Zeci de hectare de culturi agricole au fost afectate de ploile din ultima perioadă / FOTO: REALITATEA TV

Ploile căzute în ultima perioadă, care au afectat sute de hectare de culturi agricole, vor duce la o scumpire a produselor agricole cu până la 8%, pe lângă cea determinată de cre?terea TVA la 24%, au precizat marţi reprezentanţii AGROSTAR.

"În următoarele săptâmâni vom asista la o scumpire a produselor agricole cu până la 8%, din cauza faptului că sute de hectare cu diferite culturi au fost compromise. La această catastrofă naturală se adaugă lipsa subvenţiilor pentru acest an, dar şi faptul că agricultorii ale căror culturi au fost afectate de ploi nu vor primi nicio despăgubire, pentru că legea 381 care reglementa acordarea de despăgubiri în caz de calamităţi a fost abrogată la începutul acestui an şi nu există niciun act normativ care să o înlocuiască", a declarat preşedintele AGROSTAR, Niculae Ştefan.

Acesta mai spune că agricultorii nu mai au nicun fel de resurse financiare pentru campania agricolă din toamnă, astfel că şi producţiile de anul viitor vor fi afectate.

"În loc ca agricultura să contribuie la relansarea economică a României. Vom susţine economiile altor state prin importuri masive de produse agroalimentare", a mai spus Niculae Ştefan. Federatia AGROSTAR a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 38.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, avicultură, viticultură, horticultură, sindicate ale producătorilor şi fermierilor).

Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat marţi, la Realitatea FM, că situaţia suprafeţelor agricole din zonele cu inundaţii nu este atât de gravă precum o prezintă producătorii şi a infirmat faptul că preţurile produselor agricole ar putea creşte cu până la 8% din cauza inundaţiilor.

Potrivit lui Mihail Dumitru, datele statistice de la direcţiile agricole nu arată o evoluţie a preţurilor produselor agricole nici pentru acum şi nici pentru perioada următoare.

Meteorologii au emis o nouă atenţionare cod galben care vizează fenomene de instabilitate atmosferică în Moldova, Maramureş şi zona Carpaţilor Orientali, valabilă marţi, între orele 7.30 şi 21.00.

Sursa: http://www.realitatea.net/agrostar--alimentele-s-ar-putea-scumpi-din-cauza-ploilor_721968.html