecere - niciodată, în alegeri, aici n-a învins PCRM.

  • Un articol de: Natalia Hadârcă
  • http://www.timpul.md/articol/la-saratenii-vechi-memoria-e-vie-12878.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu