marți, 20 iulie 2010

Băsescu: Cum Dumnezeu nu-i observăm pe moldoveni când lucrează la negru, ci când vin legal în UE?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că moldovenii care primesc cetăţenie română stau în cea mai mare parte în România şi că în UE sunt aproximativ un milion de moldoveni care lucrează ilegal, pe care "poate îi ajută cineva" să intre în legalitate.

Băsescu: Cum Dumnezeu nu-i observăm pe moldoveni când lucrează la negru, ci când vin legal în UE? (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Şeful statului a fost întrebat de ziarişti cum comentează îngrijorarea ţărilor UE legată de faptul că cetăţeni moldoveni care obţin cetăţenie română se duc să lucreze în ţările Uniunii Europene.

Traian Băsescu a vrut, în prima fază, să ştie dacă "vreun guvern, vreun şef de stat, vreun parlament a manifestat îngrijorare" în acest sens. Comentariul şefului statului a fost legat apoi de cetăţenii moldoveni care stau în România şi de moldovenii care lucrează ilegal în ţările din UE.

"Aici nu am decât un răspuns: Să nu aibă grijă, că moldovenii care primesc cetăţenie stau în cea mai mare parte în România, în primul rând. În al doilea rând, în Uniunea Europeană sunt aproximativ un milion de moldoveni care lucrează ilegal, poate îi ajută cineva să legalizeze", a spus Băsescu.

El a menţionat că România are o obligaţie "de sânge" în a-i sprijini pe moldoveni.

"Noi avem o obligaţie de sânge, să îi sprijinim. Dacă tot sunt în Uniunea Europeană şi lucrează, cum Dumnezeu nu-i îi observăm când lucrează la negru, dar îi observăm când vin legal?", a adăugat şeful statului.

Presa occidentală a criticat de mai multe ori în ultima perioadă politica României faţă de R.Moldova. Preşedintele Traian Băsescu "păcăleşte" Uniunea Europeană, acordându-le paşapoarte româneşti la sute de mii de moldoveni care vor putea circula liber în spaţiul UE, a scris publicaţia italiană Il Giornale, notând că, fără să ştie, UE are neoficial 28 de state membre.

Marea Britanie ar putea primi un aflux de aproape un milion de cetăţeni moldoveni, care "au câştigat la loto" după ce România le-a oferit paşapoarte UE, a relatat, luni, la rândul său, Daily Express, cerând guvernului de la Londra să renunţe la sistemul social devenit "magnet" pentru imigranţi.

Publicaţia Der Spiegel a relatat săptămâna trecută că preşedintele Traian Băsescu intenţionează să le ofere cu generozitate sute de mii de paşapoarte româneşti locuitorilor din R.Moldova, astfel că aceştia ajung "pe uşa din spate" în paradisul economic al Uniunii Europene.

MAE a anunţat, vineri, într-un răspuns transmis MEDIAFAX ca răspuns la comentariul din Der Spiegel, că România nu face excepţie de la normele europene în materie de redobândire a cetăţeniei şi că, în primele patru luni ale anului 2010, MJ a soluţionat 10.846 de dosare de redobândire a cetăţeniei.

sursa: http://www.mediafax.ro/politic/basescu-cum-dumnezeu-nu-i-observam-pe-moldoveni-cand-lucreaza-la-negru-ci-cand-vin-legal-in-ue-6638158

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu