marți, 6 iulie 2010

Guvernul american ajută Republica Moldova cu 10 milioane USD

Guvernul american ajută Republica Moldova cu 10 milioane USD
sursa: jurnal.md
foto: gov.md
574
Statele Unite ale Americii ne vin în ajutor. Guvernul american oferă Republicii Moldova un grant de 10,1 milioane de dolari. Banii vor fi utilizaţi pentru implementarea măsurilor de creştere economică. Autorităţile americane şi-au exprimat speranţa că guvernul moldovean fa fi capabil să utilizeze eficient acest grant.

Acordul a fost semnat astăzi la Chişinău de către premierul Vlad Filat şi ambasadorul SUA în Moldova, Asif J. Chaudhry. Potrivit acordului de asistență pentru creștere economică, din cele 10 milioane de dolari - 8,8 milioane sunt destinate sectorului privat, iar restul pentru finanțarea unor oportunități economice.

Domeniile vizate sunt creşterea competitivităţii produselor agricole, destinate exportului, dezvoltarea sectorului IT și a industriei vinicole, creşterea productivităţii întreprinderilor mici, ajutarea gospodăriilor cu venituri scăzute, în special în rândul grupurilor vulnerabile.

O parte din aceste fonduri vor ajunge şi în regiunea transnistreană, iar criteriile de repartizare a grantului american vor fi anunţate mai târziu.

La începutul anului, o delegaţie a Republicii Moldova a vizitat SUA, iar în ultimele două luni cu partea americană a fost semnat Programul „Compact” al Corporaţiei „Provocările Mileniului”, Memorandumul de cooperare dintre Republica Moldova şi statul Carolina de Nord, Înţelegerea privind facilitarea regimului de vize, care a intrat în vigoare la data de 4 iunie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu