Platforma petroliera / FOTO: edwards.ro

În plus, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate a doua oară la concesionare zece perimetre petroliere care nu au fost licitate în cadrul Rundei a X-a, din care şase perimetre se află în platoul continental al Mării Negre, iar patru în Dobrogea, a declarat Alexandru Pătruţi pentru NewsIn.

"Acestea vor fi scoase la concesionare cel mai probabil anul viitor. Se va organiza o licitaţie separată de Runda a XI-a, întrucât e costisitor să organizezi o rundă cu perimetre puţine şi, oricum, cele zece perimetre sunt mult mai mari faţă de acelea scoase prin Runda a XI-a. Riscăm să nu le liciteze nimeni", a declarat luni, pentru NewsIn, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi.

De asemenea, între perimetrele din platoul continental, unul este dintre cele câştigate la Haga.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunţat, vineri, câştigătorii perimetrelor scoase la concesionare pentru explorare petrolieră, iar în urma rezultatelor Rundei a X-a au fost atribuite 20 de perimetre, dintre care cinci se află în platoul continental din Marea Neagră.

Astfel, câştigătorii unor perimetre din platoul continental al Mării Negre sunt: LukOil Overseas & Vanco International, pentru perimetrele Rapsodia şi Trident, Melrose Resources & Petromar Resources, pentru perimetrele Muridava şi Cobălcescu, iar Petro Ventures BV pentru perimetrul Luceafărul.

De asemenea, în urma licitaţiei organizată de ANRM, au mai fost concesionate alte 10 perimetre în Depresiunea Panonică societăţilorAudax Resources Ltd., Avere Enegrz Inc, Clara Petroleum Ltd., Moesia Oil&Gas PLC, MOL & Expert Petroleum SRL şi Universal Premium SA.
În plus, companiei Chevron România E&P BV i-au fost concesionate trei perimetre în Dobrogea, la Costineşti, Vama Veche şi Adamclisi.

Între companiile mari care licitaseră iniţial, dar care nu au câştigat, se numără şi Petrom, Romgaz, Rompetrol, Repsol, Total şi gigantul ExxonMobil.

Durata acordurilor petroliere este de 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de 15 ani în situaţia descoperirii şi exploatării unor zăcăminte. Acordurile încetează la sfârşitul fazei de explorare, după 3-10 ani dacă rezultatele explorării sunt negative.

ANRM scosese la concesionare prin Runda X 30 de perimetre, fiecare de circa 1.000 km pătraţi şi care însumau 30.000 km pătraţi. Dintre acestea, 12 se află în partea de vest a ţării, în Câmpia Panonică, şapte perimetre se află în Dobrogea, iar 11, cu suprafaţă totală de 11.000 km pătraţi, sunt în platoul continental din Marea Neagră. Cinci din cele 11 din Marea Neagră se află în zona câştigată de România în procesul de la Haga.

ANRM este instituţia guvernamentală responsabilă cu acordarea licenţelor de exploatare minieră. De asemenea, agenţia organizează licitaţii pentru activităţile de explorare şi exploatare pentru minerale solide şi pentru petrol şi gaze naturale. Agenţia se află sub coordonarea primului ministru şi sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului.

Sursa: realitatea.net