duminică, 4 iulie 2010

Isterie la Kiev: Romania vrea sa anexeze Basarabia, Transnistria si o parte din Ucraina

Kiev, Transnistria, Romania Mare, Basescu, Politica si declaratiile privind pozitia Bucurestiului reprezinta o provocare deschisa in primul rand Republicii Moldova si Ucrainei, ca state independente, si o amenintare a interesele lor de baza”, a conchis Trifkovici. Cu toate ca majoritatea cetatenilor Moldovei nu se considera romani, este necesar ca ei sa fie “incorporati” in Romania, considera elita politica romaneasca, scrie Versii.com. In opinia apologetilor Romaniei Mari, nu doar Republica Moldova, ci si teritoriile ucrainene din regiunea Odessa si din Bucovina, anexate la URSS in 1940, trebuie inapoiate Romaniei. Potrivit autorului, si faptul ca ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, nu vrea sa numeasca Moldova altfel decat “Basarabia”, dovedeste acest lucru. Mai mult, se precizeaza ca, in perioada in care Moldova facea parte din Romania, Basarabia a ramas “neintegrata social, subdezvoltata economic si nemultumita din punct de vedere politic”, nedorind sa “primeasca” identitatea romaneasca.

In 2006, Basescu a declarat ca “politica minimala a Romaniei prevede unirea poporului roman”, unde, fraza “politica minimala”, care presupune si existenta unei “politici maximale”, probabil merge mult mai departe decat o simpla unire cu Moldova, se precizeaza in material. Posibilitatea redobandirii cetateniei romane este asociata cu acest fapt. Cu toate acestea, se subliniaza ca “impartirea pasnica a pasapoartelor romanesti” nu exclude “un conflict militar pentru sechestrarea teritoriului ancestral Basarabia”. De asemenea, potrivit fostului primar al Izmailului, Stanislav Borisenko, in ultimii ani, Romania a crescut numarul de nave de razboi de pe Dunare.

Presedintele Traian Basescu a initiat o campanie pentru restabilirea dominatiei Bucurestiului, dar si pentru posibila anexare a teritoriilor “ancestrale”: Moldova, Transnistria, si o parte a Ucrainei. Declaratia a fost facuta in timpul unei mese rotunde la care au participat si "expertii internationali" James George Jatras, directorul adjunct al Institutului American din Ucraina (AIU), si doctorul S. Trifkovici, scrie publicatia Versii.com- Fabrika analitiki. Reprezentarea culturala, obiectivele si interesele nationale ale Romaniei, in modul in care s-au format, dar si elita politica romaneasca fac ca “aceasta tara sa fie unul dintre cei mai ostili si potential periculosi vecini ai Ucrainei, Moldovei si ai altor tari vecine”, a spus doctorul S. Trifkovici, se mentioneaza in articol.

Autor: Elena Tacu
Sursa: www.ziuaveche.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu