marți, 6 iulie 2010

Ucraina - în pragul unui referendum constituţional

Foto: karadeniz-press.ro

Coaliţia majoritară din parlamentul ucrainean intenţionează să iniţieze organizarea unui referendum constituţional în care cătăţenii vor trebui să răspundă dacă sunt de acord cu reforma consituţională din 2004 prin care a fost limitată puterea preşedintelui, informează RIA Novosti.

Amendamentele constituţionale lansate de Leonid Kucima au intrat în vigoare în vara anului 2006, transformând Ucraina într-o republică parlamentar-prezidenţială. Succesorul lui Kucima, Victor Iuşcenko nu a reuşit să abolească legea. Acum noul preşedinte ucrainean încearcă s-o facă.

Recent Victor Ianukovici a spus că reforma respectivă a provocat un "dezechilibru" şi o "gravă criză a puterii". Drept urmare, coaliţia de guvernământ, în care Partidul Regiunilor joacă rolul decisiv, va încerca să organizeze un referendum pentru a restitui lui Ianukovici prerogativele lui Kucima.

Unii experţi însă sunt de părere că organizarea referendumului nu este încă sigură, deoarece membrii coliţiei de guvernământ, precum şi oligarhii din Partidul Regiunilor nu vor permite crearea unei monocraţii.

Opoziţia interpretează altfel această iniţiativă. "Ianukovici se teme că va pierde alegerile parlamentare din 2012 şi că nu va controla o majoritate parlamentară", a opinat Oleh Liaşco, membru al formaţiunii de opoziţie "Blocului Timoşenko", condusă de rivala lui Ianukovivi în alegeri prezidenţiale, Iulia Timoşenko, care a pierdut cursa electorală cu o diferenţă de doar 3 la sută din voturi.

Sursa: Timpul.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu