marți, 6 iulie 2010

Ungaria: Partidul Fidesz vrea să controleze mass-media


Opoziţia din Ungaria este îngrijorată – partidul majoritar Fidesz a propus un proiect de lege pentru reformarea mijloacelor de informare în masă.

Proiectul prevede crearea unui „Consiliu pentru mass-media” care prin activitatea sa ar controla toate mijloacele publice de infomare din ţară. În Consiliu ar intra nouă membri aleşi pentru o perioadă de nouă ani. Patru din ei vor fi numiţi de prim-ministru, iar alţii cinci de către parlament. În condiţiile în care partidul lui Fidesz deţine două treimi de locuri în legislativ, reiese că acest consiliu va fi supus unei singure forţe politice din ţară.

Împotriva proiectului protestează şi organizaţiile internaţionale. „Dacă noua lege va fi votată de către parlament, Ungaria va face un mare pas înapoi în apărarea valorilor democratice” a afirmat Anthony Mills, reptezentanul Institului Internaţional al Presei cu sediul în Viena. Proiectul este condamnat de OSCE şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) care avertizează că Ungaria violează standartele europene privind libertate de exprimare.

Datorită presiunilor, Parditul Conservator (Fidesz) a început până la urmă discuţiile privind noul proiect cu reprezentanţii mass-media, iar Prim-ministrul Victor Orban (foto), şeful partidului de guvernământ, recunoaşte că instituţiile centrale trebuie să susţină mijloacele publice de informare.

Sursa: Timpul.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu