Ceasuri aurite, in Bucuresti / FOTO: Gruprc.ro

Neregulile semnalate se referă la încălcări ale legislaţiei privind achiziţia de lucrări publice în cazul ceasurilor stradale sau recondiţionării de parcuri şi fântâni arteziene.

Autoritatea pentru monitorizarea achiziţilor publice a verificat peste 80 de contracte atribuite de ALPAB prin procedură directă sau prin cerere de oferte. Neregulile descoperite vizează procedurile de achiziţie.

Pentru a evita litera legii, care prevede licitaţii publice pentru contractele care depăşesc 15.000 de euro, ALPAB a atribuit aceloraşi firme, mai multe contracte, în aceaşi zi, suma totala fiind astfel împărţită. Pentru fântâna de la Senat, de exemplu, valoarea cumulată a contractelor ajunge la 43.000 de euro.

Autoritatea pentru monitorizarea achiziţilor publice a descoperit neconcordanţe şi în cazul lucrărilor de reabilitare a ştrandurilor din capitală sau în cazul amenajării de spaţii verzi în parcurile Carol, Herăstrău şi Tineretului.

Peste 700.000 de euro au fost investiţi doar pentru ca bucureştenii să ştie ora exactă, de exemplu. Aceasta este valoarea contractului prin care ALPAB a achiziţionat deja celebrele ceasuri aurite care au împânzit capitala. Verificările au arătat însă că şi aceste contracte sunt pline de nereguli.

Conducere ALPAB susţine însă că totul s-a făcut conform legii şi că a contestat deja această decizie în instanţă. Sursa: REALITATEA.NET